“Heaven is a place on earth” zeker als je deze dubbele chocoladetaart met pistache en pruimen in je oven staat te bakken … een ware “Chocolate heaven”!
Waarom dubbele chocoladetaart?
Wel heel simpel, de korst is chocolade kruimeldeeg en de vulling is ook al chocolade wat de klok slaat.
Om al die chocolade overmacht een beetje te breken en om toch een beetje “friste” te hebben, zitten er ook pruimen in verwerkt. De pistache zorgen voor de nodige “crunch”.
Ingrediënten kruimeldeeg
- 225gr bloem
- 25gr cacaopoeder
- 125gr (koude) roomboter
- 85gr suiker
- 1 ei
Ingrediënten vulling
- 30gr boter (op kamertemperatuur)
- 60gr suiker
- vanille essence
- 1 ei
- 1tl bakpoeder
- 60gr bloem
- 75gr pure chocolade
- 45gr melkchocolade
- 125ml room
- 25gr pistachenoten (ongezouten en grof gehakt)
- 2 a 3 pruimen
- 2el rietsuiker
- Optioneel > 2el abrikozenconfituur
Bereidingswijze Kruimeldeeg
Doe de bloem, cacaopoeder, suiker en boter in de mengkom van je keukenmachine/foodprocessor.
Mix tot het deeg in kruimels is veranderd.
Voeg het ei toe en mix nog even tot het deeg een mooi bolletje vormt. Is het deeg nog iets te plakkerig voeg dan nog 1 a 2el bloem toe. Vorm een bal van het deeg en verpak in huishoudfolie. Laat het deeg minstens 30min a 1h opstijven in de koelkast.
Vet een taartvorm in en bebloem deze.
Haal het opgesteven deeg uit de koelkast, leg op een vel bakpapier. Leg op het deeg nog een vel bakpapier zo kan je het deeg makkelijk uitrollen en zo in de vorm leggen. Rol het deeg uit in de vorm van je taartvorm. Verwijder het bovenste vel bakpapier en leg met behulp van de onderste vel bakpapier het deeg in de taartvorm. Druk het deeg in de taartvorm en verwijder het overtollige deeg. Zet de taartvorm terug in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Bereidingswijze vulling
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de boter, vanille essence en suiker in een mengkom (van je keukenmachine) en mix even los. Voeg dan het ei, bakpoeder en bloem toe en mix nog even los. Zet even opzij.
Breek de chocolade in kleinere stukjes en doe in een mengkom.
Verhit de room in een kookpotje tot net aan het kookpunt, giet dan bij de stukjes chocolade. Roer zodat de chocolade kan smelten tot een mooi gladde chocoladesaus. Voeg hierbij de pistaches.
Giet de chocoladeroomsaus bij het mengsel van ei-boter-bloem, meng nog even tot een mooie gladde massa.
Giet dit chocolademengsel in de taartvorm.
Halveer de pruimen, verwijder de pit en duw voorzichtig in het chocolademengsel. Strooi een beetje rietsuiker over de pruimen.
Bak de taart ongeveer 30 a 35min in de oven. Check met een sateprikker of de taart genoeg gebakken is, er mag geen deeg meer aan het stokje hangen.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Je kan na het afkoelen eventueel nog 2el abrikozenconfituur smelten op een zacht vuurtje en hiermee de taart insmeren.
Smakelijk !!