Kruimeltaart met pruimen

Kruimeltaart met pruimen

Een dessertje met pruimen, awel daar kan je mij nu altijd blij mee maken. Gestoofde of geroosterde pruimen, dat is één van de lekkerste dingen die bestaan naar mijn mening. Al van kindsbeen ben ik daar verlekkerd op en wat je zowel bij een stukje vlees als in iets zoet kan serveren. Nu hou ik het op iets zoet of wat had je gedacht :-D, iets zoet in de vorm van deze kruimeltaart met pruimen.

Kruimeltaart met pruimen

Wat je kan verwachten van deze kruimeltaart met pruimen?
Een zalige boterige korst, een zalige kruidige vulling met gestoofde pruimen en een crunchy topping. Klinkt dat nu niet zalig?
En dat is het ook dat kan ik jullie alvast verklappen

Kruimeltaart met pruimen
Kruimeltaart met pruimen

En als het seizoen voor de pruimen gedaan is, dan kan je deze gewoon vervangen door appelen of peren.

Ingrediënten korst

  • 250gr patisseriebloem
  • 120gr margarine/boter (koud)
  • 75gr suiker
  • 1ei
  • 2tl zeste van citroen
  • Extra : springvorm van +/- 20 a 22cm

Ingrediënten vulling

  • 1kg pruimen
  • 240ml + 110ml veenbessensap
  • 100gr suiker
  • 1 stokje kaneel
  • 2 stukjes steranijs
  • 2el vanille puddingpoeder

Ingrediënten crumble topping

  • 120gr margarine/boter
  • 175gr patisseriebloem
  • 75gr suiker
  • 2el havermout
  • 1/2tl kaneel

Bereidingswijze

Begin met het maken van de vulling.
Halveer de pruimen, verwijder de pit, snij in blokjes en doe in een kookpot. Voeg 240ml veenbessensap toe samen met de suiker, kaneel en steranijs. Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen voor zo’n 20min tot je een mooie dikke compote hebt, er mogen nog stukjes inzitten.
Roer de puddingpoeder los in de resterende 110ml veenbessensap en voeg al roerend toe aan de compote. Laat nog even doorkoken zodat dit indikt.
Haal van het vuur en laat afkoelen.

Voor de korst.
Meng de bloem en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).Voeg de koude margarine/boter in blokjes toe en meng tot je fijne kruimels krijgt. Voeg het ei en de zeste van citroen toe en meng/kneed tot een mooie deegbaal (is het nog iets te droog, voeg een heel klein tikkeltje water toe). Verpak in plasticfolie en laat minstens 30min opstijven in de koelkast.

Voor de crumble topping.
Smelt de margarine en meng met de bloem, suiker, havermout en kaneel. Wrijf goed om een crumble te bekomen.

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Neem een springvorm en beleg de bodem met bakpapier en probeer ook de zijkanten te bekleden met bakpapier.
Leg de deegbal van de korst in de springvorm en duw met je vingers het deeg in de vorm. Zorg dat de bodem bedekt is, duw het deeg ook wat naar boven aan de randen (maak een randje van zo’n 2 a 3cm hoogte)
Schep hierin de compote van pruimen en strooi hierover de crumble topping.
Bak de taart zo’n 60 a 70min in de oven.

Eenmaal mooi goudbruin en gaar gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen (de taart is zowel lauw als koud lekker).
Serveer met wat vanille-ijs.




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.