Yes Yes Yes, lekker warm weer … dat kan maar één ding betekenen!
Je tuintafel en stoelen afstoffen en de barbecue van onder het stof halen. Barbecue time it is! Een gezellige setting, je mini-bubbel, frisse drankjes, wat hapjes, lekkere vleesjes (of vis of veggies) op de BBQ en natuurlijk de nodige bijgerechten. Tomaten, salade, worteltjes, boontjes … de klassiekers mogen niet ontbreken. Wat ook zeker niet mag ontbreken is deze geroosterde zoete aardappel met miso. Origineel, super smaakvol en zo easy om te maken.
Zoete aardappelen
Bij een barbecue hoeft niet altijd de klassieke aardappelsalade, wat ook lekker is natuurlijk. Maar soms mag het eens iets anders, ietsje specialer zijn naar mijn mening. Daarom halen we nu eens zoete aardappelen in huis in plaats van de klassieke aardappelen.
We gaan deze eerste kort koken in water, anders zal het te lang duren tijdens het roosteren eer ze gaar zijn. Eens de barbecue brandt, gaan we de zoeter aardappel lekker roosteren.
Citrus & Miso
We gaan de geroosterde zoete aardappel niet mengen met mayonaise en kruiden zoals we kennen met de klassieke aardappelsalade. We gaan een frisse dressing maken met citrus en miso, daarbij komt ook nog een krokante crumble met pistachenoten.
“Euhm Elien, miso … wat is dat in godsnaam en waar kan ik dat vinden?”
Miso is een Japanse gefermenteerde sojabonenpasta, een heerlijke smaakmaker voor in soep, sauzen, marinades (voor vis & vlees), salades … Je kan deze pasta makkelijk vinden bij AH en Delhaize of bij een Aziatische winkel of online. Kan je hem nu niet vinden, vervang dan door wat sojasaus. De smaak zal iets anders zijn maar is even lekker.
TIP :
> Je kan de zoete aardappelen ook bakken in een (grill)pan of in de oven (200 graden)
Geroosterde zoete aardappel met miso
Ingrediënten
- 3 zoete aardappelen (groot)
- 2 handjes rucola
- 2 a 3 el geitenkaas of feta (verbrokkeld)
- Olijfolie
- Zout
Pistache crumble
- 60 gr pistachenoten (gepeld – ongezouten – grof gehakt)
- 1 kl sesamzaadjes
- 1 tl zonnebloemolie
- 1 tl honing
- 1 snuifje zout
Miso dressing
- 3 el zonnebloemolie
- 2 el sinaasappelsap (vers)
- 2 tl misopasta
- 1 tl honing
Instructies
Pistache crumble
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Meng alle ingredienten voor de crumble, stort op een beklede bakplaat en bak mooi goudbruin voor zo'n 8min. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen
Dressing
- Meng alle ingredienten voor de dressing.Bewaar koel.
Zoete aardappelen
- Kook alvast de zoete aardappelen (in z'n geheel & ongeschild) voor zo'n 10min. Giet af en laat even afkoelen.TIP > Je kan dit makkelijk al een paar uur van te voren doen.
- Snij de zoete aardappel in partjes en wrijf in met wat olijfolie en kruid met een snuifje zout.Bak de partjes aardappel mooi gaar op de BBQ of in een grillpan.
- Meng 1el van de dressing met de rucola.Serveer de zoete aardappel met de rucola wat verbrokkelde feta/geitenkaas en serveer de dressing er apart bij.Smakelijk!