En ook in het nieuwe jaar blijf ik naar hartelust bakken en dessertjes maken in het weekend! Zaterdagochtend dat is mijn moment, mijn bakmoment en dat kan niemand afnemen! Zalig om na een drukke werkweek mijn gedachten 100% te richten op m’n baksel. Gewoon ik, mijn Kitchenaid, mijn oven en de ingrediënten! Het blijft magisch om van enkele simpele ingrediënten zoals bloem, boter, eieren en suiker iets super lekker te toveren. Deze cheesecake met blauwe bessen is ook weer zo’n magisch wondertje eentje met een “skinny” kantje
Eerst en vooral met skinny bedoel ik niet 100% gezond. In deze cheesecake zit ook suiker en boter maar de normale cheesecake vulling is iets minder rijkelijk dan normaal en is op basis van cottage cheese en yoghurt. Vaak als je “skinny” baksel maakt, moet je ook vaak inboeten in smaak. Dat is met deze cheesecake zeker niet het geval. De bodem is op basis van amandelmeel, suiker, gesmolten boter en kaneel waardoor het lijkt alsof de bodem van speculaas is. Zoals al gezegd is cheesecake zelf op basis van cottage cheese en Griekse yoghurt wat het lekker fris maakt en extra op smaak gebracht met vanille. En dan op het laatste bij het serveren een gepofte blauwe bessen. Een heerlijke cheesecake met een skinny kantje dus!
Ingrediënten cheesecake
- 240gr amandelmeel/poeder
- 50gr bruine suiker
- 150gr margarine/boter
- 500gr cottage cheese
- 285gr griekse yoghurt
- 2 eieren
- 50gr suiker
- 2el maizena
- vanillepeul
- kaneel
Extra > sprinvorm + bakpapier
Ingrediënten blauwe bessen laagje
- 250gr blauwe bessen (vers of diepvries) + extra
- 2el honing
Bereidingswijze
Voor de bodem van de cheesecake
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg de bodem van de springvorm met bakpapier.
Ik heb ook de randen bekleed met bakpapier om de cheesecake makkelijker uit de vorm te krijgen.
Smelt de boter op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat even afkoelen. Meng dan het amandelmeel met 50gr bruine suiker, de gesmolten boter en een snuifje kaneel. Meng goed.
Stort dit mengsel op de bodem van de springvorm en duw goed aan zodat de bodem mooi egaal is. Bak de bodem ongeveer 15min in de oven. Haal dan uit de oven en laat afkoelen op kamertemperatuur.
Voor de cheesecake zelf.
Doe de cottage cheese samen met de yoghurt in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en mix/klop tot een gladde massa. Je zal zien als je lang genoeg mixt/klopt dat de meeste brokjes in de cottage cheese gaan verdwijnen.
Voeg dan de eieren en 50gr suiker toe en meng goed tot een egale massa.
Voeg als laatste een snuifje kaneel, de zaadjes van de vanillepeul en de maizena toe. Meng nog een laatste keer goed. Giet het deeg over de afgekoelde bodem en bak de cheesecake nog eens 1h10 in de oven op 160 graden.
Haal dan uit de oven en laat afkoelen op kamertemperatuur, laat dan nog eens een paar uur opstijven in de koelkast.
Voor het blauwe bessen laagje.
Doe de blauwe bessen in de kookpotje samen met de honing en laat zachtjes sudderen tot de bessen open ploffen. Roer goed en laat volledig afkoelen.
Bij het serveren, lepel wat van de blauwe bessen saus over de cheesecake en werk af met extra blauwe bessen
Smakelijk