“In the summertime …” dan eten we dit heerlijke ijs met kersen en chocoladekoekjes ! De zomer is sinds enkele dagen officieel gestart dus tijd voor een ijsje vind ik. Naar mijn mening smaakt ijs in elk seizoen, maar in de zomer smaakt zo’n fris ijsje toch nog net iets beter. Toch zeker op een warme zomerse dag of om een triestige natte zomerdag door te spoelen (of moet ik zeggen door te likken 😉 ).
Ik heb de afgelopen weken heel veel vragen van jullie gekregen om zelf ijs te maken. Et voila, een lekker receptje om zelf ijs te maken. Wees gerust, voor degene die geen ijsmaker hebben daar heb ik nog een alternatief voor in petto. Zelf heb ik al even de ijskom van KitchenAid (no spon) waar ik nog geen dag spijt van heb. Super handig in gebruik en super handig om weg te zetten. Natuurlijk kan je dit ijs in elke soort ijsmachine maken. En als je de kersen weglaat, dan heb je eigenlijk het basisrecept voor een klassiek vanille ijs. Of voeg ander fruit toe of chocolade.
“Hey Elien, ik heb geen ijsmachine, kan ik dan ook zelf ijs maken zonder dat het een blok ijs wordt”. Het antwoord is “Ja dat kan”. Ik verwijs je dan door naar dit recept van mascarpone ijs met rabarber en aardbei. Hiervoor heb je dus geen ijsmachine nodig. Je hoeft dan enkel de rabarber en aardbei te vervangen door de kersen.
Je kan het ijs op de klassieke manier serveren op een hoorntje of maak er een “ice cream cookie sandwich” en bak er nog deze heerlijke chocolade koekjes bij.
Ingrediënten ijs
- 430gr kersen
- 25gr + 100gr suiker
- 295ml melk
- 1 vanillestokje
- 4 eigelen
- 350ml room
Ingrediënten koekjes
- 225gr pure chocolade
- 85gr patisseriebloem
- 1/2tl bakpoeder
- 1tl espressopoeder/instant koffie (type nescafe)
- 40gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
- 100gr suiker
- 2 eieren
- vanille essence
- snuifje zout
Bereidingswijze
Voor de chocoladekoekjes
Begin met het smelten van de chocolade op een zacht vuurtje. Roer goed en haal van het vuur eemaal gesmolten, laat even afkoelen.
Meng alvast de bloem, espressopoeder, bakpoeder en een snuifje zout. Zet even opzij.
Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) samen met de suiker en klop mooi licht en luchtig. Voeg één voor één de eieren toe en meng steeds goed. Voeg de gesmolten chocolade toe samen met een beetje vanille essence en meng goed. Doe op het laatste de droge ingredienten bij het chocolademengsel en meng tot een mooi glad deeg. Het is normaal dat dit deeg redelijk vloeibaar is.
Laat het deeg ongeveer 30min opstijven in de koelkast.
Na het opstijven, rol je balletjes van het deeg en duw dan een beetje platter tussen je handen. Leg op een beklede bakplaat. Je kan de koekjes het best in porties bakken want ze zetten nog wat uit tijdens het bakken.
Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de koekjes 15min in de oven.
Haal na 15min uit de oven, ze zullen nog heel zacht aanvoelen. Laat even afkoelen op de bakplaat (tijdens het afkoelen zullen ze uitharden) en leg de koekjes dan op een rooster om verder af te koelen.
Voor het kersenijs.
> Begin met het roosteren van de kersen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontpit de kersen en leg in een ovenschaal. Strooi hierover 25gr suiker en voeg 2el water toe. Rooster de kersen voor zo’n 20min. Hussel zeker 2x door de kersen tijdens het bakken. Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen (moeten echt koud zijn – als ze op kamertemperatuur zijn, zet ze dan in de koelkast).
> Doe de melk, 100gr suiker, de zaadjes van de vanillestok (+lege vanillestok) in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Zodat de suiker kan oplossen. Roer even. Haal dan van het vuur en laat zo 20min staan.
>Doe de room in een kom en zet opzij.
>Klop de eigelen los in een kommetje
>Verwarm de melk opnieuw tot net onder het kookpunt. Giet dan de warme melk bij de losgeklopte eigelen en roer goed los. Giet nu alles terug in de kookpot en verwarm het mengsel al roerend tot dit lichtjes begint in te dikken. Haal dan van het vuur en giet in de kom van de room. Roer goed. Dek dit af met plasticfolie en zet minstens 2h of langer in de koelkast (je kan dit ook de avond voordien).
>Giet het koude room-melk mengsel in de ijsmachine en voeg ook de geroosterde kersen toe. Draai het ijs. Eenmaal mooi stevig ijs, schep in een doos of kom en zet nog minstens 30min of langer in de diepvries.
Serveer het ijs tussen 2 chocoladekoekjes.
Smakelijk!