Mousse met bessen, skyr & chocolade crumble

Mousse met bessen, skyr & chocolade crumble

Een licht fris dessertje dat totaal niet moeilijk om te maken is en waarmee je zeker gaan scoren bij je gezelschap. Daar kan je toch alleen maar fan van zijn, nee? Een toetje hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn en dat bewijst deze mousse met bessen, skyr en chocolade crumble. Een dessertje waarmee we een klein reisje maken naar Ijsland met de skyr.

Mousse met bessen, skyr & chocolade crumble

Skyr, een soort van yoghurt dat de afgelopen jaren ook hier populair is geworden. Maar eigenlijk mogen we skyr geen yoghurt noemen. Er gaat 3x meer melk in dan bij een klassieke yoghurt en wordt gemaakt met een andere bacteriecultuur. Skyr heeft qua structuur iets meer weg van kwark/platte kaas.
En handig om te weten, je kan skyr tegenwoord in elke supermarkt vinden dus je hoeft geen ticketje naar Ijsland te boeken (alleja ik hou jullie niet tegen om dat prachtige land te gaan ontdekken 😉 )

Mousse met bessen, skyr & chocolade crumble
Mousse met bessen, skyr & chocolade crumble

Ingrediënten mousse

 • 300gr bessenmix vers of diepvries (frambozen – bramen – blauwe bessen)
 • 3 blaadjes gelatine
 • 1/2 vanillestokje
 • 100gr suiker
 • 2el citroensap
 • 200ml room
 • 150gr skyr (of griekse yoghurt)

Ingrediënten crumble

 • 40gr amandelen
 • 40gr margarine/boter (koud)
 • 40gr bloem
 • 40gr bruine suiker (= cassonade)
 • 1,5el cacaopoeder

Bereidingswijze

Voor de mousse.
> Week de blaadjes gelatine in koud water
> Doe de bessen in een kookpot samen met de suiker, de zaadjes van de halve vanillestok (+lege vanillestok) en citroensap. Breng zachtjes aan de kook, roer even en laat zo’n 10min rustig sudderen.
> Haal dan door een zeef en vang het vocht op. Duw goed aan zodat je al het sap hebt. Wat achterblijft in de zeef, gebruiken we niet meer.
> Knijp de gelatine goed uit en voeg toe aan het warme sap. Roer goed.
> Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur en meng er dan de skyr onder.
> Klop de room stijf op en meng dan voorzichtig met het bessen-skyr mengsel.
> Verdeel over 4 a 5 glazen en zet voor minstens 2h of langer in de koelkast

Voor de crumble.
> Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier.
> Hak de amandelen grof
> Meng de grof gehakte amandelen met de bloem, suiker en cacaopoeder.
> Snij de koude boter/margarine in kleine blokjes en voeg toe aan de droge ingredienten. Kneed/meng met je handen of met je keukenmachine tot een crumble. Het is normaal dat je een heel fijne crumble krijgt.
>Spreid de crumble uit over de bakplaat en bak in de oven voor zo’n 15min. Hussel tijdens het bakken af en toe door de crumble.
>Haal de gebakken crumble uit de oven en laat volledig afkoelen.

Serveer de mousse met de crumble

Smakelijk!


1 thought on “Mousse met bessen, skyr & chocolade crumble

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.