Rijsttaart met chocolade en sinaasappel

Rijsttaart met chocolade en sinaasappel

Top 3 van mijn lievelingstaarten … op nummer 1 ongetwijfeld frangipanetaart, op 2 chocoladetaart (chocolade hoort gewoon in een top 3) en als derde een echte klassieker …rijsttaart. Drie heerlijke taarten, wanneer ik er nog maar aan denk dan komt er al een glimlach op mijn gezicht. Drie klassiekers, maar zo’n lekkere klassiekers. En wie mij een beetje kent, weet dat ik graag experimenteer met klassiekers. Dus op het menu vandaag geen klassieke rijsttaart wel een rijsttaart met chocolade en sinaasappel. Oh ja, dit taartje gaat bij iedereen een glimlach op het gezicht toveren!

Rijsttaart met chocolade en sinaasappel

Een taartje waar je al bij al niet veel werk mee hebt. Voor de korst gebruik ik gewoon bladerdeeg van de supermarkt. De vulling is een klassieke rijstpap die extra op smaak wordt gebracht met zeste van sinaasappel. Deze zorgt ook meteen voor een frisse toets. Na het afkoelen van de rijstpap gaat er nog wat chocolade onder en dan bakken maar. Het resultaat is zalig lekker en dit taartje is op haar best wanneer ze nog wat lauw is.

Rijsttaart met chocolade en sinaasappel
Rijsttaart met chocolade en sinaasappel

Ingrediënten

 • 1 vel bladerdeeg
 • 500ml melk
 • 300ml room
 • 150gr arborio rijst (of dessertrijst)
 • 1 vanillestokje
 • 4 eigelen
 • 80 + 20gr suiker
 • 1 sinaasappel
 • Snuifje kaneel
 • 1 ei
 • 50gr pure chocolade (ik gebruikte chocolade druppels)
 • Optioneel > geroosterde hazelnoten + plakjes sinaasappel

Extra : taartvorm

Ingrediënten

Doe de melk, room, rijst, de zaadjes van de vanillestok en de lege vanillestok in een kookpot en breng zachtjes aan de kook.
Laat 20min zachtjes koken tot de rijst het meeste van de vloeistof heeft opgenomen. Roer regelmatig zodat de rijst niet aan de bodem kleeft.

Ondertussen kan de 4 eigelen loskloppen met 80gr suiker en de zeste van 1 sinaasappel. Haal de rijstpap van het vuur en voeg het mengsel van eigelen-suiker-sinaasappel toe. Roer goed en laat afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de rijstpudding nog wat indikken.

Als de rijstpudding afgekoeld is, kan je de chocolade druppels (of fijngehakte chocolade) toevoegen.
Verwarm de oven voor op 180 graden
Beleg de taartvorm met bladerdeeg, snij het overtollige deeg weg.
Vul de taart op met de rijstpudding maar laat nog een klein randje open.
Kluts het resterende ei los met het snuifje kaneel en 20gr suiker. Wrijf hiermee de bovenkant van de taart in.
Bak de rijsttaart ongeveer 45a50min in de oven tot hij mooi goudbruin is en de binnenkant mooi stevig gebakken is.
Haal uit de oven en laat ietwat of helemaal afkoelen.

Serveer de taart eventueel met wat grof gehakte geroosterde hazelnoten en/of partjes sinaasappel.

Smakelijk!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.