Tijdens de zomermaanden kan je niet genoeg inspiratie krijgen voor simpele smaakvolle salades. Receptjes die je als bijgerecht bij een barbecue kan serveren, meenemen op een zomerse picknick of gewoon als doordeweekse maaltijd. Wel deze makkelijke rijstsalade met nectarine tikt daarbij alle criteria aan. Ik ben zo’n fan van deze salade dat ik deze net niet wekelijks op mijn weekmenu zet. Simpel, fris, bomvol smaak en makkelijk op voorhand te maken. Zo heb ik het graag.
Naast natuurlijk rijst en nectarines, gaat in deze salade nog heel wat lekkers. Komkommer, paprika, lente-ui, radijzen, rozijntjes, feta en rucola. Dit wordt gemengd met een lekkere frisse dressing op basis van citroensap, olijfolie en wat honing. Apart serveer ik er nog een licht curry-yoghurt sausje bij. Gewoon heerlijk!
Serveer hem als bijgerecht bij een BBQ, neem hem mee op picknick, als doordeweekse maaltijd met een stukje vlees of vis en neem de rest mee als lunch de volgende dag. Ik maak trouwens steeds een ruime hoeveelheid waardoor we er zo’n 2 a 3 dagen van kunnen eten. De ene dag serveer ik er een stukje kip bij, de andere dag een stukje vis en eventueel de derde dag wat gebakken halloumi. Kortom deze salade matcht met bijna alles!
Hoe maken we deze rijstsalade met nectarine?
We beginnen met het koken van de rijst, ik gebruikte daarvoor zilvervliesrijst. Maar dit kan je zelf kiezen welke rijst je hiervoor gebruikt. Eenmaal gaar, giet af, laat uitlekken en volledig afkoelen.
Ondertussen kan je al het snijwerk doen. Hak de paprika’s, komkommer en radijsjes in fijne blokjes. Ook de lente-ui, peterselie, bieslook mag je fijnsnijden. De nectarine snij je in kleine blokjes. Voor de dressing meng je olijfolie, citroensap, zeste van citroen, honing en peper en zout. Voor het romige currysausje meng je yoghurt, mayonaise, kerriepoeder, peper en zout. Zo heb je eigenlijk alles al voorbereid.
Meng de afgekoelde rijst met alle groenten, kruiden, rucola, 2/3 van de nectarine, feta en de dressing. Meng kort en voorzichtig. Bewaar in de koelkast. Vlak voor het serveren verbrokkel je er nog wat feta over en de resterende blokjes nectarine. Serveer het currysausje er apart bij.
Rijstsalade met nectarine
Ingrediënten
- 300 gr rijst (ik gebruikte zilvervliesrijst)
- 1 komkommer
- 2 paprika's
- 3 lente-uitjes
- 1 handvol radijzen
- 2 nectarines
- 2 el peterselie (fijn gehakt)
- 2 el bieslook (fijngehakt)
- 1 handvol rozijnen
- 40 gr rucola
- 200 gr feta (*)
Dressing
- 3 el olijfolie
- 1 tl honing
- 1/2 tl zeste van citroen
- 1 citroen (sap)
- Peper en zout
Currysaus
- 3 el natuuryoghurt
- 1 el mayonaise
- 1 tl kerriepoeder
- 1 el citroensap
- zout
Instructies
- Begin met de rijst gaar te koken. Eenmaal gaar, giet af, laat goed uitlekken en volledig afkoelen.
- Ondertussen kan je alle groentjes gaan snijden.Snij de komkommer in kleine blokjes.Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en hak fijn. Hak de lente-uitjes en radijsjes fijn. Snij de nectarines in kleine blokjes.TIP! Probeer de groenten zo fijn mogelijk te snijden.
- Doe de afgekoelde rijst, groentjes, lente-ui, 2/3 van de nectarine, peterselie, bieslook, rozijnen, rucola en 2/3 van de feta in een mengkom.Meng alle ingrediënten van de dressing en giet over de rijstsalade. Meng kort en voorzichtig. Bewaar in de koelkast tot voor het serveren.
- Voor de currysaus, meng alle ingrediënten en bewaar ook in de koelkast
- Vlak voor het serveren, werk je de salade af met de resterende nectarine en feta. Serveer de currysaus er apart bij.Smakelijk