Omgekeerde rabarbercake

Deze makkelijke Omgekeerde rabarbercake is er eentje om op je "to bake lijstje" te zetten. Officieel noemen ze dit een upside down cake. Heerlijk zacht gebakken rabarber gecombineerd met een lekkere cake met amandelen. Ideaal om die zalige rabarber in je tuin in te verwerken.
Naar recept gaan

Wanneer we in het rabarberseizoen zitten dan ga ik altijd helemaal los. Niets zo lekker dan dessertjes met deze groente. Ondertussen is onze plant eindelijk helemaal uit zijn voegen aan het barsten. Dus dat wil zeggen, heel mijn diepvries volsteken zodat ik de komende maanden kan toekomen. En ondertussen maak ik er ook nog wat lekkers mee zoals deze heerlijk makkelijke omgekeerde rabarbercake. Op z’n Engels wordt dit een “upside down cake” genoemd. Bij het samenstellen van de cake liggen de stengels rabarber onderaan in de vorm. Na het bakken, draaien we dit en liggen ze ineens bovenaan. Kortom een omgekeerde cake dus 😃.

Deze makkelijke Omgekeerde rabarbercake is er eentje om op je "to bake lijstje" te zetten. Officieel noemen ze dit een upside down cake. Heerlijk zacht gebakken rabarber gecombineerd met een lekkere cake met amandelen. Ideaal om die zalige rabarber in je tuin in te verwerken.

Hoe maken we deze Omgekeerde rabarbercake?

We beginnen met het schikken van de rabarber stengels op de bodem van een springvorm. Bekleed hiervoor eerst de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier. Wrijf de bodem van de vorm een beetje in wat boter en strooi hier suiker over. Nu ga je wat moeten puzzelen om de stengels in de vorm te laten passen. De stukjes die er niet inpassen of die je hebt moeten afsnijden, die verwerken we zo dadelijk gewoon in de cake. De stengels dienen echt mooi straks naast elkaar te liggen. Snij de resterende rabarber in kleine stukjes, meng met wat bloem en zet even opzij.

Nu gaan we het deeg van de cake maken. Meng alvast zelfrijzende bloem met amandelmeel en zet even opzij. Doe zachte boter in een mengkom samen met bruine suiker (= cassonade) en een zakje vanillesuiker. Mix dit romig en luchtig op hoge snelheid voor enkele minuten. Doe er zeste van sinaasappel bij samen met vanille extract. Mix nog even kort. Doe er één voor één de eieren bij en mix steeds goed. Zijn de eieren toegevoegd, mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid. Zet je keukenmachine of mixer op de laagste stand en voeg afwisselend wat van het bloem-amandel mengsel en melk toe. Mix kort tot een mooi glad deeg. Meng de blokjes rabarber nog even met een spatel doorheen het deeg. Schep het deeg bovenop de stengels rabarber en bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven.

Eenmaal de cake mooi gebakken is, haal uit de oven. Laat zo’n 10min afkoelen in de vorm. Verwijder dan de springvorm voorzichtig. Leg een bord bovenop de cake en draai met behulp van het bord om. Zo komen de stengels rabarber bovenaan te liggen. Laat verder afkoelen`.
Op het laatste verwarm je nog een beetje rabarber of aarbeien confituur zodat deze ietwat lopender wordt. Wrijf hiermee de bovenkant van de cake in.

Deze makkelijke Omgekeerde rabarbercake is er eentje om op je "to bake lijstje" te zetten. Officieel noemen ze dit een upside down cake. Heerlijk zacht gebakken rabarber gecombineerd met een lekkere cake met amandelen. Ideaal om die zalige rabarber in je tuin in te verwerken.
Deze makkelijke Omgekeerde rabarbercake is er eentje om op je "to bake lijstje" te zetten. Officieel noemen ze dit een upside down cake. Heerlijk zacht gebakken rabarber gecombineerd met een lekkere cake met amandelen. Ideaal om die zalige rabarber in je tuin in te verwerken.
Deze makkelijke Omgekeerde rabarbercake is er eentje om op je "to bake lijstje" te zetten. Officieel noemen ze dit een upside down cake. Heerlijk zacht gebakken rabarber gecombineerd met een lekkere cake met amandelen. Ideaal om die zalige rabarber in je tuin in te verwerken.

Omgekeerde rabarbercake

Deze makkelijke Omgekeerde rabarbercake is er eentje om op je "to bake lijstje" te zetten. Officieel noemen ze dit een upside down cake. Heerlijk zacht gebakken rabarber gecombineerd met een lekkere cake met amandelen. Ideaal om die zalige rabarber in je tuin in te verwerken.
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • springvorm +/- 22 a 24cm

Ingrediënten
  

  • 5 a 6 stengels rabarber
  • 1 el boter
  • 2 el suiker
  • 1 el bloem
  • 2 el rabarber of aardbei confituur

Cake

  • 125 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 1 zakje vanillesuiker (= 10gr)
  • 1,5 tl zeste van sinaasappel (fijn gerapst)
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eieren
  • 150 gr zelfrijzende bloem
  • 100 gr amandelmeel (of amandelpoeder)
  • 125 ml melk (op kamertemperatuur)

Instructies
 

  • Begin met het bekleden van de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier.
    Smeer de eetlepel boter over de bodem goed uit en strooi er dan de suiker over.
    Nu ga je wat moeten gaan puzzelen. De stengels rabarber ga je mooi naast elkaar moeten laten passen. Ze mogen echt mooi straks naast elkaar liggen. Je zal wat overschotjes hebben maar die verwerken we dan gewoon in de cake.
    De overschot van de rabarber die je hebt, snij je in kleine stukjes en meng met zo'n 1el bloem. Zet even opzij.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Nu gaan we het deeg maken voor de cake.
    Meng alvast de zelfrijzende bloem en amandelmeel. Zet even opzij.
    Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer) samen met de bruine suiker en vanillesuiker. Mix dit op hoge snelheid romig en luchtig voor zo'n 3min. Schraap af en toe de zijkanten even los. Doe er de zeste van sinaasappel en vanille bij, mix nog even goed.
    Doe er één voor één de eieren bij. Mix steeds goed. Zijn alle eieren toegevoegd, mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid.
    Zet je mixer nu op de laagste stand. Voeg afwisselend wat van het bloem-amandel mengsel en wat van de melk toe. Mix kort tot een glad deeg en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de kom, meng je gewoon even met een spatel.
    Als laatste voeg je de blokjes rabarber toe en meng dit nog even kort met een spatel doorheen het deeg.
    Schep het deeg bovenop de stengels rabarber in de springvorm
    Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken toch op zo'n 45 a 50min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
  • Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat de cake zo'n 10min afkoelen in de vorm.
    Verwijder dan de springvorm. Leg een bord bovenop de cake en draai met behulp van het bord de cake om. Zo komen de stengels rabarber mooi bovenaan te liggen = upside down.
    Laat verder afkoelen.
    Verwarm nog wat rabarber of aarbei confituur op een zacht vuurtje zodat deze ietwat lopender wordt en wrijf hiermee de bovenkant van de cake in.
    Smakelijk
Trefwoord amandelmeel, dessert, gebak, rabarber, rabarbercake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.