Brownietaart met mascarpone en bramen

Brownietaart met mascarpone en bramen

Lieve lezers, wees gewaarschuwd! Dit is een gevaarlijk bommetje, een gevaarlijk veel te lekker bommetje! Dit is een verrukkelijke brownietaart met mascarpone en bramen. Ja, soms moet je gewoon eens goed zondigen en met dit taartje ga je heel goed zondigen, zondigen met lekker veel smaak! De basis van de taart is een klassieke brownie met daarin bramen verwerkt, afgewerkt met een crème van mascarpone en bramen. HE-MELS!
En ziet dit brownietaartje er niet een beetje feestelijk uit? Wel dat was een beetje de bedoeling want er valt iets te vieren. Nee, ik verjaar niet. Nee, ik ga niet trouwen. En nee, ik ga ook geen boek schrijven. Wat wel?

Brownietaart met mascarpone en bramen

De 100e verjaardag van één mijn favoriete merk in de keuken … Kitchenaid!
Ik denk iedereen die mij volgt op Instagram, ziet dat ik niet zonder mijn Kitchenaid mixer kan. Al mijn gezellige bakmomentjes of andere heerlijke zoetigheden begint met “mijn rode vriend”.
Die “rode vriend” die ik ondertussen al bijna 8 jaar heb en die aan de wieg stond van mijn kookpassie. Nochtans het was geen liefde op het eerste gezicht, natuurlijk is het een prachtige machine om in je keuken te hebben maar toen ik mijn Kitchenaid kreeg, kon ik niet koken, laat staan een cake of taart bakken. De keuken was echt niet mijn favoriete plek.
En toen kreeg ik dat “rode beest” van de hubbie als kerstcadeau … dat kon tellen als hint :-).

Brownietaart met mascarpone en bramen

Nu moest ik mij wel in dat toen “gehate terrein” alias de keuken betreden en iets proberen te maken. Mijn allereerste recept met m’n KitchenAid, was dan ook een simpele aardappelpuree. Ja, dat lees je goed. En trots dat ik was en smaken dat die deed, mooi glad gepureerd. Bij die puree is het niet gebleven en stilletjes aan met behulp van “mijn ondertussen vriend” ben ik een passie gaan creëren en je ziet tot wat dat heeft geleid. Dat gehate terrein alias de keuken, werd mijn geliefde terrein. Die passie is steeds blijven groeien en ik begon ook de fun en plezier van bakken in te zien dankzij mijn “rode vriend” waardoor bakken een echte “piece of cake” werd. Hij doet al het “harde werk” voor je. Jij hoeft hem gewoon te “voeden” met de ingredienten 🙂 .

Brownietaart met mascarpone en bramen

Elke vrijdag en/of zaterdag is mijn bakmoment, een moment waar niemand moet proberen tussen te komen want mijn “bakmomentjes” met mijn KitchenAid zijn heilig. Ik word rustig van bakken, het maakt mij gelukkig en (meestal) met een happy end namelijk smullen van een heerlijke cake, taart of koekjes. Ik geniet van elke stap zowel van het opsmullen van het eindresultaat als van het precies afwegen van de ingrediënten, het invetten van de vorm, zien hoe m’n KitchenAid al de ingrediënten mengt … Het blijft telkens een beetje magie. Bakken is toch wel een beetje toveren. Ik blijf verwonderd dat je met slechts wat eieren, bloem, boter en suiker een heerlijke cake uit de kan toveren. Telkens weer als er iets zoet uit die oven rolt, blijf ik verwonderd en met een brede smile op m’n gezicht. Ja, ik kan uren doorgaan over bakken en mijn rode vriend!

En die passie geef ik maar al te graag door aan jullie! Want bakken is fun! Bakken is ontspannend! Bakken is gezond! Bakken is genieten! Bakken is smullen!
Mis je nu enkel nog zo’n handige “rode vriend” in je keuken die het bakken zo veel makkelijker maakt? Wel dan heb ik groot nieuws voor jullie … ga van 25mei2019 tot en met 1JUN2019 eens een kijkje nemen op mijn Instagram account want ik mag van Kitchenaid een exclusieve Kitchenaid stand mixer weggeven! Ja, dat lees je goed.

Nog een kleine tip voor dit heerlijke brownietaartje, je kan ze ook in cupcake vorm maken.

Brownietaart met mascarpone en bramen
Brownietaart met mascarpone en bramen

Ingrediënten taart

 • 100gr margarine/boter
 • 100gr pure chocolade
 • 100gr bruine suiker
 • 75gr suiker
 • 2 eieren
 • 150gr patisseriebloem
 • 3el cacaopoeder
 • 1/2tl bakpoeder
 • 200gr bramen (vers of diepvries)
 • Extra : springvorm

Ingrediënten mascarpone-bramen laagje

 • 50gr bramen (vers of ontdooid uit de diepvries)
 • 200gr mascarpone
 • 75gr poedersuiker
 • Extra : bramen (vers) + meringues (zie recept)

Bereidingswijze

Begin met de brownietaart.
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in.

Smelt de margarine/boter samen met de chocolade. Roer goed tot een mooi glad mengsel. Haal dan van het vuur en laat even afkoelen (+/- 10min)

Meng de patiserriebloem met het cacaopoeder en bakpoeder.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de bruine suiker, gewone suiker en eieren in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop tot een witte luchtige massa.
Giet hierbij het afgekoelde chocolade mengsel en meng kort tot een mooi glad mengsel.
Voeg het bloem-cacao mengsel toe en meng nog even kort tot een mooi glad (stevig) deeg. Het is normaal dat het deeg iets vaster is. Op het laatste voeg je de bramen toe en meng nog even kort.
Schep het deeg in de springvorm en bak de brownietaart ongeveer 35 a 40min in de oven. De taart mag nog een beetje smeuig aanvoelen.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen in de springvorm alvorens te ontvormen.

Voor het mascarpone-bramen laagje
Plet de bramen tot een papje of pureer in een blender.
Doe geplette bramen in een mengkom samen met de mascarpone en bloemsuiker en meng tot een mooi glad romig mengsel. Je kan eventueel een eetlepel room toevoegen om het iets gladder te maken.

Smeer de bovenkant van de afgekoelde brownietaart in met het mascarpone-bramen mengsel en werk af met extra bramen en wat mini-meringues.

Smullen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.