Elien … heb je die taart nu niet te lang in de oven laten staan? Zo donker … bijna zwart. En toch moet het zo want dit is een “bewust aangebrande” kaastaart ofwel een Basque burnt cheesecake. Binnenin is ie romig en zacht wat perfect past bij de ietwat bittere, donkere, gekarameliseerd buitenkant. De bereiding van deze cheesecake is ook ietsje anders, veel makkelijker trouwens dan een klassieke kaastaart.
Geen korst en geen waterbad
Geen korst, geen speciaal waterbad in de oven … een Basque burnt cheesecake heeft niet de typische koekjeskorst. Je hebt slechts 7 ingrediënten nodig namelijk roomkaas, eieren, suiker, room, bloem, vanille en citroensap. Deze hoef je alleen maar even te mengen, in een bakvorm te gieten en bakken op hoge temperatuur. Dus ook geen waterbad waar sommige kaastaart recepten om vragen. Kortom dit is de makkelijkste cheesecake ever en naar mijn mening ook de lekkerste.
Het meest frustrerende bij een kaastaart is het inzakken en scheuren na het bakken. In mijn perfectionistisch “kopje” gaat dat niet, echter bij deze versie moet ie inzakken en scheuren :-D. Ja, bij dit recept gooien we alle regels overboord.
Geroosterde abrikozen
De kaastaart kan je gewoon zo zonder extra’s serveren. Of werk af met wat chocoladesaus, vers fruit of probeer eens met geroosterde abrikozen. Heerlijke zomerse abrikozen met een vleugje honing zacht geroosterd in de oven. De abrikozen kan je ook perfect vervangen door perziken, pruimen, nectarines, rabarber …
Basque burnt cheesecake
Equipment
- Springvorm (+/- 25cm)
Ingrediënten
Basque Burn Cheesecake
- 500 gr roomkaas (type Philadelphia)
- 150 gr suiker
- 3 eieren
- 240 ml room
- 2 tl citroensap
- 1 tl vanille essence
- 2 el bloem
Abrikozen
- 10 abrikozen
- 1,5 el honing
Instructies
Burnt Basque cheesecake
- Bedek de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier. Zorg dat langs de randen het bakpapier zo'n 5cm boven de bovenkant van de springvorm komt. Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe de roomkaas en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop los en luchtig voor zo'n 2min. Er mogen geen klonters meer inzitten. Schraap af en toe de zijkanten los.Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Schaap zeker ook nog even de randen los. Giet de room, vanille en citroensap bij in de mengkom en mix nog even.Voeg als laatste de bloem toe en meng nog even kort tot een glad deeg.Giet het deeg in de bakvorm en bak zo'n 50 a 60min in de oven. Probeer tijdens het bakken de ovendeuren niet te veel open te doen)De buitenkant dient donkerbruin (net niet zwart) gebakken te zijn en de binnenkant mag nog een beetje wak (jiggly) zijn. Zet de oven uit, zet de deur op een kiertje en laat de cheesecake zo'n uurtje afkoelen in de oven. Het is normaal dat de taart zal inzakken of wat scheuren, dat hoor er nu eenmaal bij.Laat verder afkoelen om kamertemperatuur of zet in de koelkast.
Geroosterde abrikozen
- Verwarm de oven voor op 180 gradenHalveer de abrikozen, verwijder de pit.Leg de abrikozen in een ovenschotel en overgiet met de honing.Bak de abrikozen zo'n 15 a 20min in de oven.Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen. Serveer de abrikozen lauw bij de cheesecakeSmakelijk