Cheesecake, het blijft toch een lekker taartje he. Gebakken of een no-bake versie, met fruit of eentje met chocolade … ik lust ze allemaal! Het is niet het lichtste taartje dat er bestaat maar hey in het weekend mag het soms wat meer zijn. Toch kan je er makkelijk een “healthy” versie van maken en dat bewijst dit recept voor gezonde kaastaart met bloedsinaasappel. Een kaastaart die je zowel als dessertje of als ontbijt op tafel kan zetten.
Als je deze kaastaart & de nodige ingrediënten bekijkt, zal je misschien denken “Hey Elien, dat is toch geen kaastaart?”. Dan geef ik je 100% gelijk maar eenmaal je ze hebt geproefd dan proef je 100% cheesecake in een lichter kleedje.We gebruiken geen roomkaas of room in deze versie, wel Griekse yoghurt wat een heel pak lichter is en bovendien lekker romig & fris. Doe daarbij nog een royale vleug vanille en honing en je proeft amper verschil met een klassieke cheesecake.
Onder het beslag voegde ik ook nog wat blauwe bessen toe, die heerlijk zullen “open ploffen” tijdens het bakken. En op en top in het seizoen momenteel wat plakjes bloedsinaasappel. Eén van de mooiste stukken fruit dat er bestaat naar mijn mening, als je ze opensnijdt komt er telkens weer een kleurenpracht tevoorschijn. Natuurlijk kan je dit ook perfect met klassieke sinaasappels maken of eender welk fruit. In de zomer kan je deze vervangen door abrikozen, perziken of nectarines.
Gezonde kaastaart met bloedsinaasappel
Ingrediënten
- 2 eieren
- 300 gr griekse yoghurt
- 3 el honing
- 1 tl vanille essence
- 2 el vanille puddingpoeder
- 1 tl zeste van sinaasappel (fijngeraspt)
- 150 gr blauwe bessen
- 2 bloedsinaasappels
- handvol amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Verwijder de schil van de bloedsinaasappels en snij in plakjes.
- Doe de eigelen, yoghurt, honing, vanille essence, vanille puddingpoeder en zeste van sinaasappel in een mengkom en mix los voor zo'n 2 a 3min.
- Klop in een tweede kom de eiwitten stijf op.
- Spatel voorzichtig en kort de opgeklopte eiwitten door het yoghurtmengsel. Voeg de blauwe bessen toe en meng nog even vluchtig.Giet beslag in een bakvorm of ovenschaal en verdeel er bovenop de plakjes bloedsinaasappel. Strooi hierover het amandelschaafsel
- Bak de kaastaart zo'n 45min in de oven tot deze mooi stevig gebakken is.Laat ietwat afkoelen en serveer.Je kan deze ook koud eten maar ik vind deze persoonlijk lauw op z'n lekkerst.