Cake met abrikozen en crumble

Deze cake met abrikozen en crumble is een ideale cake tijdens de zomer. Een makkelijke en snelle cake met binnenin een heerlijke compote van abrikozen. Je kan de abrikozen ook vervangen door appelen, rabarber, peer, perziken ...
Naar recept gaan

Tijd om nog eens een lekkere zomerse cake te bakken. Met al dat heerlijke zomerfruit voor handen, daar moeten we toch wel van profiteren. Deze zomer ben ik echt helemaal in de ban van abrikozen. Ik eet ze bijna een hele dag door, bij het ontbijt met wat granola of als tussendoortje. Heerlijk zijn ze! In deze makkelijke cake met abrikozen en crumble stelen ze helemaal de show. Alvorens we aan de cake zelf beginnen, maken we eerst een zalige compote van abrikozen met als “secret ingredient” kardemom.

Ja, kardemom en abrikozen gaan heerlijk samen. Opgelet wel, gebruik niet te veel van dit kruid want het kan snel gaan overheersen. Gewoon al een klein snuifje is genoeg om smaak te geven aan de compote. Je kan kardemom makkelijk in de supermarkt vinden tegenwoordig. Ze worden als hele peulen verkocht of als poeder, hier dienen we het poeder te gebruiken. Heb je dit niet in huis of wil je weer geen kruidenpotje aanschaffen omdat je kruidenkast al uitpuilt. Je kan het ook weglaten of vervang eventueel nog wat kaneel. Dat matcht ook heel goed met abrikozen.

Geen fan van abrikozen of zijn ze niet in het seizoen? Je kan deze perfect gaan vervangen door ander lekker fruit. Ik denk dan aan appel, peer, rabarber, kersen, perziken, pruimen … Of maak een combinatie van fruit.

TIP! Ik gebruik het kardemompoeder van Mill&Mortar

Deze cake met abrikozen en crumble is een ideale cake tijdens de zomer. Een makkelijke en snelle cake met binnenin een heerlijke compote van abrikozen. Je kan de abrikozen ook vervangen door appelen, rabarber, peer, perziken ...

Hoe maken we deze cake met abrikozen en crumble?

Beginnen doen we met het maken van de compote van abrikozen. Dit kan je best de dag voordien al maken omdat dit volledig afgekoeld dient te zijn alvorens te gebruiken. Je doet hiervoor verse stukjes abrikozen in een kookpotje samen met suiker, citroensap, vanille en optioneel een klein snuifje kardemompoeder. Laat dit zachtjes sudderen tot je een mooi compote krijgt. Ondertussen roer je wat vanille puddingpoeder los met een beetje water en voeg dit al roerend toe aan de compote. Dit dient om de compote in te dikken. Blijf goed roeren tot de compote is ingedikt. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.

Voor de crumble, mengen we bloem, suiker, zachte boter en vanille. Je kan dit met vork mengen of met een handmixer. Meng goed tot je de textuur van een crumble krijgt. Zet even opzij.

Dan is het deeg van de cake aan de beurt. Hiervoor zeef je zelfrijzende bloem en doe in een mengkom (van een keukenmachine als je deze hebt). Voeg hier de suiker aan toe en roer even los. Doe er eitjes, zachte boter, vanille, kardemompoeder en zeste van citroen bij en mix tot een mooi glad deeg. Schep het deeg op de bodem van een beklede springvorm, spreid mooi egaal uit over de gehele bodem. Schep hierop de compote. Je zal niet alle compote hoeven te gebruiken en blijf zo’n 1cm weg van de rand. Strooi hierover de crumble en bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven.

Als de cake gebakken is, haal uit de oven. Laat eerst 10min afkoelen in de vorm, ontvorm voorzichtig en laat verder afkoelen. Bij het serveren kan je eventueel de resterende compote nog bij serveren.

