Ricotta taart met peer en pruimen

Ricotta taart met peer en pruimen

Een taartje met de nodige Italiaanse vibes dat kan niet slecht zijn!
Een zalig taartje met een zalige crunchy korst, een lekker kruidige compote met peer en pruim en daarop een heerlijk romige ricotta topping. Een waar smaakvol toppertje deze ricotta taart met peer en pruimen om tijdens een herstig weekend te bakken.

Ricotta taart met peer en pruimen

Oke, dit taartje vraagt misschien wel wat tijd en wat stappen maar dat is ze meer dan waard. De korst is heerlijk crunchy en dat is te danken door de polenta die erin gaat. De polenta zorgt voor wat knapperigheid.
Wil je het jezelf iets makkelijker maken, dan kan je ook gewoon taartdeeg of bladerdeeg gebruiken 😉

Ricotta taart met peer en pruimen

De kruidigheid in dit taartje komt van de compote van peer en pruimen.
Bij het maken van de compote voegen we kaneel, steranijs en vanille toe. Drie specerijen die echt perfect samengaan bij peren en pruimen.

Ricotta taart met peer en pruimen

Deze taart heeft het dus allemaal! De knapperigheid van de korst, de kruidigheid en fruit van de compote en bovenop de romigheid en smeuïgheid van de ricotta. Kortom het perfecte plaatje!

Ingrediënten korst

  • 240gr patisseriebloem
  • 100gr polenta (*)
  • 100gr suiker
  • 150gr boter/margarine (koud)
  • 2 eigelen
  • 20ml room
  • 1tl zeste van citroen
  • Extra : taartvorm +/- 20 a 22cm

*Kan je deze niet vinden, vervang door gewone bloem of amandelmeel

Ingrediënten peer-pruim compote

  • 2 peren
  • 5 pruimen
  • 75gr bruine suiker/cassonade
  • 1 kaneelstok
  • 1 steranijs
  • 1 vanillestok
  • 1/2 citroen

Ingrediënten ricotta vulling

  • 250gr ricotta
  • 125gr roomkaas
  • 75gr mascarpone
  • 1 ei + 1 eiwit
  • 30gr suiker
  • 1tl vanille essence

Bereidingswijze

Begin met het maken van de compote.
Schil de peren en snij in kleine blokjes.
Halveer de pruimen, verwijder de pit, snij in kleine blokjes.
Doe de blokjes peer, pruimen, bruine suiker, kaneelstok, steranijs, zaadjes van de vanillestok (+lege vanillestok) en het sap van de halve citroen in een stoofpot. Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen tot je een dikke compote hebt (+/- 30min). Er mogen nog stukjes peer en pruim inzitten.
Haal van het vuur en laat afkoelen. Je kan de compote makkelijk al een dag op voorhand maken.

Voor het deeg van de korst.
Doe de bloem, polenta, suiker en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine) en meng alvast even. Voeg de koude boter/margarine in kleine blokjes toe en kneed tot je fijne kruimels hebt.
Ondertussen kluts de eigelen los samen met de room en voeg toe aan het deegt. Kneed/meng tot een mooie deegbal. Is het deeg iets te nat, voeg dan een beetje extra bloem toe. Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo’n 20min opstijven in de koelkast.
Ook het deeg kan je perfect al een dag op voorhand maken en bewaren in de koelkast.
*
Vet de taartvorm wat in en bebloem. Rol het deeg uit (zo’n 5 a 7mm dikte) en leg in de taartvorm. Duw goed aan en snij het overtollige deeg weg.
Bak het deeg eerst blind in de oven (180graden) voor zo’n 25min. Het deeg dient nog niet helemaal gaar te zijn.
Haal dan uit de oven laat zo’n 15min afkoelen.

Voor de ricotta vulling.
Duw het vocht uit de ricotta, roomkaas en mascarpone.
Doe deze alle 3 in een mengkom van je keukenmachine en klop deze mooi glad.
Doe het ei + eiwit en de vanille essence in een aparte mengkom en klop deze mooi luchtig voor zo’n 5min. Spatel dit eimengsel onder het kaasmengsel, meng niet te lang.

Verdeel de compote over de bodem van de taart, je zal niet alles kunnen gebruiken. Bewaar de rest om later apart bij de taart te serveren.
Schep hierop het ricotta mengsel, spreid goed uit.
Bak de taart voor zo’n 45 a 50min op 165 graden tot de ricotta mooi stevig gebakken is. Laat afkoelen in de oven met de deur op een kiertje (dit zal er voor zorgen dat er geen scheuren in de gebakken ricotta zal komen).

De taart kan je zowel lauw als koud serveren.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.