Crema Catalana

Crema catalana

Deze “Crema Catalana” maakte ik enkele dagen voor we op reis vertrokken richting Palma de Mallorca om al helemaal in de Spaanse vibes te komen.
Want de Spaanse keuken is meer dan paella, tapas en chorizo!
Crema catalana hoort zeker ook in dat lijstje van wat je zeker gegeten of
geproefd moet hebben wanneer je in Spanje bent.
Crema Catalana ziet er op het eerste zicht uit als een crème brûlée, hij proeft echter veel kruidiger door de toevoeging van een kaneelstok, vanille en zeste van sinaasappel. Een crème brûlée wordt in de oven gegaard, een crema catalana stijft op in de koelkast. Wat een crème brûlée en een crema catalana wel gelijk hebben is het krokante suikerlaagje bovenop de pudding, die mag zeker niet ontbreken! Dat suikerlaagje kan je creëren met een brandertje als je dat hebt, anders zet je de pudding even onder de ovengrill.

Crema catalana

Crema catalana

Ingrediënten (+/- 4 personen)

  • 500ml melk
  • 1 kaneelstok
  • 1 sinaasappel (zeste)
  • 1 vanillestok
  • 4 eidooiers
  • 100gr + 50gr suiker
  • 1,5el maizena

Bereidingswijze

Doe de melk in een kookpotje samen met de kaneelstook, de zeste van sinaasappel (mogen grote plakken zijn), de zaadjes van de vanillestok en de lege vanillestok.
Laat 30min trekken.
*
Haal de zeste van sinaasappel uit de melk.
Meng de eidooiers samen met 100gr suiker en klop mooi schuimig en bleek en doe bij melk. Voeg hier ook de maizena aan toe en breng zachtjes en roerend aan de kook zodat de pudding kan indikken.
Als de pudding mooi is ingedikt, haal dan van het vuur en verwijder de vanillestok en de kaneelstok.
Verdeel de crema catala over 4 potjes en laat afkoelen en verder opstijven in de koelkast.

Vlak voor het serveren, strooi je de resterende 50gr over de potjes. Karameliseer de suiker met een brandertje of zet even onder de ovengrill.

Serveer direct!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.