Speculaas taart met mascarpone, een makkelijk dessertje waarmee je alle speculaas lovers heel veel plezier gaat doen! Alleja, iedereen zowel groot als klein gaan ervan smullen en met deze ga je echt uitpakken. Deze taart heeft heel veel weg van een rolcake, enkel hebben we hiervoor geen nodig. We gaan hiervoor enkel speculaasjes en melk gebruiken en de rest is magie 😃. De vulling is een heerlijke crème van mascarpone en room. Afwerken doen we met wat besjes. Kortom in slechts 30min en slechts 7 ingrediënten tover je deze op tafel. En met Pasen op komst is dit ook meteen een ideaal paasdessert.
Nog meer inspiratie nodig voor Pasen? Check dan zeker deze leuke Paasrecepten
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Speculaas taart met mascarpone?
- Speculaas koekjes
- Melk
- Mascarpone : je zou hier eventueel ook roomkaas kunnen gebruiken of een mix van roomkaas en mascarpone
- Poedersuiker
- Room
- Speculaaspasta
- Besjes voor decoratie
Hoe maak je deze Speculaas taart met mascarpone?
Begin met de speculaas koekjes fijn te malen. Doe in een mengkom en giet er de melk over. Meng dit. goed tot een ietwat plakkerige massa. Zet dit even opzij.
Ondertussen maak je de vulling. Hiervoor mix je alvast mascarpone en poedersuiker even los. Giet er de room bij en klop op tot een stevige crème. Zet even in de koelkast.
Leg 2 grote stukken plasticfolie op je werkoppervlak. Laat ze ietwat overlappen in de lengte. Schep hierop de speculaas massa en duw ietwat platter. Leg hierop nu nog een stuk plasticfolie of bakpapier en rol uit tot een dunne lap. Probeer deze uit te rollen in rechthoek of ovaal, dat werkt makkelijker. Smeer hierop een laagje van de mascarpone crème. Zorg dat je nog een beetje overhoudt om te gebruiken als afwerking. Ik heb hierover een paar rode besjes verdeeld.
TIP! Je kan hier ook frambozen over verdelen of wat confituur.
Rol dit nu op met behulp van de plasticfolie die onderaan ligt. Verpak de rol dan helemaal in plasticfolie. Leg voor minstens een uurtje (mag ook langer) in de koelkast. Daarna heb ik de rol nog een halfuurtje in de diepvries gelegd dat maakt het allemaal iets vaster.
Als afwerking, ga je de rol op een serveerplank leggen en verwijder de plasticfolie. Giet er gesmolten speculaaspasta over. De resterende mascarpone crème heb ik een spuitzak met spuitmondje gedaan en bovenop wat toefjes gespoten. Als laatste heb ik afgewerkt met besjes.
Speculaas taart met mascarpone
Ingrediënten
- 300 gr speculaas koekjes
- 100 ml melk
- 250 gr mascarpone
- 1,5 el poedersuiker
- 120 ml room
- 3 a 4 el speculaaspasta
- bessen (afwerking)
Instructies
- We gaan beginnen met de speculaas koekjes fijn te malen. Doe in een mengkom en giet er de melk over. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa. Zet even opzij
- We gaan ook alvast de vulling maken Doe de mascarpone in een mengkom samen met de poedersuiker. Mix dit alvast even los. Giet er de room bij en klop op tot een stevige crème.
- Leg nu 2 grote stukken plasticfolie naast elkaar en laat ze ietwat overlappen.Schep hierop de speculaas massa. Duw ietwat aan met je handen. Leg hierop terug een groot stuk plasticfolie of kan ook met bakpapier. Rol dit uit tot een grote dunne lap van zo'n 4 a 5mm dikte. Probeer in een vierkant of ovaal uit te rollen.Smeer over de uitgerolde speculaas een laagje van de mascarpone crème. Zorg dat je nog wat overhoudt om af te werken. Maar de speculaas mag wel helemaal bedekt zijn. Ik heb hierover nog wat rode besjes gestrooid (mogen ook frambozen zijn). Rol dit nu op. De plasticfolie die onderaan ligt, kan je wat helpen om hem ietwat strak te duwen. Verpak de rol nu helemaal in de plasticfolie. Leg dit voor minstens 1h (mag ook langer) in de koelkast. TIP! Ik heb dit eerst een uurtje in de koelkast gelegd en dan zo'n 30min in de diepvries. Dan is ie ietwat steviger.
- Voor de afwerking, smelt de speculaaspasta au bain-marie.Leg de speculaas rol op een serveerplank en verwijder de plasticfolie. Giet er de gesmolten speculaaspasta over. Zet opnieuw even in de koelkast zodat deze kan uitharden.
- Als decoractie, heb ik de resterende mascarpone crème in een spuitzak met spuitmondje gedaan en toefjes bovenaan gespoten. Werk verder af met besjes.