La bella Italia op ons bord met dit heerlijke receptje van ravioli met zuiderse groenten en tomatensaus. Pure smaken, verse ingrediënten, veel verse groentjes, kruiden en gewoon simpel lekker eten. Daar hou ik van! We gaan voor dit gerechtje de tomatensaus zelf maken. We zitten momenteel volop in het tomatenseizoen, deze zijn nu top van smaak. Dus je saus zal daarom ook overheerlijk zijn en geloof mij, veel werk is het echt niet. De oven en je blender zal al het werk voor je doen.
Het enige wat je voor de saus dient te doen, is je groenten vrij grof snijden en in een bakslede of bakplaat leggen. Hier voeg je de nodige kruiden en wat olijfolie aan toe en hup de oven in. Een halfuurtje later zijn je groenten mooi gekarameliseerd en wat er in die bakslede ligt is een smaakbommetje! Dit doe je gewoon in je blender en mix tot een gladde tomatensaus. Ik maakte er een tomatenroomsaus van met de nieuwe Inex Haver Cuisine. Dit is een 100% plantaardig alternatief voor kookroom op basis van haver. Deze is glutenvrij, van nature lactosevrij, lekker en veelzijdig!
De heerlijke tomatenroomsaus kan je gaan serveren bij heel wat gerechtjes. In dit recept gaan we de saus serveren bij (zelfgekochte) ravioli in combinatie met lekkere zuiderse groentjes die we eerst gaan bakken. Dit is dus een op en top vegetarisch receptje bomvol smaak en yumminess!

Hoe maken we deze Ravioli met zuiderse groenten en tomatensaus?
We beginnen met het maken van de tomatensaus. De saus kan je trouwens makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al maken en in de koelkast bewaren. Ze wordt er dan alleen maar lekkerder op. Je doet in een ruime bakslede of bakplaat grof gesneden trostomaten (of kerstomaten), paprika, sjalotten, look (ongepeld), zout, suiker, oregano, rozemarijn en olijfolie. Zet dit in de oven en rooster voor zo’n 30min tot de groentjes mooi beginnen te karameliseren. Eenmaal mooi gebakken, doe je alles in de blender en mix dit tot een gladde saus. Voeg er vervolgens de Inex Haver Cuisine aan toe en eventueel nog wat extra peper, zout en/of suiker. Mix nog even. Je saus is dan klaar!
Voor de ravioli die we bij de tomatenroomsaus gaan serveren. Gaan we eerst de groentjes snijden en aanstoven. Begin met een ui eerst mooi glazig aan te stoven en voeg er vervolgens kleine blokjes aubergine en fijngehakte look aan toe. Bak deze mooi goudbruin voor enkele minuten. Omdat aubergine vrij veel olie opneemt zal je nog wat olijfolie moeten toevoegen. Doe er op het laatste nog kleine blokjes courgette, oregano, peper en zout bij en laat nog even kort mee bakken. Ondertussen kan je de verse zelfgekochte ravioli of tortelloni gaar koken. Giet af en voeg toe aan de groentjes samen met wat een deel van de tomatensaus. Serveer direct met nog wat Parmezaanse kaas.


Ravioli met zuiderse groenten en tomatensaus
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 aubergine
- 2 teentjes look
- 1 courgette
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 500 gr verse ravioli of tortelloni (*)
- Peper en zout
- olijfolie
- Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- handvol kerstomaten (optioneel)
Tomatensaus
- 1 kg trostomaten (of een mix met kerstomaten)
- 1 paprika
- 3 a 4 (grote) sjalotten
- 4 teentjes look
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- 1 kl oregano (gedroogd)
- 1 kl rozemarijn (vers of gedroogd)
- 1 el balsamicoazijn
- olijfolie
- 150 ml Inex Haver Cuisine
Instructies
Tomatensaus
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de trostomaten in kwartjes en leg in een ruime braadslede of bakplaat. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snij in reepjes. Dit hoeft niet al te fijn te zijn. Leg bij de tomaten.Pel de sjalotten, hak ze grof en verdeel over de groenten.De look pel je niet, je legt de teentjes gewoon tussen de groenten. Strooi er de suiker, zout, oregano, rozemarijn, optioneel de balsamicoazijn en een royale scheut olijfolie over. Hussel alles even door elkaar en zet in de oven voor zo'n 30min.
- Tijdens het roosteren, hussel je zo'n 1 a 2x doorheen de groenten. De groenten dienen mooi te karameliseren en beginnen kleuren. Haal dan uit de oven, haal er de hele teentjes look uit.Doe vervolgens alles in een blender, ook het sap dat is vrijgekomen. De teentjes look zijn nu ook zacht waardoor je het vruchtvlees er makkelijk kan uitduwen. Voeg ook toe aan de blender. Mix dit tot een gladde saus.Voeg er dan de Inex haver room aan toe. Mix even, proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper, zout, suiker of wat balsamicoazijn. TIP! De saus kan je makkelijk 2 dagen voordien al maken en in de koelkast bewaren. Ze is trouwens nog lekkerder na een nachtje staan.
Ravioli met zuiderse groenten
- We beginnen met de groenten te snijden.Pel de ui en hak fijn.Snij de aubergine in kleine blokjes.Pel de teentjes look en hak fijn. Snij de courgette in kleine blokjes.
- Verhit een ruime stoofpot met een scheut olijfolie.Stoof hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 4min. Voeg dan de aubergine en look toe en bak nog eens voor zo'n 5 a 6min. Omdat de aubergine redelijk veel olie opneemt, zal je nog wat olijfolie in de pan moeten gieten. Roer regelmatig zodat de aubergine mooi bruin gebakken wordt. Als laatste voeg je de courgette, oregano, peper en zout toe en bak nog eens voor zo'n 3min. Ondertussen kan je de ravioli of tortelloni gaar koken. Eenmaal gaar, giet af en voeg toe aan de groentjes. Giet er wat van de tomatensaus over, meng voorzichtig en serveer meteen.Smakelijk