Frangipanetaart met appel en honing

Frangipanetaart met appel en honing

Frangipanetaart, het blijft een klassieke, een waanzinnig lekkere klassieker
want het is één van mijn favoriete taarten.
Ik hou van de smaak van amandel met daarbij het krokante en het boterige van de korst, helemaal onderaan meestal een laagje abrikozenconfituur en natuurlijk de veel te zoete glazuur bovenop. ZA-LIG!

Frangipanetaart met appel en honing

Als je de basis van een frangipanetaart kent, dan kan je ook heel makkelijk andere varianten erop maken. Zo kan je onder anderen het amandelmeel deels vervangen door hazelnoten of pistache (daarmee heb ik in het verleden een heerlijke frangipane-pistache taart gemaakt). Of vervang de abrikozenconfituur eens door pruimenconfituur (zoals ik deed in deze versie).

Frangipanetaart met appel en honing

En bij dit receptje zoeten we de frangipane door honing, wat een heerlijk rijkelijke smaak geeft. En dat is nog niet alles bovenop het laagje frangipane komt nog een laag gestoofde appel met rozijntjes en walnoten voor een crunchy toets.
En omdat Valentijn om de hoek komt kijken, werkte ik de taart nog af met hartjes.
Ohhhh romantisch toch! Als je dit met Valentijn als cadeau geeft, dan kan je alleen maar scoren!

Frangipanetaart met appel en honing

Ingrediënten taart & frangipane

  • 1x taartdeeg
  • 75gr amandelmeel
  • 75gr zachte boter
  • 4el honing
  • 1ei
  • 2tl patisseriebloem
  • amandelessence

Extra taartvorm + eventueel uitsteekvormpjes in de vorm van een hartje

Ingrediënten appellaagje

  • 2 appels
  • 1el citroensap
  • 1el honing
  • handvol walnoten (grof gehakt)
  • handvol rozijnen
  • Snuifje kaneel

Bereidingswijze

Begin met het appellaagje
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Verhit een stoofpot en doe hierin de blokjes appel samen met een scheutje water en het citroensap.
Stoof ze mooi gaar tot je een compote krijgt maar er mogen nog stukjes appel zichtbaar zijn.
Haal van het vuur.
Voeg de honing, walnoten, rozijnen en kaneel toe.
Zet even opzij.
*
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schik het taartdeeg mooi in de taartvorm en snij het overtollige deeg weg.
Gooi het overtollige deeg niet weg als je nog versiering wilt toevoegen.
Prik gaatjes in het deeg en bak 20min in de oven.
*
Ondertussen kan je de frangipane maken.
Doe hiervoor het amandelmeel, boter, honing, ei, bloem en amandelessence in een mengkom en roer goed los.
*
Als de taartbodem mooi goudbuin is gebakken, haal uit de oven en laat even kort afkoelen.
Verdeel de frangipane over de bodem en strijk mooi glad.

Frangipanetaart met appel en honing

Schep hierop het appellaagje en strijk ook weer mooi glad.
Nu kan je bijvoorbeeld hartjes uitsteken uit het overtollige deeg en leg bovenop het laagje appel.
Eventueel kan je de hartjes nog instrijken met een beetje losgeklopt ei en overstrooien met suiker.

Frangipanetaart met appel en honing

*
Bak de taart nog eens 30min op 175 graden.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
De taart is op haar best als ze nog wat lauw is.

Smakelijk!

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.