Baklava met chocolade en amandelen

Baklava met chocolade en amandelen

Als ik jullie vraag om 1 typisch Midden-Oosters dessert op te noemen, dan weet ik gewoon dat bijna iedereen baklava gaat antwoorden :-). Baklava is ook het enigste Midden-Oosters dessert dat ik ken als ik eerlijk mag zijn 😀
Het is niet meteen mijn meest favoriete dessert, het is vaak veel te zoet … ja zelfs voor een zoetebek als ik. Toch ben ik wel fan van alle componenten van een baklava … filodeeg, noten, kruiden en noten. Dus laten we dat eens zelf maken, dacht ik bij mezelf met deze baklava met chocolade en amandelen als resultaat. Met de chocolade, krijgt dit dessertje toch nog een Belgische toets. Een versie die niet super zoet is, in rolletjes ipv een grote schaal en nog een crunchy crumble met koffie.

Baklava met chocolade en amandelen

En het is dan nog maar november, we krijgen toch al een beetje zicht op de feestdagen en dit kan je misschien al op je lijstje zetten om te maken om je feestmenu af te sluiten.

Baklava met chocolade en amandelen

Ingrediënten crumble

 • 260gr amandelpoeder/meel
 • 150gr suiker
 • 70gr patisseriebloem
 • 20gr gemalen koffie
 • 100gr margarine/margarine

Ingrediënten baklava (4 personen)

 • 8 vellen filodeeg
 • 250gr fijngehakte amandelen
 • 150ml honing
 • 125gr pure chocolade
 • 2tl kaneel
 • 50gr margarine/boter
 • Extra : vanille-ijs + vers fruit

Bereidingswijze

Begin met het maken van de crumble.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Smelt de margarine/boter en laat ietwat afkoelen.
Meng de gesmolten margarine/boter met het amandelmeel, suiker, bloem en koffie tot een crumble.
Schep op de bakplaat en bak de crumble mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 15min. Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen.

Voor de baklava.
Smelt de margarine/boter en laat wat afkoelen.
Hak de chocolade fijn en meng met de fijngehakte chocolade, honing en kaneel.
Maak een handdoek vochtig en leg hieronder de vellen filodeeg, anders zullen ze uitdrogen. Snij elke vel filodeeg in 3 repen.
Neem 1 reepje filodeeg, smeer in met wat gesmolten margarine/boter en leg hierop nog een reepje filodeeg, wrijf opnieuw in met wat margarine/boter en leg hierop nog een derde reepje filodeeg en wrijf ook in met wat margarine/boter.
Leg de korst kant naar je toe, lepel onderaan het reepje wat van het amandel-chocolade mengsel en rol dan op. Leg op een beklede bakplaat en wrijf nog wat in met wat gesmolten margarine/boter.
Doe nu hetzelfde met de rest van het filodeeg en vulling.
Bak de baklava rolletje mooi goudbruin in de oven (180 graden) voor ongeveer 15min.
Serveer de baklava warm met wat crumble, vanille-ijs en vers fruit.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.