Scones met blauwe bessen

Scones met blauwe bessen

Een “very British” toetje vandaag … scones. Geen gewone traditionele scones, wel scones met blauwe bessen en een crumble. Oke, ze zien er niet uit als de klassieke ronde scones maar net zoals bij vele klassiekers, kan je lekker gaan experimenteren en wat extra’s toevoegen. En dat experimenteren en extra’s toevoegen is iets wat ik maar al te graag doe met deze lekkere cakejes/broodjes als resultaat.

Scones met blauwe bessen

Ja, wat zijn scones nu eigenlijk? Ze hebben wat weg van een cakeje maar ook van een broodje. Het is eigenlijk een mix van cake en brood. Ze hoeven gelukkig niet te rijzen, enkel wat ingredienten mengen, wat kneden, in porties verdelen en bakken maar. Ohja, en natuurlijk mag die crunchy crumble echt niet ontbreken. Met de nodige portie kaneel past deze perfect bij de scones met de blauwe bessen.

Scones met blauwe bessen

En wanneer eet je de scones nu het best op, wel direct na het bakken. Laat ze een beetje afkoelen dan worden ze iets steviger en dan zijn ze echt op hun best.
Natuurlijk zijn ze koud ook waanzinnig lekker, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar warm/lauw. Doe daarbij tas koffie en dan smullen en genieten!

Scones met blauwe bessen
Scones met blauwe bessen

Ingrediënten scones (+/- 6 stuks)

  • 250gr patisseriebloem
  • 100gr suiker
  • 3tl bakpoeder
  • 110gr margarine/boter (koud en in kleine blokjes)
  • 6el griekse yoghurt
  • 6el room
  • 1tl vanille essence
  • 150gr blauwe bessen (vers of diepvries)

Ingrediënten crumble

  • 60gr patisseriebloem
  • 3el suiker
  • 3el bruine suiker
  • 1/2tl kaneel
  • 2el margarine/boter (op kamertemperatuur)

Ingrediënten

Voor de scones
Meng de room, griekse yoghurt en vanille essence. Zet even opzij.
Meng de bloem met de suiker en bakpoeder in een mengkom (van keukenmachine als je deze hebt). Voeg de blokjes koude boter toe en mix goed tot je kleine kruimels krijgt. Voeg dan het mengsel van room-griekse yoghurt-vanille toe en meng tot een stevig ietwat plakkerig deeg. Voeg op het laatste de blauwe bessen toe en meng heel kort. De bessen zullen een beetje breken dus meng niet te lang.
Zet de kom zo’n 10min in de diepvries zodat het deeg kan opstijven.

Ondertussen kan je de crumble maken.
Doe alle ingredienten van de crumble in een mengkom en meng met je handen of mixer tot kruimels.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal het deeg uit de diepvries. Vorm er een deegbal (het deeg zal nog wat plakkerig aanvoelen) van en leg op een beklede bakplaat.
Duw de deegbal wat aan zodat je een ietwat plattere ronde schijf hebt (van ongeveer 3 a 4cm dikte). Verdeel in porties (zodat je driehoekjes krijgt), verdeel de partjes over de bakplaat (de scones zullen uitzetten tijdens het bakken) en strooi over elk partje wat van de crumble.

Bak de scones zo’n 25min in de oven. Haal uit de oven (ze zullen nog wat wak aanvoelen) en laat zo’n 5min afkoelen en serveer ze dan.

Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.