Honingcake met mascarponecreme en vijgen

Honingcake mascarpone pruimen-6

Laten we het eens over honing hebben!
Ik denk dat iedereen wel een pot of flesje in z’n kast heeft staan. Bij mij is het een alledaags ingrediënt, om mijn havermoutpap wat extra smaak te geven, in een tas warme melk of mijn “guilty pleasure” rijstkoek met een royale laag pindakaas afgewerkt met honing. Daarmee sta ik op en ga er ook mee slapen.
Voor mij is honing dus een vrij alledaags ingrediënt en voor jullie misschien ook?
Maar achter dit vrij alledaags product zitten toch wel enkele boeiende weetjes dat de dag van vandaag toch leuk en nuttig is om te weten. Want waarom is sommige honing licht en sommige donker van kleur? Of de ene lopend en de ander veel vaster qua structuur. En wat met de calorieën van dit natuurlijk zoetmiddel?

Honingcake mascarpone pruimen-6

Daarom enkele leuke en goed om te weten “wist-je-datjes” over honing!
> Honing is een 100% natuurlijk product waar wettelijk niets uitgehaald of aan toegevoegd mag worden.
> Honing vind je in vele soorten en kleuren. Zo heb je vaste of vloeibare honing, multiflor (gemengde bloemenhoning) of monoflor (1 bepaalde bloemensoort), lichte of donkere honing.
> De seizoen bepalen grotendeels de kleuren en daarmee ook de smaak van de honing, In de lente heb je vooral lichte honing (= acacia) en smaakt veel zachter. In de zomer heb je mooi gele honing met fruitige smaken en in de herfst is de honing donkerder en daardoor ook iets sterker in smaak.
> Als de honing uit de kast komt, is hij nog mooi vloeibaar, na het filteren gaat deze recht in een flesje. Dan heb je mooi vloeibare honing. Als men deze vaste honing op een gecontroleerde manier laat uitkristaleren, krijg je vaste honing.
> Het klopt dat honing vrij hoog in calorieën scoort, deze zijn echter geen “lege calorieën” wel om “onmiddelijk inzetbare energie’. Honing heeft ook nog eens een iets grotere zoetkracht dan gewone suiker, de zoetwaarde van 100gr honing staat gelijk aan 120gr suiker. Dus daar kan je weer wat calorieën besparen.

Honingcake mascarpone pruimen-6

Het bedrijf bij uitstek op de Belgische markt van kwaliteitsvolle honing is zonder enige twijfel Meli. Een authentiek familiemerk dat garant staat voor kwaliteitsvolle producten en duurzaam ondernemen. Meli-honing wordt beoordeeld op diverse, strenge kwaliteitscriteria en gekeurd volgens de strengste normen wereldwijd. Zo behoudt Meli de jonge nutritionele waarde die honing eigen is.
En ik denk dat iedereen Meli wel associeert met de gele knijpfles, toen deze in 1995 op de markt kwam was dit echt een revolutionaire ontdekking. Honing kon zo beter gedoceerd worden en heeft zich zo als een basic keukeningredient ingeburgerd.

Honingcake mascarpone pruimen-6

EN nu mag ik iets heel leuk aankondigen, wie mij een beetje volgt op Instragram heeft misschien wel gezien dat ik vorige week een heel leuk kistje gevuld met de producten van Meli heb gekregen. Wel ik mag 1 kistje cadeau doen aan één van mijn volgers op Instragram. Check dus even mijn Instagram wat je dient te doen om dit leuke kistje te winnen!
En daar bovenop krijg je nog een lekker bakreceptje met natuurlijk honing in verwerkt meer bepaald deze heerlijk “sticky” honingcake met mascarponecreme en vijgen.

Honingcake mascarpone pruimen-6

Ingrediënten cake

 • 250gr zelfrijzende bloem
 • 1tl kaneel
 • 120ml zonnebloemolie
 • 250gr honing
 • 300gr suiker
 • 3 eieren
 • vanille essence
 • 120ml sterk koffie (lichtjes afgekoeld)

Ingrediënten topping

 • 200ml room
 • 200gr mascarpone
 • 4 a 5 verse vijgen
 • 2 a 3el honing
 • handvol grof gehakte pistachenoten

Honingcake mascarpone pruimen-6

Bereidingswijze

Voor de cake :
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Beleg de bodem van een springvorm met een stuk bakpapier.
Klop de eieren met de honing, olie, suiker, kaneel, vanille en koffie even los.
Voeg in porties de bloem toe en meng tot een mooi deeg (het is normaal dat dit redelijk lopend is).
Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake.
Ik heb de cake eerst ongeveer 50min zo gebakken en dan afgedekt met aluminiumfolie en nog eens +/- 20 a 25min tot de cake mooi gaar is. Check met een sateprikker of de cake binnenin gaar is.
Haal uit uit de oven en laat volledig afkoelen.

Voor de topping:
Klop de room mooi op (niet te stevig) en voeg de mascarpone toe. Meng tot een gladde crème.
Schep deze creme bovenop de afgekoelde cake.
Werk de cake af met partjes vijg, grof gehakte pistachenoten en een beetje honing.

Smullen maar!

Honingcake mascarpone pruimen-6

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.