Een klassieker in de bakwereld met een heel lekkere twist … dat is deze marmercake met chocolade ganache. Geloof mij, deze wil je vandaag gewoon nog maken. Iedereen heeft wel een receptje voor marmercake, meestal gaat dit uit van het bekende quatre quart cake. Grotendeels is dat ook het geval bij deze versie, enkel gaan we een deel van de boter vervangen door zure room. Ja daar ben ik weer met het wonder ingrediënt! Geloof mij, zure room in je baksels is een wereld van verschil en dat heb ik dit jaar volop ontdekt.
Een quatre quart cake bestaat doorgaans uit bloem, suiker, eitjes en boter. De boter laten we niet volledig weg maar gaan we bij aanvullen met zure room. Wat voor een lekkere, frisse en luchtige cake gaat zorgen. Iets minder zwaar ook. Een marmercake staat er natuurlijk om bekend omwille van zijn laagjes vanille en chocolade. We starten met het basis vanilledeeg. Als dat klaar is, scheppen we daar de helft uit. Hier gaan we wat gesmolten pure chocolade aan toevoegen en cacaopoeder. Vervolgens gaan we in onze bakvorm afwisselend hoopjes vanille- en chocoladedeeg scheppen. Ik doe dit met een ijsschep, gaat veel makkelijker.
En dan moeten we het nog hebben over dat crèmige chocoladelaagje bovenop meer bepaalde chocolade ganache. Een must als je het mij vraagt, dit maakt de cake echt af. Je hebt hiervoor slechts 2 ingrediënten nodig namelijk chocolade en room. Super simpel maar echt verslavend lekker. Ik gebruikte trouwens voornamelijk melkchocolade met een klein deeltje pure chocolade. Zo krijg je toch een lekkere chocoladesmaak zonder dat deze te overheersend is.
Hoe maken we deze Marmercake met chocolade ganache?
Voor de cake, beginnen we met eerst pure chocolade au bain-marie te smelten. Eenmaal gesmolten, laat ietwat afkoelen maar zorg er voor dat deze nog steeds vloeibaar is.
Doe zachte boter samen met suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix deze los en luchtig voor zo’n 2min. Voeg er vanille extract bij en mix nog zo’n minuutje op hoge snelheid. Doe er vervolgens één voor één de eitjes bij en mix steeds goed. Als de eieren zijn toegevoegd, laat je mixer op hoge snelheid nog een minuutje goed doormixen. Verlaag dan naar de laagste stand en voeg afwisselen in delen wat zure room en zelfrijzende bloem toe. Mix tot alles mooi gemengd is en zet je mixer dan af. De laatste restjes bloem kan je nog even zelf met een hand mengen.
Schep de helft van het deeg in een andere kom, dit is je vanilledeeg. Aan het andere deeg gaan we nu nog de afgekoelde gesmolten chocolade toevoegen en cacaopoeder. Mix nog even kort.
Neem een beklede cakevorm en schep nu afwisselend hoopjes vanille- en chocoladedeeg in de vorm. Zodat je een mooi patroon krijgt. Strijk bovenaan nog even glad. Vul je vorm ook niet helemaal tot boven aangezien de cake nog zal rijzen tijdens het bakken. Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven. Eenmaal gebakken, laat volledig afkoelen.
Voor de ganache, breng je room tot net onder het kookpunt en giet vervolgens over de stukjes chocolade. Meng goed tot een gladde saus. Laat dit nu volledig afkoelen op kamertemperatuur. Vervolgens zet je deze zo’n 10 a 15min in de koelkast tot deze bijna is opgesteven. Mix deze nog even goed door tot een romige massa en wrijf hiermee de afgekoelde cake in.
TIP! Is de ganache na het opkloppen nog niet stevig genoeg, zet nog even kort in de koelkast om even op te stijven.
