Ze zijn helemaal in het seizoen momenteel en dan heb ik het over vijgen! Niet iedereen is er even dol op, toch kan je er heerlijke gerechtjes mee maken. Gewoon in salade met wat gedroogde ham en mozzarella, verwerkt in confituur of geroosterd in de oven met een rijkelijk laagje honing of deze amandelcake met vijgen. Het is een receptje geïnspireerd door Yotam Ottolenghi, de bekende Brits-Israelische chef-kok die bekend staat als een “groentegoeroe” en is volgens vele “de man die zelfs broccoli sexy kan maken”. En hij kan niet enkel broccoli sexy maken, ook vijgen in deze heerlijk smeuïge amandelcake.
Ingrediënten
- 300gr boter/margarine (op kamertemperatuur)
- 300gr suiker + 1el extra
- 4 eieren
- 270gr amandelpoeder
- 150gr patisseriebloem
- Vanille essence of 1 vanillepeul
- 1tl kaneel
- 150gr Griekse yoghurt
- +/- 10 vijgen
Extra > cakevorm/springvorm + bakpapier
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een cakevorm in en beleg de bodem met bakpapier.
Snij de vijgen in kwartjes en leg even opzij.
Meng het amandelmeel met de bloem en kaneel. Zet even opzij.
Doe de boter met de suiker in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en klop luchtig.
Voeg één voor één de eieren toe en meng steeds goed.
Doe hierbij vanille essence of de zaadje van de vanillepeul gevolgd door de droge ingredienten (amandelmeel, bloem, kaneel). Meng goed tot een stevig glad deeg.
Voeg op het laatste de griekse yoghurt toe en meng nog even goed.
Stort het deeg in de bakvorm, beleg de cake met de vijgen en strooi over de vijgen ongeveer 1el suiker.
Bak de cake eerst 15min op 200 graden, verlaag dan de temperatuur naar 170 graden en bak nog eens 45 a 50 min tot de cake mooi gaar is in binnenin.
Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Bewaar de cake luchtdicht.
Smakelijk!