Pompoenkoekjes

Pompoenkoekjes

Sorry mensen, maar ben helemaal in de ban van pompoen in een zoete uitvoering! Ja hoor, pompoen kan ook in een dessert verwerkt worden, net zoals wortel.
Een tweetal weken geleden deelde ik met julie al die heerlijke pompoentaart en nu deze veel te lekkere zachte pompoenkoekjes. Klinkt misschien vreemd pompoen in een koekje maar het werkt, het werkt zelfs heel goed zeker in combinatie met de bekende “Pumpkin Spice”. Het eindresultaat is een lekker zacht kruidig koekje die nog een tikkeltje lekkerder gemaakt kan worden met een laagje roomkaas.

Pompoenkoekjes

De smaak van pompoen zal je amper proeven, de pompoen zorgt voor een mooie oranje kleur. Wat je dus wel zal proeven zijn de “Pumpkin Spices” nl. kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat. In een echte *Pumpkin Spice* zit ook nog het kruid piment maar dit is hier heel moeilijk te vinden. Je kan ook gewoon een potje speculaaskruiden gebruiken, de kruidenmix is bijna identiek. En ga je nu per toeval naar Amerika, wel passeer dan eens een supermarkt (altijd leuk om op vakantie naar een supermarkt te gaan) en breng een potje van de bekende “Pumpkin Spice” mee. Zou dat nu niet een perfect excuus zijn om een reisje naar New York, San Francisco of Chicago te boeken?

Pompoenkoekjes

Ingrediënten (+/- 20 koekjes)

  • 285gr patisseriebloem
  • 1tl baking soda
  • 1/2tl bakpoeder
  • 1 1/2tl kaneel
  • 1/2tl gemberpoeder
  • Snuifje gemalen kruidnagel (optioneel – als je dit kan vinden)
  • Snuifje nootmuskaat
  • 140gr boter/margarine (op kamertemperatuur)
  • 160gr suiker
  • 110gr bruine suiker
  • 1 ei
  • vanille essence
  • 200gr pompoenpuree*
  • snuifje zout

*kook blokjes pompoen gaar in water (zonder zout), laat dan heel goed uitlekken (of laat op een zacht vuur drogen), mix tot een gladde puree en laat volledig afkoelen.

Ingrediënten Afwerking

  • 170gr roomkaas
  • 100gr poedersuiker
  • vanille essence

Bereidingswijze

Meng de bloem met het bakpoeder, baking soda, snuifje zout en kruiden. Zet een opzij.

Doe de boter, suiker en bruine suiker in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en mix tot een mooie bleke luchtige massa.
Voeg het ei toe samen met de vanille essence en meng even. Voeg dan in porties het mengsel van bloem en kruiden toe en meng tot een mooi glad deeg. Doe hierbij op het laatste de pompoenpuree en meng nog even kort.
Laat het deeg 30min opstijven in de koelkast. Dit zal geen deeg zijn dat je gaat kunnen uitrollen om zo koekjes uit te steken.

Verhit de oven voor op 175 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
Schep ongeveer 1el ofwel een half gevulde ijsschep van het deeg op de beklede bakplaat. Je hoeft de hoopjes niet plat te drukken, gewone hoopjes zijn oke. Tijdens het bakken worden ze plat en rond.
Schep de hoopjes deeg niet te dicht bij elkaar omdat de koekjes nog ietwat uitzetten tijdens het bakken, bak dus in porties.
Bak de koekjes ongeveer 17 a 18min in de oven. Als ze uit de oven komen, zijn ze nog zacht en wak dus laat ze eerst volledig afkoelen alvorens ze te ontvormen. En let op, ook na het afkoelen zijn de koekjes zacht. Ze worden dus niet hard na het afkoelen.

Na het afkoelen kan je (hoeft niet) de koekjes nog afwerken met een laagje roomkaas.
Klop daarvoor de roomkaas los met de poedersuiker en vanille essence. Smeer een laagje van de roomkaas bovenop de koekjes.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.