Top 3 van mijn lievelingstaarten … op nummer 1 ongetwijfeld frangipanetaart, op 2 chocoladetaart (chocolade hoort gewoon in een top 3) en als derde een echte klassieker …rijsttaart. Drie heerlijke taarten, wanneer ik er nog maar aan denk dan komt er al een glimlach op mijn gezicht. Drie klassiekers, maar zo’n lekkere klassiekers. En wie mij een beetje kent, weet dat ik graag experimenteer met klassiekers. Dus op het menu vandaag geen klassieke rijsttaart wel een rijsttaart met chocolade en sinaasappel. Oh ja, dit taartje gaat bij iedereen een glimlach op het gezicht toveren!

Een taartje waar je al bij al niet veel werk mee hebt. Voor de korst gebruik ik gewoon bladerdeeg van de supermarkt. De vulling is een klassieke rijstpap die extra op smaak wordt gebracht met zeste van sinaasappel. Deze zorgt ook meteen voor een frisse toets. Na het afkoelen van de rijstpap gaat er nog wat chocolade onder en dan bakken maar. Het resultaat is zalig lekker en dit taartje is op haar best wanneer ze nog wat lauw is.


Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg
- 500ml melk
- 300ml room
- 150gr arborio rijst (of dessertrijst)
- 1 vanillestokje
- 4 eigelen
- 80 + 20gr suiker
- 1 sinaasappel
- Snuifje kaneel
- 1 ei
- 50gr pure chocolade (ik gebruikte chocolade druppels)
- Optioneel > geroosterde hazelnoten + plakjes sinaasappel
Extra : taartvorm
Ingrediënten
Doe de melk, room, rijst, de zaadjes van de vanillestok en de lege vanillestok in een kookpot en breng zachtjes aan de kook.
Laat 20min zachtjes koken tot de rijst het meeste van de vloeistof heeft opgenomen. Roer regelmatig zodat de rijst niet aan de bodem kleeft.
Ondertussen kan de 4 eigelen loskloppen met 80gr suiker en de zeste van 1 sinaasappel. Haal de rijstpap van het vuur en voeg het mengsel van eigelen-suiker-sinaasappel toe. Roer goed en laat afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de rijstpudding nog wat indikken.
Als de rijstpudding afgekoeld is, kan je de chocolade druppels (of fijngehakte chocolade) toevoegen.
Verwarm de oven voor op 180 graden
Beleg de taartvorm met bladerdeeg, snij het overtollige deeg weg.
Vul de taart op met de rijstpudding maar laat nog een klein randje open.
Kluts het resterende ei los met het snuifje kaneel en 20gr suiker. Wrijf hiermee de bovenkant van de taart in.
Bak de rijsttaart ongeveer 45a50min in de oven tot hij mooi goudbruin is en de binnenkant mooi stevig gebakken is.
Haal uit de oven en laat ietwat of helemaal afkoelen.
Serveer de taart eventueel met wat grof gehakte geroosterde hazelnoten en/of partjes sinaasappel.
Smakelijk!