Tapas

tapas

De laatste blogpost voor mijn vakantie en die is helemaal geïnspireerd op onze vakantiebestemming … Spanje, meer bepaald Palma de Mallorca. Enkele dagen gaan ontspannen “just the two of us” onder de Spaanse zon en gewoon eens niks doen! Rustig ontbijten, een plonsje doen in het zwembad, een fietstochtje, slenteren doorheen Palma en natuurlijk de nodige tapas! Dat is een van de redenen waarom ik zo zot ben op Spanje, de tapas. Je slentert wat door de stad, je houdt even een pauze met een “zumo de naranja” en een tapasje, je slentert weer wat verder en je houdt nog eens stop met de nodige drankjes en tapas :-).

tapas

Het is ook naar die tapas dat ik het meeste naar uitkijk van ons reisje. Oke, de gedachte om eens 5 dagen niets te moeten doen is natuurlijk ook leuk. Vijf dagen genieten, relaxen, niets doen en lekker eten. Wat heb je nog meer nodig?
We zijn dan ondertussen al september, de meeste onder jullie hebben er al een vakantie opzitten maar je kan makkelijk dat vakantiegevoel terug oproepen door zelf een tapasavond te organiseren. Enkel de Spaanse zon zal ontbreken en je moet zelf een beetje moeite doen om het op tafel te zetten! Alhoewel, tapas vraagt echt niet veel werk en ik geef je daarvoor met veel plezier wat inspiratie voor een simpele smaakvolle tapas “for just the two of you”!

1. Kaas en gedroogde ham, Spanje staat bekend omwille van z’n lekkere gedroogde ham. Denk maar aan serrano ham of Pata Negra (ofwel Iberico ham). Beleg daarom een plank met 2 a 3 soorten gedroogde ham, wat sneetjes chorizo en de bekende Manchego kaas. Serveer daarbij wat brood en pak uit met  zelfgemaakte tomaten confituur, perfecte combi! Het recept van de tomaten confituur kan je hieronder vinden.

tomaten confituur

2. Brood & tomaat ofwel “Pan con tomate” en onmisbaar bij een typisch Spaanse tapas. Het concept is heel simpel … je roostert een snee brood, wrijf het direct in met look en met tomaat. Besprenkel nog met wat olijfolie en een snuifje zout. Simpel toch? Maar zo lekker!

3. Ei & aardappel … aardappeltortilla natuurlijk! Nog zoiets dat zeker niet kan ontbreken bij een tapasavond! Een handvol aan ingrediënten, lekker van smaak en weinig werk. Ontdek het recept hieronder.

aardappeltortilla

Met deze 3 ideetjes kan je een lekker simpele tapasavond organiseren “for just the two of you”!

Ingrediënten Tomaten confituur

  • 1,5kg tomaten
  • 1 ui
  • 100gr bruine suiker
  • 200gr suiker
  • 1el zout
  • 1/2tl korianderpoeder
  • snuifje komijnpoeder
  • 70ml azijn

Bereidingswijze

Snij de tomaten in blokjes (hoeft niet al te klein zijn)
Pel de ui en hak fijn.
Doe de tomaten, ui en alle overige ingrediënten in een stoofpot/kookpot.
Breng zachtjes aan de kook en laat dan 2h zachtjes sudderen zonder deksel op de pot.
In het begin zal er veel vocht in de kookpot zitten maar dit zal na verloop van tijd weg koken en vaster worden.
Haal na 2h van het vuur en verdeel over confituurpotten.
Laat helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast.

Ingrediënten aardappeltortilla

  • 2 sjalotten
  • 1 rode paprika
  • 400gr aardappelen
  • 1/2 courgette
  • 6 eieren
  • een bosje peterselie
  • enkele takjes bieslook
  • 1tl oregano
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snij in plakjes.
Kook de plakjes aardappel beetgaar (niet moes), giet af en laat even afkoelen.

Snij de paprika en courgette in dunne blokjes.
Pel de sjalotten en hak fijn.

Verhit een pan met een scheutje olijfolie.
Fruit hierin de sjalot aan tot hij mooi glazig is.
Voeg op het laatste de blokjes paprika en courgette toe en laat kort meebakken. Kruid met peper en zout.
Haal van het vuur.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hak de peterselie en bieslook fijn.
Kluts de eieren los, kruid met peper en zout en voeg de fijngehakte peterselie, bieslook en oregano toe.

Vet een ovenschaal in met olijfolie of boter.
Beleg de bodem met de helft van de aardappel gevolgd door een deel van de gebakken sjalot-paprika-courgette. Doe hierop de rest van de aardappelen en de gebakken groenten.
Giet hierover de geklutste eieren.

Bak de aardappeltortilla ongeveer 25 a 30min tot het ei mooi gestold is.

Haal uit de oven en laat ietwat of helemaal afkoelen.

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.