Tijd om nog eens de keuken in te vliegen en een zalig cakeje uit je oven te toveren. En zalig dat is deze cake met abrikozen, kamille en mascarpone zeker en vast! En misschien ook een beetje verrassend met de kamille. Ik denk dat we allemaal wel kamillethee kennen, ik drink niet veel thee maar als ik het drink dan is het bijna altijd kamillethee. Maar laten we dat theebuiltje eens openscheuren en zo wat extra smaak geven aan deze cake. Heel subtiel maar zo lekker
De cake bestaat uit 3 elementen namelijk een smeuige cake met daarin heel subtiel wat kamille. Binnenin een zalige homemade compote van abrikozen, je kan deze ook perfect vervangen door abrikozenconfituur. En een cake heeft altijd een romige toets nodig vind ik persoonlijk dus krijgt dit cakeje een lekker laagje mascparonecrème.
Oke, geen dessertje dat je in 1-2-3 op tafel hebt staan maar is wel een super leuke activiteit voor in het weekend of in jullie grote vakantie
Ingrediënten cake
- 180ml melk
- 5 zakjes kamillethee
- 310gr zelfrijzende bloem
- 250gr suiker
- 225gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
- 3 eieren
- 1 eiwit
- 1tl vanille essence
Ingrediënten compote
- 500gr abrikozen
- 2el honing
- 1el citroensap
Ingrediënten mascarponecrème
- 500gr mascarpone
- 150ml room
- 150gr poedersuiker
- 1tl vanille essence
- Extra : Spuitzak met spuitmondje
Bereidingswijze
*Voor de cake*
> Begin met het infuseren van de melk. Hiervoor doe je de melk en de theezakjes in een kookpotje en breng aan de kook. Als dit eenmaal kookt en laat minstens 30min of langer trekken (je kan dit ook al de avond voordien doen). Verwijder na het trekken de theezakjes. De melk dient op kamertemperatuur te zijn wanneer je deze in het deeg gaat verwerken.
>Verwarm de oven voor op 175 graden
>Beleg de bodem van 2 kleine springvormen (+/- 18 a 22cm) of 1 grote (25cm) met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
>Doe de zachte margarine/boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop romig en luchtig.
>Meng de eieren, eiwit, vanille en de geinfuseerde melk tot een mooi egaal mengsel
> Voeg nu afwisselende bloem en melk mengsel toe in porties. Meng goed tot een mooi glad deeg.
> Verdeel het deeg over de springvorm(en)
> Bak de cake(s) ongeveer 45min (+/- 60min voor 1 grote cake) in de oven tot deze gaar zijn binnen.
> Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
*Voor de compote*
Verwijder de pitten van de abrikozen en snij in stukjes.
Doe de stukjes abrikozen in een kookpotje samen met de honing en citroensap en zet op een middelhoog vuur. Laat zachtjes sudderen tot een dikke compote. Je mag nog wat stukjes hebben in je compote.
Laat de compote helemaal afkoelen alvorens hem te gebruiken.
TIP ! Je kan ook gewoon abrikozenconfituur gebruiken of andere confituur
*Voor de mascarponecrème*
Doe de mascarpone, poedersuiker en vanille in een mengkom en klop even mooi los en luchtig.
Voeg de room toe en klop mooi stevig op.
*Voor de samenstelling*
> Snij eerst je cake(s) bovenaan mooi egaal bij zodat je een glad vlak hebt.
>Heb je gewerkt met 1 bakvorm, snij dan de cake horizontaal doormidden door zodat je 2 helften hebt.
> Neem je eerste cake of eerste cake helft en leg op je serveerbord
> Doe nu ongeveer 4 grote scheppen van je mascarponecrème in een spuitzak met spuitmondje en spuit de crème rondom de rand. Dat randje zal ervoor zorgen dat je compote van abrikozen niet zal uitlopen.
Smeer binnenin de compote. Je hoeft niet alle compote te gebruiken, de rest serveer je er gewoon apart bij.
> Leg hierop je tweede cake/helft en duw wat aan.
> Smeer nu heel de cake in met de mascarponecrème.
> Zet minstens 30min in de koelkast om op te stijven.
> Werk de cake af met nog wat extra verse abrikozen en eventueel wat grof gehakte pistachenoten.
Smullen maar !