Kalfsstoofpotje met schorseneren

kalfsstoofpotje-met-schorseneren

Geen betere dag als vandaag  om een stoofpotje klaar te maken. We hebben tijd omdat het een feestdag is en de eerste vriestemperaturen zijn een feit dus ideaal stoofpotjes weer.
Net zoals het stoofpotje van vorige week is ook hier weer het geheim … tijd, iets wat we op deze vrije dag zeker zullen hebben.

kalfsstoofpotje-met-schorseneren

Het recept van dit hartverwarmende stoofpotje heb ik uit de Libelle Lekker van vorig jaar gehaald en is echt op en top herfst/winter.
Met het kalfsvlees, de schorseneren, wortelen en aardappelen creeer je direct een volwaardige maaltijd. Oké, het is misschien een (vuil) werkje om de schorseneren te kuisen maar eenmaal dat gedaan, hoef je alles even aan te stoven en verder traag in de oven laten garen.

kalfsstoofpotje-met-schorseneren

BTW, wat vinden jullie van mijn leuke nieuwe kookpot van Riess?
Ik ben deze per toeval tegengekomen en ik was meteen verliefd op hun leuke pastelkleurige emaillen pannen, kookpotten, ovenschalen en maatbekers. Het voordeel van emaille is dat er geen stoffen uit de pan in je voedsel kan trekken, alles blijft dus zuiver en puur. Een emaillen pan/kookpot kan trouwens een leven lang meegaan en is geschikt voor alle warmtebronnen en mag ook in de oven.

Ingrediënten

 • 1kg kalfsstoofvlees
 • 500gr schorseneren
 • 500gr aardappelen (vastkokend)
 • 2 wortelen (geschild en in plakjes gesneden)
 • 2 uien (gepeld en fijngesneden)
 • 250ml witte wijn
 • 400ml kalfsfond (of kipbouillon)
 • enkele takjes tijm
 • 1 laurierblad
 • Olijfolie
 • Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan (die in de oven kan).
Bak hierin het vlees even kort goudbruin aan. Kruid met peper en zout.
Schep het vlees uit de pot en zet even opzij.

Doe terug in een scheutje olie in de braadpan en stoof hierin de ui glazig. Roer regelmatig.

Giet de bouillon en wijn bij de gebakken ui. Voeg ook de takjes tijm en laurierblad toe en schep het vlees terug in de pan.
Leg het deksel op de pan en zet minstens 1h in de oven.

Ondertussen kan je de schorseneren schillen en snij ze in stukken. Leg ze daarna direct in water met een scheutje citroensap.
Schil ook de aardappelen en snij in stukken (niet al te klein).
Schil de wortelen en snij in plakjes.

Haal na 1 de braadpan uit de oven, doe hierbij de schorseneren en aardappels. Roer even om en zet de braadpan nog eens 30min in de oven zodat de groenten nog kunnen garen.

Haal na 30min uit de oven. Breng het stoofpotje op smaak met peper en zout en eventueel een eetlepeltje honing.

Je kan dit direct serveren of laat een nachtje staan voor een nog betere smaak.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.