Kardemom koekjes met rozijnen en walnoten

Kardemon koekjes-4

Elien en koekjes … een goed huwelijk kan je dat niet noemen. Ze opeten kan ik als de beste, ze maken dat is een ander paar mouwen. Ik bak nochtans heel graag en veel maar bij koekjes loopt het meestal helemaal mis. Ofwel is het deeg te slap, ofwel plakt bij het uitrollen heel het deeg op mijn werkvlak of lopen ze tijdens het bakken zo hard uit dat je het amper een koekje (zeg maar een hele lap koek) kan noemen. Ik probeer ze dus zo veel mogelijk te vermijden maar soms laat je je toch verleiden …

Kardemon koekjes-4

Die verleiding kwam er in de vorm van deze kardemom koekjes. Ik kwam ze tegen op de Amerikaanse foodblog Gather & Dine. De yumminess spatte er van af! “Laten we toch nog maar eens proberen” dacht ik bij mezelf zonder al te grote verwachtingen te hebben. En ik denk dat dit mijn nieuwe strategie gaat worden bij het bakken van koekjes  … geen verwachtingen hebben.
Geen plakkerig of slap deeg en geen accidentjes bij het bakken, dit was dus een groot succes want ook de smaak was “heaven’. Door het toevoegen van de kardemom krijg je een toch ietwat verrassend koekje.

Kardemon koekjes-4

Ingrediënten  (+/- 20 a 25 kleine koekjes)

 • 180gr havermout
 • 120gr speltbloem
 • 95gr amandelmeel
 • 1/2tl bakpoeder
 • 1/2tl baking soda
 • 1tl kardemom (poeder – gemalen)
 • 120ml kokosolie (gesmolten)
 • 120ml maple syrup
 • 1 banaan (geprakt)
 • 1 ei
 • vanille essence
 • 75gr rozijnen
 • 75gr walnoten (grof gehakt)

Bereidingswijze

Meng alvast de havermout, speltbloem, amandelmeel, bakpoeder, baking soda en kardemom in een kom. Zet even opzij.

In tweede mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) doe je de gesmolten kokosolie, maple syrup, geprakte banaan, het ei en een scheutje vanille essence. Klop even goed los.
Doe hierbij het mengsel van de droge ingredienten en meng goed.
Voeg op het laatste de rozijnen en grof gehakte walnoten hierbij en meng nog even kort.
Zet het deeg 10 a 15min in de koelkast zodat het even kan opstijven.

Verwarm de oven ondertussen voor op 175 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Rol kleine balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Je hoeft niet al te veel plaats te laten tussen de balletjes omdat ze tijdens het bakken amper uitlopen.
Bak de koekjes 15min tot ze mooi goudbruin zijn.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen worden ze mooi stevig.

Smullen maar!

Kardemon koekjes-4

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.