Bladerdeeg soesjes, super schattige en vooral enorm makkelijke gebakjes om tijdens het weekend op tafel te zetten. Geen gedoe met deeg maken, geen gedoe met het spuiten van het deeg, geen stress dat de soesjes niet rijzen in de oven. We kiezen voor zekerheid en ook yumminess want deze soezen gaan we maken van bladerdeeg. Qua smaak misschien niet helemaal hetzelfde maar ik garandeer jullie, ze zijn super lekker. Met Pasen dat op komst is dit een origineel ideetje als Paasdessert of voor tijdens de Paasbrunch. De vulling bestaat uit een simpele mascarpone crème en qua afwerking heb ik 2 opties. De ene optie zijn gewoon lekkere frisse bessen. De andere optie zijn plakjes banaan met wat Dulce de leche.
Nog meer inspiratie nodig voor Pasen? Checken dan zeker deze lekkere originele paasrecepten
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Bladerdeeg soesjes?
- Bladerdeeg
- Ei
- Chocolade : ik gebruikte pure chocolade maar je kan hier melk of witte chocolade gebruiken
- Dulce de leche of karamelsaus : je kan beide makkelijk zelf maken of gebruik kant-en-klare
- Banaan
- Bessen : frambozen, aardbeien, blauwe bessen
- Mascarpone
- Poedersuiker
- Vanille
- Room
Hoe maak je deze Bladerdeeg soesjes?
We gaan beginnen met het bladerdeeg. We gaan deze uitrollen en rondjes (5 a 7mm diameter) uitsteken. Leg zo’n 2 rondjes op elkaar en leg ze op een beklede bakplaat. Wrijf ze bovenaan in met wat losgeklopt ei. Bak ze mooi goudbruin en gaar in de oven. De rondjes kunnen vreemde vormen gaan aannemen, maar dat komt allemaal goed 😉. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Vervolgens gaan we alvast de mascarpone crème maken. Hiervoor gaan mascarpone samen met poedersuiker en vanille extract loskloppen in een mengkom. Giet er dan de room bij en klop op tot een stevige crème. Deze mag niet te lopend meer zijn anders gaat deze niet mooi tussen je soesjes blijven liggen.
Wanneer de soesjes volledig zijn afgekoeld, snij je ze horizontaal doormidden zodat je 2 helften krijgt. De bovenste helft dip je in wat gesmolten chocolade. Leg op een bord en zet heel kort in de diepvries zodat de chocolade kan uitharden (max 5min.).
Op de onderste helft van het soesje schep je wat van de mascarpone crème. Qua afwerking heb ik vervolgens 2 opties nl. afwerken met wat bessen of plakjes banaan met een schepje Dulce de leche of karamelsaus. Leg daarop de bovenste helft van het soesje met de chocolade.
TIP! Je kan de soesjes al enkele uren van tevoren bakken. Ook het dippen van de bovenste helft kan je al even op voorhand doen (maar max. 5min in de diepvries steken om uit te harden). De mascarpone crème kan je al enkele uren van tevoren maken. Echter ze vullen, zou ik vlak voor het serveren doen anders gaat het bladerdeeg wak worden.
Bladerdeeg soesjes
Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg
- 1 ei
- 50 gr pure chocolade (mag ook met melk of witte chocolade)
- dulce de leche of karamelsaus (*)
- 1 banaan
- 1 portie bessen (frambozen, aardbeien, blauwe bessen, … )
Mascarpone crème
- 175 gr mascarpone
- 1 el poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 150 ml room
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Rol het bladerdeeg uit en steek rondjes uit. De rondjes mogen een diameter hebben van zo'n 5 a 7cm. Leg 2 rondjes op elkaar en leg zo op een bakplaat. Wrijf de bovenkant in met wat losgeklopt ei.Bak de rondjes mooi goudbruin voor zo'n 15min. Sommige zullen rare ronde vormen krijgen, dat is normaal. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Maak ondertussen de mascarpone crème. Doe de mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit los tot een gladde crème. Giet er de room bij en klop dit op tot een stevige crème. Dit mag zeker niet te lopend zijn. Zet even in de koelkast
- Smelt de chocolade au bain marie. Snij ondertussen de bladerdeeg soesjes horizontaal doormidden zodat je 2 helftjes krijgt. De bovenste helft dip je bovenaan even in de chocolade. Zet dit even kort in de koelkast of diepvries zodat de chocolade mooi kan uitharden.
- Nu kunnen we de soesjes gaan samenstellen. Ik heb 2 versies gemaakt. Versie 1 : Schep een beetje mascarpone crème op de onderkant van een bladerdeeg helftje. Schik hierop enkele besjes en leg hierop de andere bladerdeeg helft die je in de chocolade hebt gedipt. Versie 2 : Schep een beetje mascarpone crème op de onderkant van een bladerdeeg helftje. Leg hierop enkele dunne plakjes banaan en een klein schepje Dulce de Leche. Leg hierop de andere bladerdeeg helft die je in de chocolade hebt gedipt. Smakelijk