Clafoutis met pruimen

Clafoutis met pruimen

Weer een dessert klassieker, eentje uit de Franse keuken en dan heb ik het over clafoutis. Een heerlijk smeuïg dessertje uit de oven dat een beetje proeft naar pannenkoeken maar heeft ook wat weg van pudding omdat ie lekker smeuïg blijft. Clafoutis wordt meestal met kersen (daarvan staat ook al een receptje op blog) gemaakt, maar je kan dit echt met bijna elke soort fruit maken. Ik maakte een versie van clafoutis met pruimen en met een subtiele smaak van geroosterde hazelnoten. HEER-LIJK!

Clafoutis met pruimen

Wat ook zo leuk is aan dit dessert, je hebt er geen eindeloze waslijst aan ingredienten voor nodig en veel werk of tijd vraagt het ook niet. Ideaal voor tijdens de zomer!

Clafoutis met pruimen
Clafoutis met pruimen
Clafoutis met pruimen

Ingredienten (4 personen)

  • 500gr pruimen
  • 60gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
  • 110gr suiker
  • 4 eieren
  • 60gr geroosterde hazelnoten (*) + extra
  • 300ml melk
  • vanille essence

*Doe de hazelnoten in een ovenschaal en bak ze mooi goudbruin in de oven (op 190 graden in ongeveer 10 a 12min – probeer tijdens het bakken even te husselen). Gebruik je ongepelde hazelnoten, wrijf het vliesje na het roosteren weg. Maal de geroosterde hazelnoten fijn in een blender.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een taartvorm/ovenschaal in met een beetje boter/margarine.

Halveer de pruimen, verwijder de pitten en leg met het vruchtvlees naar boven in de vorm. Zet even opzij.

Maal de hazelnoten fijn in een blender.

Doe de zachte margarine/boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop luchtig en romig. Schraap de zijkanten goed los.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng telkens goed.
Als laatste voeg je de melk, de gemalen hazelnoten en een beetje vanille essence toe. Meng goed tot een glad lopen beslag.
Giet het beslag over de pruimen en bak mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 40min a 45min. Hij mag nog een beetje smeuig zijn maar moet wel goed gestold zijn.

Serveer eventueel met nog extra geroosterde hazelnoten, wat poedersuiker en een bolletje ijs.

Smullen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.