De halloween gekte is gelukkig weer achter de rug en het volgende staat weer voor de deur nl. Sinterklaas. We kunnen ons weer allen ziek gaan eten in chocolade, marsepein en speculaas.
Laat die laatste nu echt één van mijn zwaktes te zijn!
Ik heb trouwens sinds kort iets bijgeleerd over speculaas of moet ik speculoos zeggen …
Het woord speculaas dateert uit 19e eeuw en komt uit Nederland waar ze de “duurdere” speculaaskruiden konden gebruiken. In Belgie waren deze kruiden veel duurder in aankoop, omdat Nederland deze uit hun kolonies kon importeren. Wij creëerden daarom een recept zonder deze dure specerijen en noemden de koekjes daarom van Speculoos (loos > zonder de specifieke kruiden).
Speculoos wordt gemaakt met kandijstroop en gekarameliseerde suiker en heel soms ook kaneel.
Voila, dat weten we dan ook weer :-), soms hou ik er wel eens van om in het verleden te duiken om te zien waar een naam vandaan komt.
Met deze uitleg, kan ik wel met zekerheid zeggen dat deze cake met peer wel degelijk een speculaascake is. Er zitten namelijk de typische speculaaskruiden in verwerkt meer bepaald kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Nee, je hoeft echt niet al deze specerijen apart te kopen, de meeste supermarkten verkopen ondertussen potjes met speculaaskruiden/ koekkruiden.
Ingrediënten
- 200gr havermeel*
- 100gr rietsuiker (of gewone suiker)
- 4 eieren
- 3el speculaaskruiden
- 50gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 50gr yoghurt
- 1 1/2tl baking soda
- 1 a 2 peren
Extra > cakevorm + bakpapier
*havermeel kan je makkelijk zelf maken door havermout fijn te malen in een blender/ foodprocessor
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een cakevorm en beleg de bodem met bakpapier.
Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in reepjes.
Meng het havermeel met de speculaaskruiden en baking soda. Zet even opzij.
Klop de boter met de suiker romig.
Voeg één voor één voor de eieren toe en meng steeds goed.
Doe hierbij ook de yoghurt, meng terug even.
Voeg als laatste het mengsel van havermout toe en meng nog even goed.
Giet het deeg in de cakevorm. Leg bovenop de reepjes peer en duw iets aan.
Bak de cake ongeveer 30 a 35min.
Check met een sateprikker of de cake binnenin gaar is.
Laat de cake afkoelen in de vorm alvorens de cake te ontvormen.
Bewaar de cake luchtdicht