Deze bavarois taart met koffie & chocolade is grote liefde! Ahja want taart & koffie & chocolade … dat kan toch alleen maar liefde zijn he. Ik en koffie, dat is een match made in heaven. Ik en chocolade, dat is liefde op het eerste gezicht. Dus als we deze twee elementen laten samenkomen, dan krijg je een echt “kwijl kwijl” gerechtje. En dat is dit taartje zeker en vast! Geen lichte taart maar hey … weekends zijn er om eens goed te zondigen.
Een taart die wel wat stappen telt maar hey … weekends are made for baking! En met de feestdagen die voor de deur staan, is dit misschien wel “het taartje” voor op je feestmenu! Een taart die je al helemaal op voorhand kan maken, de vullingen moeten opstijven dus ik raad jullie echt aan om deze zeker een dag op voorhand te maken.


Eén van de hoofdingrediënten is koffie, niet zo maar een koffie wel eentje met West-Vlaamse roots. Ik heb het over Bruynooghe koffie, een koffiebranderij uit Kortrijk dat al sinds 1935 bestaat. Een koffiemerk waar lokale ambacht en internationale ingrediënten elkaar ontmoeten. Met roots uit Kortrijk en koffiebonen van over de hele wereld. Een veelzijdig koffiemerk dat toegankelijk is voor iedereen “van oma’s tot thuisbarista’s”.
Je kan het ruime koffie assortiment van Bruynooghe vinden bij Delhaize & Carrefour of je kan ze online kopen

TIPS
– ik maakte het deeg voor de korst zelf maar je kan hier ook perfect kruimeldeeg of bladerdeeg van de supermarkt voor gebruiken.
– Ik maakte een taart met 2 laagjes namelijk koffiebavarois met daarop een ganache van witte chocolade & koffie. Je kan eventueel de ganache laag ook weglaten en bovenop de koffiebavarois witte chocolade fijn raspen als afwerking.


Bavarois taart met koffie & chocolade
Equipment
- 1 taartvorm (+/- 25 a 26cm) – het handigste is met een losse bodem
- Bakbonen
Ingrediënten
Taart deeg
- 300 gr patisseriebloem
- 180 gr margarine / bloem (koud)
- 80 gr poedersuiker
- 2 eidooiers
Koffie bavarois
- 100 ml sterke koffie
- 250 ml melk
- 3 eidooiers
- 100 gr suiker
- 3 blaadjes gelatine
Ganache van witte chocolade
- 3 blaadjes gelatine
- 100 ml melk
- 100 ml room
- 50 gr koffiebonen
- 1 tl vanille essence
- 200 gr witte chocolade
Instructies
Bereidingswijze taartdeeg
- Doe de bloem, bloemsuiker & blokjes boter in een mengkom (van je keukenmachine).Mix of kneed tot een kruimelig deeg. Kluts de eidooiers los en voeg de helft toe, kneed goed. Je moet een mooie deegbal krijgen. Is het nog iets te kruimelig/droog, voeg nog wat eigeel toe. (Ik heb niet al het eigeel gebruikt).Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo'n 15min opstijven in de koelkast. TIP >> Je kan het deeg al makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Rol het deeg uit op een stuk bakpapier tot een grote lap van ongeveer 3 a 4mm dikte.Leg de lap deeg met behulp van het bakpapier in de bakvorm. Duw het deeg voorzichtig in de bakvorm en snij het overtollige deeg weg. Zet voor zo'n 15min in de diepvries.Bak dan het deeg blind met behulp van bakpapier en bakbonen voor zo'n 12min.Verwijder dan de bakbonen en bakpapier en bak nog eens zo'n 10min zodat de korst mooi goudbruin gebakken is.Haal uit de oven en laat volledig afkoelen
Bereidingswijze koffiebavarois
- Week de blaadjes gelatine in koud water.Doe de melk en sterke koffie in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt.Ondertussen kan je de eidooiers en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop luchtig en licht voor zo'n 4 a 5min. Giet hierbij beetje bij beetje de warme melk-koffie. Mix even kort en giet dit mengsel terug in het kookpotje.Laat al roerend zachtjes koken tot dit lichtjes indikt (dikte van yoghurt).Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed.Giet de bavarois in de afgekoelde taartvorm.Zet in de koelkast om op te stijven voor zo'n 2 a 3h
Bereidingswijze ganache
- Week de blaadjes gelatine in koud water.Doe de melk, room en koffiebonen in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt.Zet het vuur uit en laat zo'n 30min of langer infuseren.
- Breek de witte chocolade in stukken en doe in een kom.Verwijder de koffiebonen uit de melk-room en breng dit terug tot net onder het kookpunt. Giet de warme melk-room over de witte chocolade. Laat zo'n minuutje gewoon staan en roer dan tot een gladde massa, voeg ook de vanille essence toe. Meng nog even goed en giet dit over de opgestijfde bavarois in de taarvorm. Laat nog eens zo'n 2 a 3h (of nachtje) opstijven.
- Serveer de taart met eventueel wat chocolade versiersel.