Chocolate chip koekjes met pindakaas, dat zijn 2 van mijn favorietjes verwerkt in een koekje namelijk chocolade en pindakaas. Dat is heaven on earth voor mij hoor en voor vele andere “peanut butter addicts”. Voor degene die echt niets moeten hebben van pindakaas, wees gerust je kan dit ook weglaten en dan heb je nog steeds een lekker koekje. Een koekje dat je nog eens extra lekker kan pimpen door er een ice cream cookie sandwich van te maken. Kort gezegd, twee koekjes met daartussen een bolletje ijs. In dit geval homemade chocolade ijs! Ja, dit is echt een chocolade overdosis receptje.
Een ideaal moment om mijn ijskom van Kitchenaid weer eens boven te halen en zelf ijs te draaien. Mijn allereerste chocolade ijs en het was meteen een voltreffer. Natuurlijk kan je ook gewoon een doos ijs van de winkel meebrengen. Het resultaat is hetzelfde … hemels lekker!
Wie echter net zoals mij een ijsmachine/kom heeft, wel ik deel hieronder met plezier het recept voor dat hemelse “chocolaty” ijs! Dat toch net dat tikkeltje lekkerder is 😉
Ingrediënten koekjes (+/- 18 koekjes)
- 115gr margarine/boter
- 200gr bruine suiker
- 1tl bakpoeder
- 1el maizena
- 1el water
- 180gr patisseriebloem
- 25gr cacao
- 100gr chocolade *
- vanille essence
- pindakaas
*Ik gebruikte chocolade druppels van Jacques. Gebruik je een reep chocolade, hak dan in kleinere stukjes.
Bereidingswijze
Meng de patisseriebloem met het bakpoeder en cacao. Zet even opzij.
Meng de maizena met het water en meng tot een mooi glad papje. Zet ook even opzij.
Doe de margarine, vanille essence en bruine suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Mix mooi glad en luchtig.
Voeg het papje van maizena toe en meng goed.
Voeg het mengsel van bloem-bakpoeder-cacao toe en meng tot een stevig deeg. Doe op laatste ook nog de chocolade druppels/gehakte chocolade bij het deeg. Meng nog even goed. Laat het deeg 20min opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in +/- 18 porties en rol er balletjes van.
Leg op de bakplaat, je kan de koekjes best in porties bakken. Ze gaan niet al te hard uitzetten tijdens het bakken.
Duw de balletjes ietwat platter met behulp van een glas, doe een heel klein beetje pindakaas in het midden van elk koekje, wrijf een beetje uit.
Bak de koekjes ongeveer 16 a 18min in de oven.
Als je ze uit de oven haalt is het normaal dat ze nog heel wak zijn.
Laat bijna volledig afkoelen, tijdens het afkoelen zullen ze uitharden.
Bewaar de koekjes luchtdicht.
Ingrediënten chocolade ijs
- 300ml room
- 100gr pure chocolade (in kleine blokjes gehakt)
- 150ml melk
- 3 eierdooiers
- 2el cacao
- 50gr suiker
Bereidingswijze
Doe de helft van de room (150ml) in een kookpotje samen met de 2el cacao. Klop even los zodat de cacao in de room kan oplossen en verwarm tot aan het kookpunt.
Haal van het vuur en voeg de blokjes chocolade toe. Roer tot de chocolade mooi is gesmolten en je een mooie gladde saus hebt. Voeg de rest van de room toe en meng opnieuw tot je een mooie gladde saus hebt.
Zet even opzij.
Klop de eierdooiers los in een kom.
Doe de melk en suiker in een kookpot en verwarm tot aan het kookpunt. Giet bij de eierdooiers en roer goed los. Schenk dit opnieuw in de kookpot en verwarm het mengsel al roerend tot het begint in te dikken.
Haal dan van het vuur en voeg het chocolademengsel toe. Roer goed tot een mooi glad en egaal mengsel.
Dek de kom af en zet in de koelkast. Dit mengsel moet helemaal koud zijn alvorens je er ijs van kan draaien. Je kan dit mengsel de dag voordien al maken en de hele nacht in de koelkast bewaren.
Eenmaal helemaal afgekoeld, giet dit mengsel in de ijsmachine en draai het ijs. Schep daarna in een doos of kom en zet nog eens 2 a 3h in de diepvries alvorens te serveren.
Smakelijk!