Een dessertje met pruimen, awel daar kan je mij nu altijd blij mee maken. Gestoofde of geroosterde pruimen, dat is één van de lekkerste dingen die bestaan naar mijn mening. Al van kindsbeen ben ik daar verlekkerd op en wat je zowel bij een stukje vlees als in iets zoet kan serveren. Nu hou ik het op iets zoet of wat had je gedacht :-D, iets zoet in de vorm van deze kruimeltaart met pruimen.
Wat je kan verwachten van deze kruimeltaart met pruimen?
Een zalige boterige korst, een zalige kruidige vulling met gestoofde pruimen en een crunchy topping. Klinkt dat nu niet zalig?
En dat is het ook dat kan ik jullie alvast verklappen
En als het seizoen voor de pruimen gedaan is, dan kan je deze gewoon vervangen door appelen of peren.
Ingrediënten korst
- 250gr patisseriebloem
- 120gr margarine/boter (koud)
- 75gr suiker
- 1ei
- 2tl zeste van citroen
- Extra : springvorm van +/- 20 a 22cm
Ingrediënten vulling
- 1kg pruimen
- 240ml + 110ml veenbessensap
- 100gr suiker
- 1 stokje kaneel
- 2 stukjes steranijs
- 2el vanille puddingpoeder
Ingrediënten crumble topping
- 120gr margarine/boter
- 175gr patisseriebloem
- 75gr suiker
- 2el havermout
- 1/2tl kaneel
Bereidingswijze
Begin met het maken van de vulling.
Halveer de pruimen, verwijder de pit, snij in blokjes en doe in een kookpot. Voeg 240ml veenbessensap toe samen met de suiker, kaneel en steranijs. Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen voor zo’n 20min tot je een mooie dikke compote hebt, er mogen nog stukjes inzitten.
Roer de puddingpoeder los in de resterende 110ml veenbessensap en voeg al roerend toe aan de compote. Laat nog even doorkoken zodat dit indikt.
Haal van het vuur en laat afkoelen.
Voor de korst.
Meng de bloem en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).Voeg de koude margarine/boter in blokjes toe en meng tot je fijne kruimels krijgt. Voeg het ei en de zeste van citroen toe en meng/kneed tot een mooie deegbaal (is het nog iets te droog, voeg een heel klein tikkeltje water toe). Verpak in plasticfolie en laat minstens 30min opstijven in de koelkast.
Voor de crumble topping.
Smelt de margarine en meng met de bloem, suiker, havermout en kaneel. Wrijf goed om een crumble te bekomen.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Neem een springvorm en beleg de bodem met bakpapier en probeer ook de zijkanten te bekleden met bakpapier.
Leg de deegbal van de korst in de springvorm en duw met je vingers het deeg in de vorm. Zorg dat de bodem bedekt is, duw het deeg ook wat naar boven aan de randen (maak een randje van zo’n 2 a 3cm hoogte)
Schep hierin de compote van pruimen en strooi hierover de crumble topping.
Bak de taart zo’n 60 a 70min in de oven.
Eenmaal mooi goudbruin en gaar gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen (de taart is zowel lauw als koud lekker).
Serveer met wat vanille-ijs.