Frangipanetaart, één van mijn all time favorite taartjes. Al van kindsaf mijn favoriet en nu nog steeds kan ik daar zo hard van genieten. Zo’n echte klassieker met lekker veel (heel veel) glazuur, een subtiel laagje confituur, heerlijk boterig deeg. Het water komt me telkens weer in de mond van die klassieker en van deze versie van frangipanetaart met druiven begin ik ook telkens weer te watertanden.
Een heerlijk herfstig taartje om mee uit te pakken. Een taartje waar je amper moeite, tijd of werk in dient te steken en toch tover je iets super lekker en smaakvol op tafel. En ook lekker origineel met de druiven, fruit dat we in de meeste gevallen eten als tussendoortje of op een kaasplank :-). Nu verwerken we ze in deze taart en ook er bovenop. Vlak voor het serveren, kan je nog een klein trosje druiven even in de oven roosteren en serveren bij de taart. Echt een aanrader!
Ingrediënten
- 1 rol taartdeeg
- 75gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
- 115gr honing + 1el
- 65gr amandelmeel
- 2el patisseriebloem
- 1ei
- 1tl vanille essence
- 75gr druiven + optioneel een klein trosje om te serveren
- 250gr mascarpone
- 50gr poedersuiker
- Extra : Taartvorm +/- 20 a 22cm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Beleg de taartvorm met het taartdeeg, duw voorzichtig aan. Snij het overtollige deeg weg.
Prik met een vork kleine gaatjes in het deeg.
Bak het deeg blind voor zo’n 15min. Het deeg dient nog niet helemaal gaar te zijn.
Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen.
Ondertussen kan je de vulling maken.
Doe de boter/margarine in een mengkom samen met de honing (115gr) en mix tot een gladde romige massa.
Voeg het amandelmeel en bloem toe en meng even.
Voeg het ei en vanille essence toe en meng nog even kort.
Schep het deeg in de taartvorm. Spreid goed uit over de hele taartvorm.
Duw hierin de druiven.
Bak de taart mooi gaar en goudbruin voor zo’n 30min.
Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.
Zo’n 10min voor het serveren.
Leg je het trosje druiven in een ovenschaal, overgiet met 1el honing.
Rooster de druiven voor zo’n 8 a 10min in de oven (200 graden)
Klop ondertussen de mascarpone los met de poedersuiker.
Serveer de taart met de mascarpone en druiven.
Smakelijk