Frangipanetaart met kriekjes, een heerlijk makkelijke taart om tijdens het weekend te bakken. Deze taart samen met een tas koffie of thee, oh mannekes dat is genieten hoor. Met een frangipane taart scoor je bij mij altijd en als je die dan nog combineert met kriekjes, WINNER! Voor de korst gebruiken we gewoon kant-en-klaar taartdeeg, simpel maar goed. Over de bodem smeren we een royaal laagje confituur en dat is in dit gevaar krieken – kersen confituur. Daarop komt de heerlijke frangipane die eigenlijk ook niet veel werk of tijd vraagt. En als laatste duwen we kriekjes of kersen uit een bokaaltje in de amandelvulling. Hup de oven in en hup op je bord om te smullen.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere taartjes om tijdens het weekend te bakken? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Frangipanetaart met kriekjes?
- Kriekjes / kersen uit bokaal op sap of siroop : tijdens het kersenseizoen kan je ook verse kersen gebruiken
- Boter
- Suiker
- Amandel extract
- Zeste van citroen
- Eieren
- Amandelmeel of poeder
- Patisseriebloem
- Taartdeeg – kruimeldeeg
- Kersen of kriekenconfituur
Hoe maak je deze Frangipanetaart met kriekjes?
Begin met de kersen of krieken uit een bokaaltje te laten uitlekken. Met het sap gaan we nu niets doen.
Ondertussen kan je de frangipane maken. Mix zachte boter los met suiker, amandelextract en zeste van citroen tot een romige luchtige massa. Voeg er één voor één de eieren aan toe en mix op hoge snelheid. Verlaag de snelheid dan naar de laagste stand en voeg dan amandelmeel en bloem toe. Mix nog even kort tot een mooi glad deeg. Perfect glad gaat dit niet zijn omwille van het amandelmeel.
Vervolgens gaan we een taartvorm bekleden met kant-en-klaar taartdeeg of kruimeldeeg. Verwijder het overtollige deeg. Smeer de bodem in met kersen of kriekenconfituur gevolgd door de frangipane. Smeer mooi egaal uit. Verdeel hierover de uitgelekte kriekjes of kersen. Duw deze ietwat in het deeg.
Bak de taart dan mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken op zo’n 45 a 50min baktijd. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen.
Frangipanetaart met kriekjes
Equipment
- 1 taartvorm 24 a 25cm
Ingrediënten
- 350 gr kersen/krieken op sap of siroop (in bokaaltje
- 150 gr boter (op kamertemperatuur)
- 150 gr suiker
- amandelextract
- 1 tl zeste van citroen
- 2 eieren
- 150 gr amandelmeel
- 2 el patisseriebloem
- 1 portie taartdeeg – kruimeldeeg
- 4 a 5 el kersen – krieken confituur
Instructies
- Begin met de krieken/kersen uit te laten lekken. Met het sap of siroop gaan we niets doen.
- Dan kunnen we de frangipane gaan maken. Doe de zachte boter, suiker, enkele druppeltjes amandelextract en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix deze romig en luchtig voor zo'n 5min. Doe er één voor één de eieren bij en mix steeds goed. Schraap ook zeker even de zijkanten los. Als ze allemaal zijn toegevoegd mix op hoge snelheid voor zo'n 3min. Verlaag de mixer naar de laagste stand en voeg amandelmeel en bloem toe. Mix nog even tot een gladde massa. Perfect glad ga je dit niet krijgen omwille van het amandelmeel.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Bekleed je taartvorm met het taartdeeg. Duw goed aan langs de kantjes en bodem. Snij het overtollige deeg weg.
- Smeer de confituur over de bodem en verdeel hierover de frangipane.Verdeel hierover ook de kriekjes of kersen, duw deze ietwat in het deeg.Bak de taart mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 45 a 50min.
- Eenmaal gebakken, laat de taart volledig afkoelen. Smakelijk
Gisteren gebakken en wat is deze lekker! En zo makkelijk