Marmercake met chocolade ganache
Equipment
- Cakevorm
Ingrediënten
Marmercake
- 60 gr pure chocolade
- 225 gr zelfrijzende bloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 185 gr boter (op kamertemperatuur)
- 225 gr suiker
- 1,5 tl vanille extract
- 3 eieren
- 150 gr zure room
- 2 el cacaopoeder
Ganache
- 200 gr melkchocolade
- 30 gr pure chocolade
- 350 ml room
Instructies
Marmercake
- Begin alvast met het smelten van de chocolade au bain-marie (= boven een warm waterbad). Eenmaal gesmolten, zet even opzij zodat de chocolade terug wat kan afkoelen. Hij dient nog wel lopend te zijn.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Beleg je cakevorm met bakpapier. Je kan het best je vorm eerst goed invetten zo blijft het papier beter plakken.
- Meng de zelfrijzende bloem met het bakpoeder en zet even opzij.TIP! Ik voeg nog wat extra bakpoeder toe zodat ie nog mooier zal rijzen.
- Doe de zachte boter en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix deze los en luchtig (hoogste stand van je mixer) voor zo'n 2min. Doe er het vanille extract bij en mix nog een minuutje.Voeg nu één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Als de eieren zijn toegevoegd, laat je mixer op de hoogste stand nog een minuutje goed mixen.Zet nu je mixer op de laagste stand en voeg afwisselend en in deeltjes wat van de bloem en wat zure room toe. Mix tot je een mooi glad deeg hebt en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de kom kan je nog even met een spatel losroeren.
- Schep nu ongeveer de helft van het deeg in een aparte kom. Dit gaat je vanilledeeg zijn.Aan het deeg in de kom van je mixer gaan we nu de afgekoelde gesmolten chocolade toevoegen en cacaopoeder. Mix dit nog even tot een mooi glad deeg
- Neem je cakevorm en eventueel ook een ijsschepper als je deze hebt.Schep nu afwisselend hoopjes vanilledeeg en chocoladedeeg in de vorm zodat je een mooi patroon krijgt. Strijk op het laatste bovenaan mooi glad. Vul je cakevorm ook niet tot helemaal bovenaan aangezien de cake nog zal rijzen tijdens het bakken.Bak de cake ongeveer 55min in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal dan uit de oven en laat eerst zo'n 15min in de vorm afkoelen. Ontvorm dan voorzichtig en laat verder volledig afkoelen.
Ganache
- Breek de chocolade in kleinere stukjes of je zou ook chocolade druppels kunnen gebruiken. Doe de chocolade in een kom en zet even opzij. Doe de room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt en giet dan over de chocolade. Laat een minuutje staan zodat de chocolade zacht kan worden en roer dan tot je een mooie gladde saus krijgt. Laat dit nu volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Het is dan nog vrij lopend. Zet vervolgens zo'n 10 a 15min in de koelkast tot deze bijna is opgesteven. Klop deze vervolgens op met een handmixer tot een mooi luchtige massa. Mix ook niet te lang. Smeer de cake bovenaan in met de opgeklopte ganache. Is ie toch wat te lopend geworden ondertussen, zet dan nog even kort in de koelkast om op te stijven. Smeer dan de cake in. Smakelijk!
Zo snel en gemakkelijk en zooo lekker 😄!
Bedankt voor het receptje.
Wow Elien wat een lekkere cake!
Zo makkelijk, zo lekker van smaak en die ganache is gewoon te lekker
Dankjewel ♥️
Deze ochtend gebakken en wat is ie lekker!
Totaal niet droog, lekker luchtig en die ganache …. Hoe goed is die 😍
Beste marmercake ooit!
Luchtig, fantastisch van smaak en die ganache 😍♥️
Die gaan we nog vaak maken
Nog nooit zo’n lekkere marmercake geproefd! En die ganache, verslavend lekker 🤤
Bedankt
Hey Elien,
Gisteren gemaakt en wat is ie lekker!
Luchtig en zo lekker van smaak!
Dankjewel voor het receptje