Frangipanetaart, het blijft een klassieke, een waanzinnig lekkere klassieker
want het is één van mijn favoriete taarten.
Ik hou van de smaak van amandel met daarbij het krokante en het boterige van de korst, helemaal onderaan meestal een laagje abrikozenconfituur en natuurlijk de veel te zoete glazuur bovenop. ZA-LIG!
Als je de basis van een frangipanetaart kent, dan kan je ook heel makkelijk andere varianten erop maken. Zo kan je onder anderen het amandelmeel deels vervangen door hazelnoten of pistache (daarmee heb ik in het verleden een heerlijke frangipane-pistache taart gemaakt). Of vervang de abrikozenconfituur eens door pruimenconfituur (zoals ik deed in deze versie).
En bij dit receptje zoeten we de frangipane door honing, wat een heerlijk rijkelijke smaak geeft. En dat is nog niet alles bovenop het laagje frangipane komt nog een laag gestoofde appel met rozijntjes en walnoten voor een crunchy toets.
En omdat Valentijn om de hoek komt kijken, werkte ik de taart nog af met hartjes.
Ohhhh romantisch toch! Als je dit met Valentijn als cadeau geeft, dan kan je alleen maar scoren!
Ingrediënten taart & frangipane
- 1x taartdeeg
- 75gr amandelmeel
- 75gr zachte boter
- 4el honing
- 1ei
- 2tl patisseriebloem
- amandelessence
Extra taartvorm + eventueel uitsteekvormpjes in de vorm van een hartje
Ingrediënten appellaagje
- 2 appels
- 1el citroensap
- 1el honing
- handvol walnoten (grof gehakt)
- handvol rozijnen
- Snuifje kaneel
Bereidingswijze
Begin met het appellaagje
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Verhit een stoofpot en doe hierin de blokjes appel samen met een scheutje water en het citroensap.
Stoof ze mooi gaar tot je een compote krijgt maar er mogen nog stukjes appel zichtbaar zijn.
Haal van het vuur.
Voeg de honing, walnoten, rozijnen en kaneel toe.
Zet even opzij.
*
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schik het taartdeeg mooi in de taartvorm en snij het overtollige deeg weg.
Gooi het overtollige deeg niet weg als je nog versiering wilt toevoegen.
Prik gaatjes in het deeg en bak 20min in de oven.
*
Ondertussen kan je de frangipane maken.
Doe hiervoor het amandelmeel, boter, honing, ei, bloem en amandelessence in een mengkom en roer goed los.
*
Als de taartbodem mooi goudbuin is gebakken, haal uit de oven en laat even kort afkoelen.
Verdeel de frangipane over de bodem en strijk mooi glad.
Schep hierop het appellaagje en strijk ook weer mooi glad.
Nu kan je bijvoorbeeld hartjes uitsteken uit het overtollige deeg en leg bovenop het laagje appel.
Eventueel kan je de hartjes nog instrijken met een beetje losgeklopt ei en overstrooien met suiker.
*
Bak de taart nog eens 30min op 175 graden.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
De taart is op haar best als ze nog wat lauw is.
Smakelijk!