Kersenvlaai, een lekker makkelijke taart die nu eens altijd smaakt. Winter, zomer, weekend of tijdens de week met deze vlaai doe je nooit kwaad 😉. Een heerlijk krokant deeg met een vulling van kriekjes of kersen. Heel simpel om te maken, niet te veel ingrediënten en gewoon super lekker. Oke, we zitten niet in het kersenseizoen maar we gebruiken hier de bekende krieken/kersen uit een bokaaltje. Een ingrediënt dat ik eigenlijk altijd in huis heb want je kan daar zo veel lekkers mee maken.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere taartjes? Check dan zeker deze lekkere taartjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Kersenvlaai?
- Kersen – Krieken uit een bokaaltje op sap
- Maizena of vanille puddingpoeder (Imperial)
- Suiker & vanillesuiker
- Patisseriebloem
- Bakpoeder
- Boter
- Melk of water
Hoe maak je deze Kersenvlaai?
We gaan beginnen met de vulling namelijk de kriekjes of kersen vulling. Doe de inhoud van een bokaal kersen of krieken op sap of siroop in een kookpotje. Schep wat van het sap apart in een kommetje. Voeg suiker toe aan het kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Voeg vanille puddingpoeder of maizena toe aan het sap in het kommetje en roer los tot een glad papje. Giet dit al roerend bij in het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal van het vuur en laat afkoelen.
TIP! Je kan dit makkelijk de dag voordien al maken.
Voor het deeg, gaan we bloem, bakpoeder, boter, suiker en vanillesuiker in een mengkom doen. Kneed dit tot een ietwat kruimelig deeg met de hand, keukenmachine of je handmixer. Doe er op het laatste een klein scheutje water of melk bij en je zal zien dat je een mooie deegbal krijgt.
Gebruik nu zo’n 2/3 van het deeg om de bodem en zijkanten van een taartvorm te bedekken. Ik heb het deeg er gewoon ingeduwd. Je kan het ook uitrollen tussen 2 stukken bakpapier. Hou er rekening mee dat deeg ietwat kan scheuren. Schep de kersen/krieken vulling in de taartvorm. Verkruimel het resterend deeg en strooi over de taart.
Bak de taart voor zo’n 30 a 35min in de oven tot het deeg mooi gebakken is. Haal uit de oven en laat ietwat of volledig afkoelen.
Kersenvlaai
Equipment
- 1 taartvorm +/- 22 a 24cm
Ingrediënten
- 700 gr kersen – Krieken (uit bokaaltje)
- 2 el maizena of vanille puddingpoeder
- 50 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
Deeg
- 300 gr patisseriebloem
- 1 tl bakpoeder
- 150 gr boter
- 120 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 a 4 el melk of water
Instructies
- Beginnen doen we met de kersen-krieken vulling. Dit kan je makkelijk de dag voordien al maken. Doe de krieken/kersen en het sap in een kookpotje. Schep zo'n 5el van het sap in een kommetje apart. Voeg ook de vanille suiker en suiker toe aan het kookpotje en breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen. Roer het puddingpoeder of maizena los in kommetje met het sap. Voeg vervolgens al roerend toe aan het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur en laat afkoelen.
- Voor het deeg, gaan we bloem, bakpoeder, blokjes boter, suiker en vanillesuiker in een mengkom doen. Kneed tot een kruimelig deeg (met je keukenmachine of handmixer). Voeg dan zo'n 3el melk of water toe. Mix/kneed tot een mooie deegbal. Is het nog wat droog, doe er dan nog een klein tikkeltje melk/water bij.
- Verwarm de oven voor op 185 graden.
- Doe zo'n 2/3 van het deeg in de taartvorm en duw het deeg in de vorm. Je zou het deeg ook kunnen uitrollen tussen 2 stukken bakpapier. Schep de kriekjes/kersen in de taartvorm, verdeel mooi.Breek het resterende deeg in kleine stukjes en verdeel over de taart. Bak de taart zo'n 30 a 35min in de oven tot deze mooi goudbruin gebakken is
- Haal uit de oven en laat ietwat of volledig afkoelen.De taart is op haar lekkerste als ze nog wat lauw isSmakelijk