Een nieuwe week, een nieuw lekker simpel receptje dat ik voor jullie in petto heb! Een receptje met de nodige Italiaanse vibes want wanneer jullie deze post lezen, ben ik hopelijk het prachtige Gardameer aan het ontdekken per fiets. Met hopelijk onderweg heel wat lekkers om te smullen! Daarom voor jullie, de thuisblijvers en misschien degene die volop in de examens zitten een easy peasy receptje om even Italië op je bord te toveren een pasta pesto ovenschotel! Het mag dan wel bijna zomer zijn, een ovenschotel kan voor mij altijd.
We kennen allemaal wel een pasta pesto, een echte klassieker. Een heel makkelijke en smaakvolle klassieker die je echt nog volop kan pimpen naar smaak. Bij ons komt ie vaak op tafel met wat blokjes kip of zalm. In dit receptje voegde ik heerlijk sappige geroosterde kerstomaatjes toe, spinazie en prosciutto. Die laatste kan je ook altijd weglaten voor een vegetarische versie. Alles in een ovenschaal met nog wat meer Italiaanse vibes namelijk wat mozzarella, even in de oven en smullen maar!
Super simpel maar toch smaakvol.
En je kan het eventueel nog wat simpeler maken door pesto van de winkel te gebruiken maar ik maak hem liever zelf. Zelf pesto maken is één van de makkelijkste sauzen dat er bestaat. Alle ingrediënten in een blender en mixen maar.
Ingrediënten pasta
- 300gr pasta (type penne of spirelli)
- 450gr kerstomaten
- 2 teentjes look
- 1el oregano (gedroogd)
- 1kl tijm (gedroogd)
- 1kl basilicum (gedroogd)
- 1kl suiker
- 200gr spinazie
- 2 bolletjes mozzarella
- Optioneel : 6 sneetjes prosciutto (of andere gedroogde ham)
- Peper en zout
- Olijfolie
Ingrediënten pesto
- 2 bosjes basilicum
- 1 teentje look
- 50gr pijnboompitten (geroosterd)
- 50gr Parmezaanse kaas
- 150ml olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Begin met het roosteren van de kerstomaten.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de kerstomaten in een ovenschaal samen met 2 geplette teentjes look, oregano, tijm, basilicum, suiker, peper en zout. Meng even en rooster ongeveer 15min in de oven tot de kerstomaten mooi zacht zijn.
Maak ondertussen de pesto. Doe alle ingredienten in een blender en mix tot een gladde saus. Zet even opzij.
Kook de pasta al dente.
Snij de mozzarella in blokjes.
Giet de pasta af en voeg meteen de spinazie toe, meng goed zodat de spinazie kan slinken .Voeg de pesto toe en meng goed. Voeg op het laatste de geroosterde kerstomaten toe met het vrijgekomen sap en de mozzarella (hou nog een beetje apart om af te werken). Meng nog even kort en doe in een ovenschaal, werk af met de resterende mozzarella en wat sneetjes prosciutto als je deze gebruikt. Bak nog eens 15min in de oven op 200 graden zodat de kaas mooi kan smelten en de ham lekker krokant kan worden.
Smakelijk!