Speculaas taart met aardbeien, een fris zomers taartje waar je geen oven voor nodig hebt en in no-time klaar is. Ideaal dus om te maken voor tijdens een warme zomerse dag. Een taartje waarmee je heel veel harten gaat veroveren toch zeker de speculaas lovers. De bodem bestaat uit verkruimelde speculaasjes daarop komt een frisse mascarpone mousse met daarin de lekkerste Belgische aardbeitjes verwerkt. Als afwerking nog een laagje speculaaspasta. Heel veel yumminess dus!
Nog meer lekkere inspiratie nodig met speculaas? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Speculaas taart met aardbeien?
- Gelatine blaadjes
- Boter
- Speculaas koekjes
- Aardbeien
- Room
- Mascarpone
- Poedersuiker
- Vanille extract
- Speculaaspasta
Hoe maak je deze Speculaas taart met aardbeien?
Begin met het weken van de blaadjes gelatine in koud water. Smelt vervolgens de boter en maal de speculaas fijn. Meng beide tot een ietwat plakkerige massa en stort op de bodem van een beklede springvorm. Duw goed aan tot een vlakke egale massa.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Een klein deel halveer je en schik je langs de rand van de springvorm (snijvlak tegen de vorm). Duw ietwat aan zodat ze blijven kleven. Zet in de koelkast. De rest van de aardbeien snij je in blokjes.
Vervolgens verhit je een klein deel room tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat ze kunnen smelten. Zet even opzij om ietwat af te koelen.
Doe ondertussen mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit los tot een gladde massa. Giet er dan eerst de room met de gelatine in bij. Mix opnieuw even los tot een gladde massa. Vervolgens giet je er er de rest van de room bij en klop op tot een ietwat stevige mousse. Als laatste voeg je de blokjes aardbeien toe. Meng nog even met een spatel. Schep dit dan in de vorm en spreid mooi egaal uit. Zet in de koelkast voor zo’n 3h om op te stijven.
Als laatste giet je er gesmolten speculaaspasta over. Zet dan nog zo’n 10min in de koelkast. Ontvorm dan en serveer.
Speculaas taart met aardbeien
Equipment
- 1 Springvorm (+/- 22 a 24cm)
Ingrediënten
- 4 blaadjes gelatine
- 80 gr boter
- 150 gr speculaas koekjes
- 400 gr aardbeien + extra om te decoreren
- 200 ml room
- 350 gr mascarpone
- 3 el poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 4 a 5 el speculaaspasta
Instructies
- Begin met het weken van de blaadjes gelatine in koud water. Zet even opzij
- Vervolgens smelt je de boter en maal je de speculaas koekjes fijn.Giet de gesmolten boter bij de fijngemalen koekjes en meng goed tot een ietwat plakkerige massa
- Bekleed zowel de bodem als zijkanten van de springvorm met bakpapier.Schep het speculaas mengsel op de bodem van de vorm. Duw goed aan zodat je een mooi egale laag hebt.
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Wil je net zoals mij dat aardbeien randje, halveer dan een paar aardbeien en schik deze langs de rand. Duw ze ietwat tegen de rand. De rest van de aardbeien verwerken we in de mousse. Snij deze in kleine blokjes.Zet even in de koelkast. Het kan zijn dat de aardbeien ietwat gaan lossen maar vlak voordat je de mousse in de vorm gaat gieten duw je ze opnieuw goed tegen de rand aan.
- Doe 50 ml van de room in een kookpotje. Breng tot net onder het kookpunt.Haal van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en voeg toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Zet even opzij om ietwat af te koelen.
- Doe de mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit alvast even los. Giet er dan eerst de room bij waarin je gelatine hebt opgelost. Mix dit even opnieuw goed door tot gladde massa. Vervolgens giet je er de rest van de room bij en klop op tot een mooie ietwat stevige mousse.Als laatste voeg je de de blokjes aardbeien toe en en meng met een spatel kort doorheen de mousse.Haal de springvorm uit de koelkast, duw nu indien nodig de aardbeien terug wat vaster tegen de rand. Schep de mousse in de vorm en spreid mooi egaal uit. Zet voor minstens 3h in de koelkast (mag ook langer) om op te stijven.
- Op het laatste, smelt je de speculaaspasta au bain-marie. Zorg dat er zeker geen vocht bij de pasta kan komen want deze gaat dan meteen schiften. Eenmaal mooi lopend giet bovenop de mousse (verwijder de springvorm nog niet). Zet nog eens zo'n 10min in de koelkast zodat de speculaaspasta kan opstijven. Ontvorm dan, werk eventueel af met nog wat extra aardbeien en serveer.