Ricotta mousse met perzik en amaretti

Ricotta mousse met perzik en amaretti, een lekker makkelijk dessert in een glaasje. Een zomers toetje dat je makkelijk op voorhand kan maken, weinig ingrediënten of tijd vraagt. In het glaasje vind je een laagje amaretti koekjes terug, een frisse mousse van ricotta en yoghurt en gebakken perzik.
Naar recept gaan

Een glaasje gevuld met heel veel liefde en lekkers, dat is deze ricotta mousse met perzik en amaretti. Daar springen al meteen 2 typische Italiaanse elementen uit namelijk de ricotta kaas en amaretti koekjes. De kaas kent iedereen, de koekjes is misschien onbekend terrein. Het zijn typische Italiaanse amandelkoekjes, zacht aan binnenkant en lekker krokant aan de buitenkant. Wie net zoals mij verzot is op marsepein en frangipane, dan moet je amaretti in huis halen. Ik waarschuw jullie alvast want ze zijn echt verslavend lekker!

De bodem bestaat uit verkruimelde amaretti koekjes. Kan je deze niet vinden of hou je niet van de smaak dan kan je eender welk droog koekje hiervoor gebruiken. Bovenop de koekjes komt een super snelle lichte mousse op basis van ricotta en yoghurt. Als afwerking perziken die ik eerst even kort heb gebakken samen met wat honing en limoensap.
Kortom super makkelijk om te maken, geen resem aan ingrediënten, geen oven voor nodig en gewoon zo lekker!

Deze ricotta mousse kan je trouwens makkelijk gaan combineren met ander fruit. Wanneer je geen perziken voor handen meer hebt, dan kan je ook appel of peer gaan gebruiken. Ook deze ga je eerst aanstoven zodat het fruit ietwat zachter wordt. Wat ook lekker zou zijn is mango, deze hoef je niet eerst aan te stoven.

Ricotta mousse met perzik en amaretti, een lekker makkelijk dessert in een glaasje. Een zomers toetje dat je makkelijk op voorhand kan maken, weinig ingrediënten of tijd vraagt. In het glaasje vind je een laagje amaretti koekjes terug, een frisse mousse van ricotta en yoghurt en gebakken perzik.

Hoe maken we deze Ricotta mousse met perzik en amaretti?

We gaan eerst beginnen met de perzik aan te stoven. Je kan deze trouwens zowel lauw als koud serveren op de mousse. Tijdens de zomer zou ik deze koud serveren. Halveer hiervoor de perziken, verwijder de pit en snij in kleine blokjes. Gebruik trouwens geen al te rijpe zachte perziken hiervoor, natuurlijk mogen ze ook niet meer hard zijn. Gewoon tussenin dus.
Doe de blokjes perzik in een kookpotje en zacht op een zacht vuurtje zodat ze rustig beginnen bakken voor zo’n 8 a 10min. Roer af en toe zodat ze niet aan de bodem plakken. De perziken moeten nog ietwat hun textuur behouden, dus zorg dat ze geen moes of dikke compote vormen. Haal van het vuur, voeg honing en wat limoensap toe. Meng nog even en laat afkoelen.
TIP! Serveer je de perziken koud, dan kan je deze stap makkelijk de dag voordien al doen.

Voor de ricotta mousse, mix de ricotta los in een mengkom. Voeg hier yoghurt, poedersuiker, vanille en zeste van limoen aan toe. Mix nog even kort. Wat ik kan aanraden is om deze stap ook al even op voorhand te doen maar stel de glaasjes pas voor het serveren samen. Ga je dit al te lang op voorhand doen dan gaan je krokante koekjes helemaal slap zijn.
TIP! Je kan de ricotta ook gaan vervangen door mascarpone

Voor het samenstellen, verkruimel de amaretti koekjes en verdeel over de glaasjes. Schep hierop de ricotta mousse gevolgd door de perziken. Serveer direct. En meer is het niet!

Ricotta mousse met perzik en amaretti, een lekker makkelijk dessert in een glaasje. Een zomers toetje dat je makkelijk op voorhand kan maken, weinig ingrediënten of tijd vraagt. In het glaasje vind je een laagje amaretti koekjes terug, een frisse mousse van ricotta en yoghurt en gebakken perzik.
Ricotta mousse met perzik en amaretti, een lekker makkelijk dessert in een glaasje. Een zomers toetje dat je makkelijk op voorhand kan maken, weinig ingrediënten of tijd vraagt. In het glaasje vind je een laagje amaretti koekjes terug, een frisse mousse van ricotta en yoghurt en gebakken perzik.

Ricotta mousse met perzik en amaretti

Ricotta mousse met perzik en amaretti, een lekker makkelijk dessert in een glaasje. Een zomers toetje dat je makkelijk op voorhand kan maken, weinig ingrediënten of tijd vraagt. In het glaasje vind je een laagje amaretti koekjes terug, een frisse mousse van ricotta en yoghurt en gebakken perzik.
Gang dessert
Porties 4

Equipment

  • 4 glaasjes

Ingrediënten
  

  • 4 a 5 perziken (*)
  • 1 a 2 el honing
  • 1 el limoensap
  • 200 gr ricotta
  • 200 gr griekse yoghurt
  • 2 a 3 el poedersuiker
  • 1/2 tl zeste van limoen
  • 1 vanillestokje
  • 200 gr amaretti koekjes (of andere droge koekjes)

Instructies
 

  • We gaan eerst beginnen met de perziken aan te stoven. Je kan deze trouwens zowel lauw als koud serveren op de mousse. Tijdens de zomer zou ik deze koud serveren.
    Halveer hiervoor de perziken, verwijder de pit en snij in kleine blokjes.
    Doe de blokjes perziken in een kookpotje en zacht op een zacht vuurtje zodat ze rustig beginnen bakken voor zo'n 8 a 10min. Roer af en toe zodat ze niet aan de bodem plakken. De perziken moeten nog ietwat hun textuur behouden, dus zorg dat ze geen moes of dikke compote vormen. Haal van het vuur, voeg honing en limoensap toe. Meng nog even en laat afkoelen.
    TIP! Serveer je de perziken koud, dan kan je deze stap makkelijk de dag voordien al doen.
  • Voor de ricotta mousse, mix de ricotta los in een mengkom. Voeg hier yoghurt, poedersuiker, zeste van limoen en de zaadjes van de vanillestok aan toe. Mix nog even kort.
    TIP! Wat ik kan aanraden is om deze stap ook al even op voorhand te doen maar stel de glaasjes pas voor het serveren samen. Ga je dit al te lang op voorhand doen dan gaan je krokante koekjes helemaal slap zijn.
  • Voor het samenstellen, verkruimel de amaretti koekjes en verdeel over de glaasjes. Schep hierop de ricotta mousse gevolgd door de perziken. Serveer direct.
    Smakelijk

Notities

(*) gebruik geen te rijpe perziken, ze mogen ook niet nog super hard zijn. Tussenin dus 😉 
 
 
Trefwoord amaretti, hartige koekjes, perziken, ricotta, snel dessert, yoghurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.