Ovenschotel met skrei

Ovenschotel met skrei

Vrijdag, dat is visdag en met Valentijn voor de deur het ideale moment om de “liefdesvis” skrei op het menu te zetten. Skrei, is een volwassen winterkabeljauw dat iets witter en steviger visvlees heeft dan een gewone kabeljauw. Spijtig genoeg duurt het skrei seizoen niet lang (begin januari tot eind maart) dus dan zit er maar één ding op … receptjes maken met deze topper zoals dit topreceptje van ovenschotel met skrei.

Het is misschien geen super fancy receptje voor Valentijn, toch barst de smaak er van af en ook nog eens super easy om te maken. De skrei krijgt een heerlijk crunchy korstje op basis van chorizo, Manchego kaas (of Parmezaanse kaas), panko en kruiden. En daarbij lekkere geroosterde paprika, tomaatjes en aardappeltjes en je hebt een zalig maaltje. Een maaltje dat ook nog eens een eenpansgerecht is, dus ook nog eens weinig afwas

Ovenschotel met skrei
Ovenschotel met skrei

TIPS:
> Ik gebruikte skrei maar je kan eender welke witte vis of zalm gebruiken
> Ik gebruikte paprika, krieltjes en tomaatjes maar je kan hier zelf mee gaan spelen. Voeg eventueel nog wat courgette of aubergine toe

Ovenschotel met skrei

Ovenschotel met skrei

Een heerlijke "one pot" ovenschotel met skrei of kabeljauw met lekkere geroosterde groentjes.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 skrei filets of kabeljauw
  • 120 gr chorizo
  • 75 gr panko
  • 1/2 tl oregano
  • 25 gr Manchego of Parmezaanse kaas fijn geraspt
  • 1 tl zeste van citroen
  • 1 a 2 el citroensap
  • 3 paprika's
  • 2 sjalotten
  • 600 gr krieltjes
  • 250 gr kerstomaatjes
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • Peper en zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Was de krieltjes, je hoet ze niet te schillen, snij ze in kwartjes en doe in een ruime ovenschotel. Kruid met peper, zout en een royale scheut olijfolie. Meng goed.
    Rooster de krieltjes alvast zo'n 20min.
  • Ondertussen kan je aan het korstje van de vis beginnen.
    Snij de chorizo in blokjes.
    Verhit een pan (zonder vetstof) en bak hierin de blokjes chorizo voor zo'n 7 a 8min.
    Voeg dan de panko toe, meng goed en laat nog eens zo'n 4min mee bakken.
    Schep dit in een blender samen met de oregano, Parmezaanse kaas, zeste van citroen en citroensap. Mix tot fijne plakkerige kruimels. Voeg eventueel wat olijfolie toe als dit te droog zou zijn.
    Zet even opzij
  • Pel de sjalot en snij in plakjes
    Verwijder de zaadjes van de paprika's en snij in plakjes.
    Voeg de sjalot, paprika en provençaalse kruiden toe aan de krieltjes na zo'n 20min bakken.
    Meng goed, voeg eventueel nog wat olijfolie toe als dit te droog zou zijn. Bak nog eens zo'n 12 a 15min alvorens je de vis toevoegt.
  • Schep de chorizo-panko-kaas kruimels op de visfilets, duw goed aan.
    Leg dan de visfilets bovenop de groentjes en voeg ook de kerstomaatjes toe.
    Bak nog eens zo'n 10 a 15min (afhankelijk van de grootte en dikte van je stuk vis).
    Als de vis gaar is, haal uit de oven en serveer direct
    Smakelijk
Trefwoord doordeweeks recept, eenpansgerecht, one pot, skrei, vis
Ovenschotel met skrei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.