Cake met pompelmoes, honing en roomkaas

pompelmoescake

Terwijl het huis hier met een heerlijke geur van een sudderende stoofpotje en groentesoep wordt gevuld, zit ik hier rustig te genieten in de keuken met mijn laptop voor mijn neus. Zalig om met dat heerlijke aroma te bloggen, met links van mij een tas thee en een bord vol “cute” mini-cakejes met pompelmoes en honing afgewerkt met roomkaas topping. Een heuse klus om hiervan af te blijven hoor 🙂

pompelmoescake

Met pompelmoes kan je dus meer dan sapjes maken of gewoon zo de partjes opeten als ontbijt. In deze zoete cake met honing, zorgt deze citrusvrucht voor het nodige evenwicht en een frisse toets. Laten we het de “power of citrus” noemen!

pompelmoescake

Ingrediënten cake (1 grote cakevorm of 12 a 15 mini-cakejes)

  • 375gr zelfrijzende bloem
  • 340gr boter (op kamertemperatuur)
  • 350gr suiker
  • 1 pompelmoes (zeste + 2el sap)
  • 5el honing
  • 5 eieren
  • 240ml melk
  • vanille essence
  • snuifje kaneel

Ingrediënten topping

  • 185gr roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 5el boter (op kamertemperatuur)
  • 5el honing
  • 4el pompelmoessap
  • zeste van 1/2 pompelmoes

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een cakevorm (of cakevormpjes) in.

Doe de boter in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en mix even tot de boter zacht en romig is.
Doe hierbij de suiker, de zeste van pompelmoes, vanille essence en snuifje kaneel. Mix terug even tot mooi romig.
Voeg de honing en 2el pompelmoessap toe, meng even.
Doe nu één voor één de eieren bij het deeg en meng steeds goed. Schraap eventueel de kanten los.
Voeg de bloem toe en mix tot een mooi stevig deeg.
Als laatste giet je de melk bij het stevig deeg en mix nog even kort zodat het deeg iets lopender is.

Giet het deeg in de bakvorm of verdeel over de bakvormpjes.
Indien je voor 1 grote bakvorm kiest, bak de cake ongeveer 60 a 70min in de oven. Als de bovenkant iets te bruin wordt, dek dan af met aluminiumfolie.
Gebruik je kleine bakvormpjes, bak dan ongeveer 25 a 30min in de oven.
Check met een sateprikker of de binnenkant gaar is.

Is de cake gaar, haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen

Doe de roomkaas en boter in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en mix kort tot het mooi gemengd is
Voeg de honing, sap en zeste van pompelmoes en meng nog even.

Je kan ervoor kiezen om de cake gewoon zo te serveren met een toefje van het roomkaasmengsel.
Of je kan de cake alvast afwerken met toefjes van het roomkaasmengsel.

Smullen maar !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.