Rijsttaart met kersen, een heerlijke taart om van te genieten bij de koffie of thee. Een taartje met een zalige combinatie van rijstpudding en kersen of kriekjes. Deze rijsttaart heeft de looks van een cheesecake maar dat is het dus zeker niet. Je hebt er trouwens ook geen oven voor nodig. De bodem bestaat uit fijngemalen speculaas. Daarop komt een heerlijke romige rijstpap afgewerkt met lekkere kersen of kriekjes uit een bokaaltje. Een makkelijk taartje om mee uit te pakken en waar iedereen van zal smullen. En met Pasen dat op komst is, is dit een origineel Paasdessert.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere dessertjes? Check dan zeker deze heerlijke dessertje

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Rijsttaart met kersen?
- Speculaas koekjes : je kan ook andere droge koekjes hiervoor gebruiken
- Boter
- Dessertrijst
- Melk
- Vanille extract
- Vanillesuiker
- Suiker
- Gelatine
- Room
- Kersen of kriekjes op sap in een bokaaltje
- Maizena of vanille pudding poeder
Hoe maak je deze Rijsttaart met kersen?
Begin met het maken van de rijstpap. Doe hiervoor melk, dessertrijst, vanillesuiker en vanille extract in een kookpot. Breng zachtjes aan de kook en laat dan zo’n 30 a 35min zachtjes sudderen tot de rijst mooi gaar is. De rijstpap zal iets lopender zijn aangezien we iets meer melk gebruiken. Eenmaal de rijst gaar is, haal van het vuur en voeg de suiker toe. Roer goed zodat deze kan oplossen. Laat de rijstpap volledig afkoelen op kamertemperatuur
Ondertussen kan je de fijngemalen speculaas koekjes mengen met gesmolten boter. Schep dit in een beklede springvorm en duw goed aan. Zorg ervoor dat de bodem mooi egaal bedekt is. Zet in de koelkast.
Wanneer de rijstpap volledig is afgekoeld, kan je de gelatine blaadjes weken. Doe een klein deel van de room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer even zodat deze kunnen oplossen. Giet dit bij de rijstpap en meng goed zodat de rijstpudding terug smeuïger wordt. Klop vervolgens de rest van de room stevig op. Meng dit onder rijstpap. Schep dit mengsel op de koekjeskorst en laat dit dan zo’n 3 a 4u (of een nachtje) opstijven in de koelkast.
Als laatst maak je de kersen of kriekjes. Doe de inhoud van een bokaal kersen of krieken op sap of siroop in een kookpotje. Schep wat van het sap apart in een kommetje. Voeg vanillesuiker toe aan het kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Voeg vanille puddingpoeder toe aan het sap in het kommetje en roer los tot een glad papje. Giet dit al roerend bij in het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
TIP! Je kan dit makkelijk de dag voordien al maken.


Rijsttaart met kersen
Equipment
- 1 Springvorm (22 a 24cm)
Ingrediënten
Bodem
- 200 gr speculaas koekjes
- 100 gr boter
Rijstpudding
- 125 gr dessertrijst (*)
- 800 ml melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl vanille extract
- 100 gr suiker
- 3 blaadjes gelatine
- 400 ml room
Kersen of kriekjes laagjes
- 700 gr kersen of kriekjes op sap (in bokaaltje)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1,5 el maizena of vanille puddingpoeder
Instructies
- Begin met het maken van de rijstpap. Je kan dit het beste in de ochtend al maken zodat deze rustig kan afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de rijst samen met de melk, vanillesuiker, vanille extract in een kookpotje. Breng zachtjes aan de kook. Laat zachtjes sudderen voor zo'n 30 a 35min tot de rijst mooi gaar is. Roer af en toe zodat de rijst niet kan aanbakken aan de bodem. Normaal zal de rijstpap nog iets vloeibaarder zijn aangezien we wat meer melk hebben gebruikt. Wanneer de rijst gaar is, haal van het vuur en voeg de suiker toe. Roer goed zodat deze kan oplossen. Giet de rijstpap in een kom en dek af met wat plasticfolie. De folie dient de rijstpap echt te raken om een velletje te voorkomen. Laat de rijstpap volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Ik heb deze niet in de koelkast gezet want dan gaat deze te vast worden. Je dient deze na het afkoelen nog te mengen met opgeklopte room.
- Voor de bodem.Maal de speculaas koekjes fijn en smelt de boter. Meng de fijngemalen speculaasjes met de gesmolten boter. Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier. Schep het speculaas mengsel in de springvorm en duw goed aan tot de gehele bodem mooi egaal bedekt is. Zet even in de koelkast
- Als de rijstpap volledig is afgekoeld, kan je deze gaan afwerken.Week de blaadjes gelatine in koud water. Doe 50ml room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg hier uitgeknepen blaadjes gelatine aan toe. Roer goed zodat de gelatine kan oplossen. Giet dit bij rijstpap en roer dit goed los zodat de rijstpap terug ietwat smeuïg wordt. De rest van room klop je stevig op. Schep dit bij de rijstpap en meng goed maar niet te lang. Schep dit mengsel bovenop de koekjes korst. Zet dit zo'n 3 a 4u (of mag ook langer – nachtje) opstijven in de koelkast.
- Voor de kriekjesDoe de krieken/kersen en het sap in een kookpotje. Schep zo'n 5el van het sap in een kommetje apart. Voeg ook de vanille suiker toe aan het kookpotje en breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen. Roer het puddingpoeder of maizena los in kommetje met het sap. Voeg vervolgens al roerend toe aan het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen. TIP! Je kan dit makkelijk de dag voordien al maken TIP! Bewaar niet in de koelkast anders wordt de saus te vast
- Werk de taart af met de kersen of kriekjes Smakelijk