TIP! De resterende compote kan je eventueel ook bij wat yoghurt en granola serveren bij het ontbijt.

Deze cake met abrikozen en crumble is een ideale cake tijdens de zomer. Een makkelijke en snelle cake met binnenin een heerlijke compote van abrikozen. Je kan de abrikozen ook vervangen door appelen, rabarber, peer, perziken ...
Deze cake met abrikozen en crumble is een ideale cake tijdens de zomer. Een makkelijke en snelle cake met binnenin een heerlijke compote van abrikozen. Je kan de abrikozen ook vervangen door appelen, rabarber, peer, perziken ...
Deze cake met abrikozen en crumble is een ideale cake tijdens de zomer. Een makkelijke en snelle cake met binnenin een heerlijke compote van abrikozen. Je kan de abrikozen ook vervangen door appelen, rabarber, peer, perziken ...

Cake met abrikozen en crumble

Deze cake met abrikozen en crumble is een ideale cake tijdens de zomer. Een makkelijke en snelle cake met binnenin een heerlijke compote van abrikozen. Je kan de abrikozen ook vervangen door appelen, rabarber, peer, perziken …
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Springvorm 20 a 22cm

Ingrediënten
  

Compote abrikozen

  • 500 gr abrikozen (vers)
  • 30 gr suiker
  • 2 el citroensap
  • 1/2 tl vanille extract
  • 1/2 tl kardemompoeder (optioneel)
  • 15 gr vanille puddingpoeder (ik gebruikte imperial)

Crumble

  • 175 gr patisseriebloem
  • 125 gr suiker
  • 125 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille extract

Cake

  • 150 gr zelfrijzende bloem
  • 150 gr suiker
  • 2 eieren
  • 125 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 tl kardemompoeder (optioneel)
  • 1 tl zeste van citroen

Instructies
 

Compote van abrikozen

  • Begin met het ontpitten van de abrikozen en snij in kleine blokjes. Doe de blokjes abrikozen in een kookpotje samen met de suiker, citroensap, vanille extract en kardemompoeder. Roer even en zet op een middelhoog vuur. Laat zachtjes sudderen tot dit een mooie compote is, roer af en to. Er mogen nog stukjes abrikozen zichtbaar zijn.
    Roer ondertussen de puddingpoeder samen met zo'n 3 a 4el water los tot een glad papje. Voeg dit al roerend toe aan de warme compote en blijf roeren tot dit ietwat is ingedikt (max. 1min). Zorg wel dat je goed roert zodat de compote niet aan de bodem aankookt.
    Haal van het vuur en laat dit volledig afkoelen.
    TIP! Dit doe je best de dag voordien al.

Crumble

  • Doe alle ingrediënten van de crumble in een mengkom en kneed of mix tot je de textuur krijgt van een crumble krijgt. Ik heb dit met een vork gedaan, kan ook met een handmixer

Cake

  • Zeef de bloem en doe in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met de suiker. Meng dit al even.
    Voeg hier de overige ingrediënten (eieren, zachte boter, vanille, kardemom en zeste van citroen) aan toe. Mix tot je een mooi glad deeg krijgt.
  • Neem je springvorm of cakevorm. Beleg zowel de bodem als zijkanten met bakpapier.
    Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Verdeel al het cake deeg over de bodem van de springvorm, zorg dat het mooi egaal verdeeld is.
    Schep hierop de compote. Je zal niet alle compote hoeven te gebruiken en blijf zo'n 1cm weg van de kant.
    Strooi hierover de crumble.
    Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 50 a 60min.
    Haal dan uit de oven en laat eerst 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder afkoelen.
  • Je kan eventueel vlak voor het serveren nog een snelle glazuur maken door 3el poedersuiker te mengen met 1kl melk (voeg nog een tikkeltje melk meer toe als de glazuur iets te vast is). Strooi dit over de cake
    Smakelijk
Trefwoord abrikozen, bakken, cake, crumble, kardemom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.