Cake met salted caramel

Cake met salted caramel

Met deze cake met salted caramel lijkt het wel of ik iets te vieren heb, wel eigenlijk niet :-). Je hoeft niet altijd iets te vieren hebben om een feestelijke cake te maken. Een gewone simpele weekenddag verdient toch ook gewoon een lekker dessertje, eentje om te vieren dat het weekend is! Eentje om in de namiddag mee achteruit te zakken in de zetel met een lekkere tas koffie of thee en genieten en smullen maar! Za-lig, daar hou ik van!
Deze cake ziet er misschien ietwat spectaculair uit, je gaat er echt geen uren voor in de keuken hoeven te staan.

Cake met salted caramel

De basis van deze cake met salted caramel is een simpele cake eentje met gewoon bloem, suiker, eieren, margarine/boter en melk.
Het is vooral de vulling waar iedereen echt van zal smullen namelijk “salted ” caramel’, ja weer zo’n term dat beter in het Engels klinkt dat in het Nederlands “gezouten karamel”. Dat klein beetje zout dat je toevoegt aan de karamel, zorgt voor een leuke twist tussen al die zoetigheid.

Cake met salted caramel

Tip > Je kan deze cake ook in cupcake vorm maken. Smeer de cupcakes dan bovenaan in met de “salted caramel” room en werk af met de popcorn.
De popcorn zorgt voor een leuke knapperigheid.

Cake met salted caramel

Cake met salted caramel

Recept inspired by Also The Crumbs Please 

Ingrediënten cake

 • 360gr zelfrijzende bloem
 • 225gr boter/margarine (op kamertemperatuur)
 • 300gr bruine suiker
 • 3 eieren
 • 300ml melk
 • vanille essence
 • snuifje zout
 • Popcorn

Extra : springvorm

Ingrediënten salted caramel vulling

 • 225gr boter/margarine
 • 300gr bruine suiker
 • 120ml + 300ml room
 • 3/4tl zout
 • vanille essence

Bereidingswijze

Voor de cake, beleg de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe de boter, vanille essence en suiker in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) samen met de bruine suiker. Mix luchtig en “fluffy”. Voeg de eieren een voor een toe en meng goed.
Voeg nu de bloem afwisselend met de melk in porties toe. Meng tot een mooi glad deeg. Giet het deeg in de springvorm en bak de cake ongeveer 60 a 70min in de oven. Check met een sateprikker of de cake gaar is binnenin.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Voor de vulling, doe de boter samen in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje zodat de boter kan smelten. Als de boter is gesmolten, voeg de suiker  en 120ml room toe. Roer goed zodat de suiker kan oplossen en breng aan de kook, laat 2min doorkoken.
Haal dan van het vuur, voeg het zout en vanille essence toe.
Laat dit volledig afkoelen.

Klop de 300ml room stijf op, voeg tijdens het kloppen 2el van de karamel toe.

Snij de cake open, je kan hem in 3 schijven opensnijden ofwel slechts gewoon in de helft. Leg de bodem van de cake op een bord en smeer een beetje in met de karamel gevolgd door de ‘salted caramel’ room. Leg hierop het tweede stuk cake smeer terug een beetje in met de karamel gevolgd door weer wat ‘salted caramel’ room. Leg hierop het laatste stuk cake, smeer hierop nog wat karamel en werk eventueel af met popcorn en “drizzle” een beetje van de karamel over de cake.

Zet de cake ongeveer 1h in de koelkast zodat de room kan opstijven.
Laat zeker de cake niet langer dan 1h in de koelkast staan, de cake wordt dan te hard. Bewaar dan op een koele plaats.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.