Cheesecake in a jar ofwel kaastaart in een potje, ik verkies toch lichtjes de Engelse term 🙂
Dit concept van een kaastaart is eigenlijk nog simpeler dan een traditionele kaastaart (gebakken of niet). De ingredienten of de laagjes zijn hetzelfde als bij een traditionele versie. Je hebt de koekjes bodem gevolgd door een roomkaasmengsel en afgewerkt met fruit.
Waar zit het verschil dan buiten dat dit veel mooier presenteert?
Simpel, de “in a jar” versie kan gewoon niet mislukken. Bij een gebakken kaastaart heb je het risico dat hij helemaal inzakt of scheurt (heb ik elke keer), bij een ongebakken versie zit je met de gelatine blaadjes (geen goede ervaringen mee) of de vulling die te lopend (of soms ook te vast) … ja hoor, dat heb ik allemaal al meegemaakt. En met deze “cheesecake in a jar’ geen frustraties, geen inzakkingen of scheuren, geen gelatine … gewoon heerlijke perfectissimo in een glaasje
Ingrediënten kersencompote (4 personen)
- 450gr kersen (ontpit)
- 100gr suiker
- 100ml water
- 50ml citroensap
- Optioneel > maizena
Ingrediënten cheesecake
- 450gr roomkaas
- 80ml room
- 75gr suiker
- 2el citroensap
- 100gr spritskoekjes (of andere droge koek)
- Extra > glaasjes (mason jars, weckpotjes of lege confituurpotjes)
Bereidingswijze
Voor de kersencompote, doe de kersen, suiker, water en citroensap in een kookpot. Meng even en breng zachtjes aan de kook. Laat zachtjes sudderen tot de kersen zacht zijn (geen moes).
Vind je de compote iets te lopend dan kan je eventueel 1el maizena mengen met wat water en toevoegen aan de compote. Je moet de compote dan wel even terug laat koken om in te dikken.
Laat de compote volledig afkoelen.
Klop de room op (niet te stevig)
Mix de roomkaas met de suiker en citroensap tot een mooi glad mengsel.
Meng met een spatel de room hieronder.
Verkruimel de koekjes.
Verdeel de verkruimelde koekjes over de kommetjes of glazen.
Schep hierop het cheesecake mengsel en werk af met kersencompote.
Zet in de koelkast tot voor het serveren.
Smakelijk!