Fris, verrassend, weinig werk en zo lekker smaakvol, de perfecte omschrijving voor deze Labneh mousse met geroosterde rabarber. Het hoeft niet elke week taart of cake te zijn, een “fluffy mousse’ke” gaat er bij mij ook altijd wel in. Een toetje dat eens zo hard smaakt als het zonnetje schijnt en om er buiten op je terras van te genieten.
“Labneh, wat is me dat voor iets”.
Wie mij al een beetje kent, weet dat ik hier echt dol op ben.
Wie de Midden-Oosterse keuken kent, weet heel goed wat dit is.
Ik maak het spannend he š
De Midden-Oosterse keuken kent heel wat bekende dips, denk maar aan hummus, baba ganoush, muhammara en ook Labneh ofwel uitgelekt yoghurt. Het enige wat je dient te doen is Griekse of Turkse yoghurt een nachtje laten uitlekken in een theedoek. Hier wordt vaak nog wat zout en kruiden aan toegevoegd. Na het uitlekken kan je hem serveren als dip (met nog extra kruiden) of ook heerlijk op een toast met avocado en een gepocheerd eitje.
In deze zoete versie voegde ik geen zout toe, wel honing en de zaadjes van een vanillestok. Hier kan je zelf nog volop mee gaan spelen. Je kan ook gewoon suiker toevoegen, of een kaneelstokje of wat gember, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Na het uitlekken voegde ik nog wat room toe om deze samen met de uitgelekte yoghurt mooi fluffy te kloppen. Het resultaat is een romige frisse mousse met een heerlijke vanille smaak.
Je kan bij deze Labneh mousse gewoon wat vers zomerfruit serveren.
Ik trok mijn moestuin in om wat stokken rabarber te verzamelen en deze te roosteren in de oven. Een zalige manier om rabarber te bereiden.
Je kan er eventueel ook nog wat aardbeien aan toevoegen. Of als rabarber uit het seizoen is, kan je ook geroosterde pruimen, perziken of abrikoos gebruiken.
Labneh mousse met geroosterde rabarber
Ingrediƫnten
Labneh mousse
- 500 gr Griekse of Turkse yoghurt
- 2 el honing
- 1 vanillestokje
- 250 ml room
- 50 gr poedersuiker
Geroosterde rabarber
- 250 gr rabarber
- 60 gr suiker
- 1 vanillestokje
- 1 sinaasappel
- 1/2 tl oranjebloesemwater (optioneel)
Instructies
Labneh mousse
- De dag voordien, leg een theedoek in een zeef.Meng de yoghurt met de honing, de zaadjes van de vanillestok en de lege vanillestok. Schep de yoghurt in de beklede zeef en laat een nachtje uitlekken.
- Doe de volgende ochtende de uitgelekte yoghurt in een mengkom (van je keukenmachine). Mix al even los.Voeg dan de room en poedersuiker toe en mix op hoge snelheid tot een luchtige mousse. Mix niet te lang anders zal de room te hard worden. Verdeel de mousse over 4 a 5 kommetjes/glaasjes en zet in de koelkast.
Geroosterde rabarber
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Was de rabarber en snij de uiteinden af. Snij de rabarber in blokjes of reepjes en doe in een ovenschaal samen met de suiker, het sap van de sinaasappel, de zaadjes van de vanillestok en de lege vanillestok.Rooster voor zo'n 20 a 25min (afhankelijk van de grootte van de stukjes rabarber). De rabarber mag nog een beetje textuur en beet hebben.Haal uit de oven en voeg nu optioneel het oranjebloesemwater toe.
- Je kan de geroosterde rabarber warm, lauw of koud serveren bovenop de labneh mousse. Werk eventueel nog af met wat grof gehakte pistachenoten of granola.Smakelijk