Rijstpap met herfstfruit

Rijstpap met herfstfruit

Van een klassieker gesproken en dan heb ik het over rijstpap! Een ware klassieker die gewoon altijd smaakt. Een klassieker die weinig tijd, moeite of ingrediënten vraagt. Een klassieker waar ondertussen toch al wat varianten op bestaan. Dat is nu eenmaal het leuke aan die klassiekers, eenmaal je de basis beet hebt dan ga je gewoon aan het experimenteren met de bereiding en ingrediënten. Iets waar ik echt wel van hou. Eerder dit jaar maakte ik al die hemelse rijstpap met passievrucht en nu met het begin van de herfst deze rijstpap met herfstfruit.

Rijstpap met herfstfruitIk noem het rijstpap omdat het ook naar rijstpap proeft, maar je zou het ook een zoete risotto kunnen noemen omdat ik risotto rijst hiervoor heb gebruikt. De rijst heeft na het garen nog een beetje “beet”. Verder krijgt de rijstpap een lekkere kruidige smaak door de vanille en het kaneelstokje. Wat perfect matcht bij de topping namelijk gestoofd herfstfruit ( mix van pruimen, bramen en peer).
Wederom een leuke lekkere twist op de klassieker!

Rijstpap met herfstfruit

Ingrediënten herfstfruit

  • 2 peren
  • 3 pruimen
  • 250gr pruimen
  • 75gr suiker
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje

Ingrediënten rijstpap

  • 50gr boter/margarine
  • 300gr risotto rijst
  • 100gr suiker
  • 140ml perensap (of witte wijn)
  • 900ml melk
  • zeste van halve sinaasappel
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 vanillestokje

Bereidingswijze

Begin met het herfstfruit.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snij in blokjes.
Doe de blokjes peer en pruim in een stoofpot samen met de suiker, kaneelstokje, zeste van 1/2 sinaasappel en het sap van de hele sinaasappel.
Zet op een zacht vuurtje en laat zachtjes sudderen. Het fruit mag geen moes worden, het mag nog een beetje beet hebben.

Ondertussen kan je de rijstpap maken.
Smelt de boter op een zacht vuurtje in een ruime stoofpot.
Eenmaal gesmolten doe de zaadjes van de vanillestok en de rijst bij de boter.
Meng goed en laat 1min meebakken.
Blus met het perensap (of witte wijn), laat even doorkoken.
Voeg dan de suiker, melk, beide kaneelstokken, zeste van sinaasappel en lege vanillestok toe.
Roer goed en laat de rijstpap rustig sudderen tot de rijst bijna al de melk heeft opgenomen (ongeveer 15 a 20min).

Voeg de bramen toe bij de rest van het fruit en laat nog eens 3 a 4min mee sudderen.

Serveer de rijstpap met het gestoofde herfstfruit.

Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.