Deze “Crema Catalana” maakte ik enkele dagen voor we op reis vertrokken richting Palma de Mallorca om al helemaal in de Spaanse vibes te komen.
Want de Spaanse keuken is meer dan paella, tapas en chorizo!
Crema catalana hoort zeker ook in dat lijstje van wat je zeker gegeten of
geproefd moet hebben wanneer je in Spanje bent.
Crema Catalana ziet er op het eerste zicht uit als een crème brûlée, hij proeft echter veel kruidiger door de toevoeging van een kaneelstok, vanille en zeste van sinaasappel. Een crème brûlée wordt in de oven gegaard, een crema catalana stijft op in de koelkast. Wat een crème brûlée en een crema catalana wel gelijk hebben is het krokante suikerlaagje bovenop de pudding, die mag zeker niet ontbreken! Dat suikerlaagje kan je creëren met een brandertje als je dat hebt, anders zet je de pudding even onder de ovengrill.
Ingrediënten (+/- 4 personen)
- 500ml melk
- 1 kaneelstok
- 1 sinaasappel (zeste)
- 1 vanillestok
- 4 eidooiers
- 100gr + 50gr suiker
- 1,5el maizena
Bereidingswijze
Doe de melk in een kookpotje samen met de kaneelstook, de zeste van sinaasappel (mogen grote plakken zijn), de zaadjes van de vanillestok en de lege vanillestok.
Laat 30min trekken.
*
Haal de zeste van sinaasappel uit de melk.
Meng de eidooiers samen met 100gr suiker en klop mooi schuimig en bleek en doe bij melk. Voeg hier ook de maizena aan toe en breng zachtjes en roerend aan de kook zodat de pudding kan indikken.
Als de pudding mooi is ingedikt, haal dan van het vuur en verwijder de vanillestok en de kaneelstok.
Verdeel de crema catala over 4 potjes en laat afkoelen en verder opstijven in de koelkast.
Vlak voor het serveren, strooi je de resterende 50gr over de potjes. Karameliseer de suiker met een brandertje of zet even onder de ovengrill.
Serveer direct!