Kersen, dat is op en top zomer. Ook weer zo’n lekker product dat slechts heel kort beschikbaar is. Dus dat wil zeggen, optimaal van genieten. Nu dus met deze heerlijk makkelijke cake met kersen en crumble. Een super simpel en vooral luchtige cake met een vleugje kaneel, een laagje zomerse kersen en een krokante crumble. Ja, deze heeft het gewoon helemaal! Zo eentje om volop van te genieten op je terras met een kopje koffie (warm of iced), thee of een frisse limonade.
TIP! Je zou deze cake ook met perziken, nectarine, pruimen, … kunnen maken.
Hoe maken we deze Cake met kersen en crumble?
Begin met de kersen te halveren en de pitten te verwijderen. Meng de gehalveerde kersen met wat maizena (of vanille puddingpoeder) en bruine suiker. Zet even opzij.
Voor de crumble, meng we bloem, suiker en een snuifje kaneel. Doe er koude blokjes boter bij en kneed tot een crumble. Zet dit ook even opzij.
Nu kunnen we het deeg van de cake gaan maken. Meng alvast suiker met fijngeraspte zeste van citroen. Laat dit zo’n 10min staan. Voeg er dan zachte boter aan toe en mix op hoge snelheid licht en luchtig. Schraap zeker af en to de zijkanten even los. Doe er dan één voor één de eieren bij, mix steeds goed. Wanneer alle eieren zijn toegevoegd, mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid. Verlaag dan je mixer naar de laagste stand en doe er afwisselende zelfrijzende bloem (met snuifje kaneel onder) en wat yoghurt bij. Wanneer alles is gemengd en je een mooi glad deeg hebt, zet je mixer uit.
Schep het deeg in een beklede bakvorm. Spreid mooi egaal uit. Verdeel hierover de kersen gevolgd door de crumble. Bak mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo’n 50 a 60min. Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat eerst zo’n 10min afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat zo verder volledig afkoelen.
Cake met kersen en crumble
Equipment
- Springvorm +/- 22 a 25cm
Ingrediënten
- 300 gr kersen
- 1 kl maizena (of vanille puddingpoeder)
- 1 el bruine suiker (= cassonade)
Crumble
- 135 gr patisseriebloem
- 90 gr suiker
- 90 gr boter (koud)
- 1 snuifje kaneel
Cake
- 200 gr suiker
- 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 200 gr boter (op kamertemperatuur)
- 250 gr zelfrijzende bloem
- 1 tl kaneel
- 4 eieren
- 75 gr yoghurt (volle of griekse yoghurt)
Instructies
- Begin met de kersen te halveren en de pitten te verwijderen. Meng de gehalveerde kersen met de maizena (of puddingpoeder) en de bruine suiker. Zet even opzij.
- Voor de crumble. Meng hiervoor de bloem met suiker en snuifje kaneel. Doe er de koude boter in kleine blokjes bij. Kneed goed tot je de textuur van een crumble hebt.Zet even opzij
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier
- Doe de suiker en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Meng dit even en laat zo'n 10min staan. Voeg er vervolgens de zachte boter aan toe. Mix dit op hoge snelheid tot een luchtige lichte massa. Schraap af en toe de zijkanten even los. Mix zeker zo'n 3 a 4min. Meng ondertussen de bloem met kaneel. Doe er dan één voor één de eieren bij en mix steeds goed. Eenmaal alle eieren zijn toegevoegd, mix nog zeker 1min op hoge snelheid.Zet je mixer dan op de laagste stand. Voeg afwisselend wat van het bloem mengsel en yoghurt toe. Mix tot een mooi glad deeg. Eenmaal gemengd, zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem kan je met een spatel nog even mengen. Schep het deeg in de springvorm. Spreid uit zodat de bodem mooi egaal bedekt is.Verdeel er de kersen over gevolgd door het crumble mengsel. Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 50 a 60min
- Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat zo'n 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen Smakelijk