Pudding taart met rabarber, een makkelijk en snel receptje dat het rabarberseizoen inluidt. Yes, daar is de rabarber weer. Mijn favoriete ingrediënt om mee te bakken. Het geeft de frisse zure toets dat elk dessertje nodig heeft. Rabarber is nu eenmaal super lekker in elk soort gebak of toetje. De rabarber is echt de finishing touch van deze zalige pudding taart. Wederoom de frisse zure toets dat deze zoete taart nodig heeft. En die combinatie van rabarber met de pudding, is gewoon hemels. Niet de klassieke vanillepudding die we kennen. Wel eentje op basis van mascarpone, zure room en yoghurt. Heel simpel en super snel om te maken
De rabarberplant is zo’n plant dat achteraan in je moestuin staat, eentje waar je eigenlijk niet hoeft naar om te kijken. Die plant zorgt voor z’n eigen. Ideaal voor mij die twee linkse handen heeft wat betreft bloemen & planten, kortom geen groene vingers 😃. Het enige waar ik goed in ben, is om enkele stengels uit te gaan trekken om er dan iets lekkers mee te maken.
TIP! Je zou de rabarber eventueel ook kunnen vervangen door nectarine of perziken
Nog meer inspiratie nodig voor receptjes met rabarber? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze pudding taart met rabarber?
- Rabarber
- Suiker & Vanillesuiker
- Patisseriebloem
- Boter
- Vanille extract
- Mascarpone
- Yoghurt : dit mag natuuryoghurt of griekse yoghurt zijn
- Zure room
- Eieren
- Vanille puddingpoeder
Hoe maak je deze Pudding taart met rabarber?
Beginnen doen we met de rabarber in kleine stukjes te snijden en te mengen met suiker. Zet dit even opzij.
Vervolgens gaan we de korst maken. Hiervoor kneed of je mix je bloem, suiker, vanillesuiker, zachte boter en vanille extract. Als dit nog iets te droog aanvoelt, voeg één eetlepel water toe. We gaan het deeg niet uitrollen. Stort het grootste deel van het deeg in een beklede (zowel bodem als zijkanten) springvorm. Hou nog een deeltje apart, dit gaan we als crumble gebruiken. Duw met je vingers/handen het deeg in de vorm. Zorg dat de bodem mooi egaal bedekt is en duw aan de zijkanten ook ietwat naar boven zodat er een randje ontstaat. Dit hoeft niet perfect recht te zijn. Zet even opzij.
Dan gaan we de vulling maken. Doe in een mengkom de mascarpone, yoghurt, zure room, suiker, vanillesuiker, vanille extract en eitjes. Meng of mix dit kort tot een gladde massa. Als laatste voeg je puddingpoeder toe. Meng nog even kort. Dit mengsel is vrij lopend. Giet in de korst. Als deze vulling iets boven de randen komt, is geen probleem.
Zet de taart zo alvast in de oven. Bak dit alvast voor zo’n 30min zonder rabarber en crumble. De vulling zal zo ietwat steviger zijn zodat je de rabarber (zonder het sap in de kom) er makkelijk op kan leggen. Je mag deze ietwat in de vulling duwen. Trek het deeg in kleine stukjes en strooi over de taart. Bak nog eens voor zo’n 15 a 20min. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen.
Pudding taart met rabarber
Equipment
- 1 Springvorm (+/- 22 a 24cm)
Ingrediënten
- 2 stengels rabarber
- 2 el suiker
Korst
- 300 gr patisseriebloem
- 200 gr boter (zacht)
- 150 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker (+/ 8 a 10gr)
- 1 tl vanille extract
Vulling
- 250 gr mascarpone
- 250 gr yoghurt (natuuryoghurt, griekse yoghurt, …)
- 3 el zure room
- 100 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker (+/ 8 a 10gr)
- 1 tl vanille extract
- 3 eieren
- 50 gr vanille puddingpoeder
Instructies
- Begin met de rabarber in kleine stukjes te snijden. Doe in een kommetje en strooi er de suiker over. Meng even en zet opzij.
- Bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier. Zet opzij
- Vervolgens gaan we de korst maken.Doe hiervoor de bloem, boter, suiker, vanillesuiker en vanille extract in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix tot je een ietwat kruimelige massa krijgt. Als het nog iets te droog aanvoelt, voeg ongeveer 1el water toe. Mix heel kort opnieuw. Het hoeft geen mooie deegbal te vorm en we gaan het deeg ook niet uitrollen. Het moet gewoon ietwat plakken aan elkaar. Doe nu het grootste deel van het deeg in de springvorm. We houden nog wat apart die we gaan gebruiken als crumble voor bovenop de taart. Duw het deeg met je handen in de vorm. Zorg dat de bodem een mooi dun egaal laagje deeg heeft en duw ook aan de zijkanten ietwat naar boven zodat er een randje ontstaat. Dit hoeft geen perfect rechte rand te zijn Zet even opzij
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vervolgens gaan we de vulling maken.Hiervoor doe we mascarpone, yoghurt, zure room, suiker, vanillesuiker, vanille extract en de eitjes in een mengkom. Mix dit even los tot een gladde massa.Doe er dan het vanille puddingpoeder bij. Mix nog even kort. De pudding is vrij vloeibaar, dat is normaal
- Giet de vulling in de korst. Als de vulling ietwat boven de korst gaat, dat is geen probleem.Zet dit zo (nog zonder rabarber of het resterende deeg) in de oven. Bak dit alvast voor zo'n 30min.TIP! Als we hier nu de rabarber over zouden verdelen dan zal die helemaal in de pudding zakken. Na zo'n 30min bakken, zal de bovenkant ietwat steviger zijn. Verdeel er dan de rabarber over (niet het vocht dan in het kommetje ligt). Je kan de rabarber ietwat in de pudding duwen. Trek het resterende deeg in kleine stukjes en verdeel ook over de taart. Bak nog eens voor zo'n 15 a 20min tot de pudding mooi stevig gebakken is.
- Haal uit de oven en laat afkoelen
Lekkerste taart ooit
Lekkerste taart die ik de laatste jaren heb gemaakt
Deze is gewoon te lekker 😋
Deze is zo lekker en makkelijk
Zondag gebakken en wat is deze lekker
Super lekker