Het heeft geen haar gescheeld of deze taart was in de vuilnisbak belandt …
Gelukkig is dat niet gebeurd anders had ik één van de beste taarten ooit gemist!
Zeg nu zelf … een taart met als bodem verkruimelde Maria koekjes met een beetje kokospoeder, een vulling van roomkaas, witte chocolade en zeste van sinaasappel, afgewerkt met exotische passievrucht … kan het nog beter?
Wat is er dan zo fout gelopen bij het maken?
Ik kan jullie één raad geven … nooit geweekte gelatine bij gesmolten chocolade doen. Het resultaat was erger dan een blok beton.
Normaal heb ik altijd iets extra op voorraad maar deze keer natuurlijk niet, hermaken was dus geen optie.
Ik heb dan maar “alles of niets” gespeeld en 2 eetlepels heet water bij dat kei harde mengsel gedaan.
En ja hoor, geleidelijk aan werd het terug lopend dus catastrofe vermeden.
Wat ik wel had moeten doen, was de geweekte gelatine laten smelten in een pannetje met 2el water.
Na die nipt vermeden catastrofe en de nodige tijd om de taart te laten opstijven, hebben we eens zo hard genoten van dit taartje. Ik stond zelf verrast hoe lekker ze was!
De zeste van sinaasappel in de vulling zorgt ervoor dat de vulling niet te saai en eentonig is maar geeft net dat tikkeltje scherpte dat de taart nodig heeft.
Ingrediënten korst
- 300gr droge koekjes (ik gebruikte Verkade Maria koekjes)
- 150gr boter (+ eventueel iets extra)
- 30gr kokospoeder
- Optioneel > snuifje gemberpoeder
>extra springvorm van 18cm
Ingrediënten vulling
- 250gr roomkaas
- 100gr witte chocolade
- 50gr suiker
- zeste van 1 sinaasappel
- 120ml room
- 2 a 3 passievruchten
- 3 blaadjes gelatine
- vanille essence
Bereidingswijze korst
Smelt de boter.
Doe de koekjes in een blender en maal fijn.
Meng de fijngemalen koekjes met de gesmolten boter, kokospoeder en eventueel gemberpoeder en kaneel.
Als je dit mengsel aandrukt, moet het mooi plakken. Is het nog iets te droog, smelt dan nog een klontje boter en doe deze bij het koekmengsel.
Stort dit koekmengsel in de springvorm, duw goed aan. Creëer zo een randje zodat de vulling niet aan de springvorm kan plakken. Daarom is het zo belangrijk dat je genoeg boter gebruikt zodat koekkruimels goed plakken.
Zet de vorm minstens 30min in de koelkast om uit te harden.
Bereidingswijze vulling
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Smelt de witte chocolade au bain-marie. Roer los.
Klop de roomkaas met de zeste van sinaasappel, vanille essence en suiker los.
Klop de room licht op tot yoghurtdikte.
Doe de geweekte gelatine met 2 el water in een steelpannetje en laat zachtjes smelten (niet koken). Roer los.
Laat even afkoelen.
Doe de licht opgeklopte room bij het roomkaasmengsel, roer los.
Doe hierbij de gesmolten chocolade, meng goed.
Doe als laatste de gesmolten gelatine bij dit mengsel. Meng nog even.
Schep dit mengsel in de taartbodem.
Laat de vulling een paar uur opstijven of een nachtje.
Net voor serveren, lepel je bovenop de passievruchtpulp
Smullen maar!
Deze taart lijkt mij echt heel lekker! Allemaal lekkere smaken bij elkaar!