De lekkerste appelcake, en ook meteen de makkelijkste en smeuïgste. Het zijn grote worden om dit de lekkerste cake met appel te noemen en toch is het zo. De geheime ingrediënten zijn bruine suiker, yoghurt en kaneel natuurlijk. In een appelcake hoort kaneel en dat is bij deze ook het geval. We gaan niet zo maar de appeltjes aan het deeg toevoegen. We gaan deze stukjes eerst mengen met kaneel en bruine suiker en even laten staan. Dit gaat de stukjes appel zo veel meer smaak geven en dat ga je proeven in het uiteindelijke resultaat.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze appelcake?
- Appel : ik heb hier Jonagold gebruikt.
- Bruine suiker = cassonade
- Kaneel
- Zelfrijzende bloem + extra snuifje bakpoeder
- Baking soda
- Boter
- Suiker + vanillesuiker
- Vanille extract
- Yoghurt : gebruik een volle yoghurt of Griekse yoghurt
- Melk
Hoe maken we de lekkerste appelcake?
We gaan beginnen met de appelen te schillen, klokhuis verwijderen en in kleine blokjes snijden. Doe deze in een kom samen met bruine suiker en kaneel. Meng goed en zet dit even opzij.
Meng dan zelfrijzende bloem met een snuifje bakpoeder, baking soda en kaneel. Zet deze droge ingrediënten ook even opzij.
Doe zachte boter, bruine suiker, suiker, vanillesuiker en vanille extract in een mengkom (van keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit romig en luchtig voor zo’n 3 a 4min op hoge snelheid. Doe er vervolgens één voor één de eieren aan toe en mix steeds goed. Eenmaal de eitjes zijn toegevoegd, doe je de yoghurt bij het mengsel. Mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid. Verlaag dan je mixer naar het laagste niveau. Voeg nu afwisselende wat van de droge ingrediënten en melk toe. Mix tot een mooi glad deeg en zet je mixer dan uit.
Schep nu de blokjes appel bij het deeg. Opgelet! Onderaan de kom zal wat sap liggen, dit mag niet bij het deeg komen. Dus schep echt de appeltjes bij het deeg. Als er nu een beetje van het vocht bij het deeg komt, is geen probleem. Maar giet vooral niet al het vocht bij het deeg want dan gaat je deeg te nat zijn. Meng nog even kort. Schep het deeg in een beklede bakvorm en bak de cake mooi goudbruin in de oven. Reken op zo’n 60min.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
De lekkerste appelcake
Equipment
- 1 Cakevorm
Ingrediënten
- 2 appelen (ik gebruikte Jonagold)
- 2 el bruine suiker (= cassonade)
- 1/2 tl kaneel
Cake
- 250 gr zelfrijzende bloem ( snuifje bakpoeder extra)
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl baking soda
- 115 gr boter (op kamertemperatuur)
- 100 gr bruine suiker (= cassonade)
- 70 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker (= +/- 10gr)
- 1 tl vanille extract
- 2 eieren
- 120 gr yoghurt (*)
- 120 ml melk (op kamertemperatuur)
Instructies
- Begin met de appeltjes te schillen, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokje.Doe in een kom samen met de bruine suiker en kaneel. Meng goed en zet even opzij.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Bekleed een bakvorm met bakpapier.
- Meng alvast de zelfrijzende bloem met snuifje bakpoeder, kaneel en baking soda. Zet deze droge ingrediënten even opzij.
- Doe de zachte boter, bruine suiker, suiker, vanillesuiker en vanille extract in een mengkom van je keukenmachine (of gebruik een handmixer). Klop dit op hoge snelheid romig en luchtig voor zo'n 3 a 4min. Schraap af en toe de zijkanten even los.Doe er dan één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Eenmaal de eitjes zijn toegevoegd doe er de yoghurt bij en mix nog zeker een minuut op hoge snelheid. Verlaag de snelheid van je mixer naar het laagste niveau. Voeg nu afwisselend en in delen wat van de droge ingrediënten en wat melk toe. Mix tot een mooi glad deeg en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem kan je nog even met een spatel mengen.
- Als laatste gaan de stukjes appel erbij. Opgelet! Op de bodem zal er nu sap liggen die is vrijgekomen van de appel. Die gaan we niet bij het deeg gieten anders wordt dit te nat. Dus schep echt de appeltjes uit het vocht en voeg zo toe aan het deeg. Natuurlijk er zal waarschijnlijk een beetje vocht bij het deeg komen dat is niet erg zolang al het vocht er maar niet bij gaat. Meng nog even kort met een spatelSchep het deeg in de cakevorm en bak de cake mooi goudbruin in de oven voor zo'n 60min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin
- Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen Smakelijk .
Heerlijke cake. Omdat mijn cakeblik was uitgeleend in een tulbandvorm gebakken, ging ook prima.
Fris, niet te zoet en niet droog.
Ga ik , op zeker, nog een keer maken.
Verrukkelijk.